ja się właśnie zastanawiam co z moim termostatem bo na trasie 18km około 25minut z czego pierwsza połowa po mieście, dzisiejsze popołudnie 19st na zewnątrz a przy wjeździe do garażu spoglądam na budzik a tam 75-80st. Po zatrzymaniu widać, że wskazówka nieśmiało pnie się do góry. Ale martwi mnie tak długi nagrzew silnika. Rano czułem, że nagrzewnica działała (dziś było zimno to trza było podgrzać wnętrze).
Może coś wiecie lepiej?
jak by to napisać ......Termostat do wymianytez tak miałem niby wszystko oki wskazówka raz góra raz dół a na kompie temperatura jak u ciebie...wymiana wszystko zmienila teraz tak jak musi byc na kompie i na wskaźniku
![]()
no i dziś już jestem pewien co do termostatu. Miałem troszkę więcej jazdy po mieście i temp podeszła po kilkunastu minutach do około 80st, po czym po wyjeździe z miasta spadła do 70. i potem zaczęło się falowanie na budziku. dodatkowo przy 70st wczoraj sprawdzałem chłodnicę i była gorąca.
ja juz wymienialem 2 razy termostat.Przed 2 wymiana mialem tak, ze lapal nawet 90* ale za chwile opadala i falowala wskazowka.Czasami na trasie chwile trzymal 90, a za chwile falowala temp. Wymienilem i jest tak jak ma byc. Pierwszym razem czyli 4 lata temu nie lapalo nawet 80* tylko byla tak w granicach 60-70* i falowala. Nie ma co sie zastanawiac tylko wymieniac.Koszt nie jakis kosmiczny bo ok.120 zl plus robota jakies 60 zl.
Czarna 159 SW Czarnego http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._czarnego.html
termostat zamówiony. 149zł za BEHRa. Teraz tylko czekać na wymianę.
A ja mam zapytanie.Otóż zauważyłem...Rano ruszam spod domu dymi z rury wydechowej...Ale w momencie otwarcia termostatu natychmiast przestaje....Dziwne
Jaki kolor ma ten dym? Może to para wodna?
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Tak raczej para wodna bo po otwarciu termostatu natychmiast auto nie dymi i nie przerywa...
Koledzy dziwna sprawa..Podczas jazdy ogrzewanie idealne..na postoju wieje zimne powietrze......co jest nie tak