Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 90

Temat: Alfa Alfa i po Alfie..

janio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał misiu7911 Zobacz post
    pojedziesz w terenie zabudowanym 80 a ja Ci wyjade z podporzadkowanej,czyja wina Twoja?bo prawo mowi ze masz jechac 50
    Misiu, nie brnij Za wymuszenie pierwszeństwa, przy dobrych układach, możesz wymuszającego nawet pozwać do sądu Jeśli sprawa trafiłaby do sądu, to wymuszający pierwszeństwo, nie miałby czego tam szukać - wierz mi, znam policjanta z drogówki - sąsiad zresztą, który czasami wygaduje takie bzdury, że nie wiadomo, czy śmiać się, czy płakać. Miast go słuchać, poczytaj przepisy, bo policjant nie jest wyrocznią i warto zawsze wiedzieć, kto jednak ma rację w oparciu o obowiązujące normy prawne.

- - - Updated - - -

Wracając do przypadku kolegi, gdyby było tak, jak to sugerujesz, to czyja byłaby wina, gdyby samochód zatrzymał się pod sygnalizatorem świetlnym, za poprzedzającym samochodem, a ktoś wjeżdżając mu w bagażnik, wepchnąłby go na ten poprzedzający samochód - to jest dokładna analogia sytuacji, która przytrafiła się koledze.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar SEBEK
    Mieszka w
    EŁK
    Auto
    Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.

Domyślnie

Współczuje takiej sytuacji - sam bym się nieźle wkór....
    Bo w życiu liczą się szybkie kobiety i piękne samochody...

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

Cytat Napisał janio Zobacz post
    Misiu, nie brnij Za wymuszenie pierwszeństwa, przy dobrych układach, możesz wymuszającego nawet pozwać do sądu Jeśli sprawa trafiłaby do sądu, to wymuszający pierwszeństwo, nie miałby czego tam szukać - wierz mi, znam policjanta z drogówki - sąsiad zresztą, który czasami wygaduje takie bzdury, że nie wiadomo, czy śmiać się, czy płakać. Miast go słuchać, poczytaj przepisy, bo policjant nie jest wyrocznią i warto zawsze wiedzieć, kto jednak ma rację w oparciu o obowiązujące normy prawne.

- - - Updated - - -

Wracając do przypadku kolegi, gdyby było tak, jak to sugerujesz, to czyja byłaby wina, gdyby samochód zatrzymał się pod sygnalizatorem świetlnym, za poprzedzającym samochodem, a ktoś wjeżdżając mu w bagażnik, wepchnąłby go na ten poprzedzający samochód - to jest dokładna analogia sytuacji, która przytrafiła się koledze.
    chyba zle mnie zrozumiales,w cytacie ktory przytoczyles wiem ze winny bedzie wymyszajacy,to bylo odnosnie tego ze kolega wyzej stwierdzile ze na skrzyzowaniu bedzie winny ten ktory wyprzedza lewa strona a tak nie bedzie,i tez uwazam ze nie kazdy policjant ma racje

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mmax88
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    Jaguar XF 3.0 V6

Domyślnie

Kurde cholernie przykra sprawa Chyba faktycznie lepiej będzie sprzedać i kupić drugą...

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał misiu7911 Zobacz post
    ze na skrzyzowaniu bedzie winny ten ktory wyprzedza lewa strona a tak nie bedzie
    A na jakiej podstawie tak twierdzisz? Przepisy w tym względzie są jasne...

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał CodeMaker Zobacz post
    Artykuł 24 pkt 5 ustawy Prawo o ruchu drogowym mówi wyraźnie że, wyprzedzanie pojazdu który zasygnalizował zamiar skrętu w lewo może odbyć się jedynie prawą stroną.
    Sam byłem świadkiem kolizji samochodu wyprzedzającego ze skręcającym w lewo i policjant faktycznie chciał babce skręcającej przypiąć winę, ale jak go wyśmiałem i pokazałem ten przepis w kodeksie to się ze mną zgodził...
    Niezupełnie. Jest też przepis (z lenistwa nie chce mi się szukać), który mówi o tym, że skręcający pojazdem ma obowiązek upewnić się, że może bezpiecznie wykonać manewr. Dlatego wiele sytuacji, jak np. z opisaną przez Ciebie babką, jest wielce kontrowersyjnych i zależą od zaistniałych okoliczności.
    A jeśli chodzi o rejestratory to sam używam i uważam, że każdy samochód powinien być w to wyposażony. Bo nienawidzę cwaniactwa i wariatów na drogach. Można jeździć dynamicznie i bezpiecznie, trzymając się jednocześnie przepisów.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Embrion Avatar jeloo
    Mieszka w
    Biała Podlaska / Lublin
    Auto
    AR 156 1.8 TS

