Do 1.9 są 2 wersje rozrusznikow, mocniejszy i słabszy. Może kolega zmienił ze słabszego do 1.9 na mocniejszy do 1.9? Bo jest jeszcze trzeci, owszem mocniejszy niż te dwa wcześniejsze, ale on jest już typowo do 2.4 i nie wiem czy pasuje.
JEST W KOŃCU. Odnaleziona przyczyna twardego długiego odpalania auta. Poszedłem za pomysłem Kali_33 założyłem rozrusznik od 2,4 pasuje bez przeróbek i działa jak szalony. Ciężko było podjąć tę decyzję bo stary rozrusznik dawałem do regeneracji koszt niemały 240 zł i nic to nie poprawiło. Nie wiem czy źle został zregenerowany ale to już drugi temat. Teraz bez czekania na komunikat auto odpala błyskawicznie i miękko.
Być może teraz się mylę ale uważam że podniesienie dawek startowych to kamuflowanie problemu. Przed zamiana rozrusznika auto odpalało powiedzmy poprawnie jednak czasem występowało szarpanie silnika i efekt tak jak by silnik miał uszkodzone poduszki (czuć było uderzenia na karoserii). Przy bardzo niskich temperaturach problem występował przy każdym dłuższym Postoju. Po zagrzaniu było lepiej ale nadal to nie było to co powinno. Rozrusznik z 2,4 szybko kręci i czuć płynność w odpaleniu polecam zabieg bo z allegro można kupić i ewentualnie zwrócić jeśli jednak to nie to, choć warto bo jest większy od tego z 1,9.
Przy rozwiązywaniu tego problemu koniecznie warto odkręcić przewód masowy, który idzie od kremy akumulatora do karoserii w moim przypadku był cały w rdzy
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
EGR - OFF
klapki - OUT
DPF - ON
Zmiana rozrusznika to tez może być maskowanie problemu. Na standardowym powinno palić ok![]()
Na tych fotkach wygląda że rozrusznik od 2.4 jest większy wmiejscu gdzie wchodzi w blok. Czy mi się wydaje? Też chyba przeprowadzę taką operację...
http://allegro.pl/alfa-romeo-159-2-4...900152665.html
taki będzie pasować na 100%?
Tak zgadza się jest dłuższy i korpus jest większy, mało tego w 2,4 jest taki dodatkowy wystający kołnierz ale to w niczym nie przeszkadza.
EGR - OFF
klapki - OUT
DPF - ON
Tu w wątku padła informacja o zimnych/cieplych rynkach i raczej bardziej tutaj widział bym przyczynę. Myślę że zbyt na styk dobranoc moc rozrusznika do potrzeb. Jak auto jest nowe to pewnie pali w każdych warunkach. Jednak zużycie kilku letnie pokazuje pewne oszczędności producenta
EGR - OFF
klapki - OUT
DPF - ON
Moja Bella też kiepsko pali na zimnym ale tylko przy pierwszym odpaleniu, jak zgasze to drugi raz już zaskakuje od razu. Co to może być?
https://youtu.be/zYcpOtdO0SU
Nagrałem filmik, trochę cicho ale mniej więcej widać i co chodzi. Check wyskakuje bo mam zaslepionego egr ale jeszcze nie wyrzucony z programu.
Wysłane z mojej m4
Tak właśnie mi paliła na starym rozruszniku. Zwróć uwagę czy czasem kolejne kręcenie nie jest już szybsze
EGR - OFF
klapki - OUT
DPF - ON