Domyślnie

1) Jeśli ktoś Cię wepchnie na samochód przed Tobą to wina jest osoby która Cię wepchneła. Ty już stoisz i nie masz na nic wpływu, więc za co miałbyś być ukarany? Inna sprawa gdybyś Ty na kogoś najechał a potem dobilby Ciebie ktoś z tyłu. Wtedy Ty ponosisz winę za swoje najechanie a osoba za Tobą za swoje.

2) Wideorejestrator warto mieć. Ja mam kasę odłożoną, i już niebawem to się w moim aucie znajdzie.

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Niezupełnie. Jest też przepis (z lenistwa nie chce mi się szukać), który mówi o tym, że skręcający pojazdem ma obowiązek upewnić się, że może bezpiecznie wykonać manewr. Dlatego wiele sytuacji, jak np. z opisaną przez Ciebie babką, jest wielce kontrowersyjnych i zależą od zaistniałych okoliczności.
    A jeśli chodzi o rejestratory to sam używam i uważam, że każdy samochód powinien być w to wyposażony. Bo nienawidzę cwaniactwa i wariatów na drogach. Można jeździć dynamicznie i bezpiecznie, trzymając się jednocześnie przepisów.
    Tylko widzisz, art 24. pkt 7 ust 3 wyraźnie zakazuje wyprzedzania na skrzyżowaniu. Skręcający musi się upewnić czy z naprzeciwka nic nie nadjeżdża a nie czy jakiś debil nie zażyczył sobie wyprzedzić skręcającego.

Co więcej ten sam art. pkt 1 ust 3 stanowi wyraźnie że:
    Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:
    kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu.
    Natomiast pkt 5 tegoż art. mówi:
    Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika ruchu, który sygnalizuje zamiar skręcenia w lewo, może odbywać się tylko z jego prawej strony
    tu rozumiem że chodzi o na przykład zjazd na posesję lub drogę gruntową, gdyż na skrzyżowaniu jest ogólny zakaz wyprzedzania (z pewnymi wyjątkami, jak rondo czy skrzyżowanie o ruchu kierowanym, gdzie masz wyznaczone pasy ruchu).

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Natomiast pkt 5 tegoż art. mówi:
    Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika ruchu, który sygnalizuje zamiar skręcenia w lewo, może odbywać się tylko z jego prawej strony
    tu rozumiem że chodzi o na przykład zjazd na posesję lub drogę gruntową, gdyż na skrzyżowaniu jest ogólny zakaz wyprzedzania (z pewnymi wyjątkami, jak rondo czy skrzyżowanie o ruchu kierowanym, gdzie masz wyznaczone pasy ruchu).
    Tak jest. Ale... Byłem świadkiem sytuacji, gdzie na prostej drodze w terenie zabudowanym jechał sznurek aut. Jednemu się bardziej spieszyło to wyprzedzał jak tylko mógł. I trafiła się sytuacja, że z przodu nic nie jechało, więc on lewy i "dzida". Mniej więcej jak zauważyłem w tym samym czasie lewy kierunkowskaz włączył gość jadący jedno auto przede mną - celem wjechania na posesję. I nie zauważył tego samochodu, które nas wyprzedzało, tylko skręcił w lewo... Nie miałem jeszcze rejestratora ;] I winnym został uznany kierowca skręcający na posesję, bo nie spojrzał w lusterko. Nie wiem czy się z tym zgodził, ale z mojego punktu widzenia było to jak najbardziej słuszne.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Romeo Avatar Krusz
    Mieszka w
    Warszawa / Lancaster UK
    Auto
    156 1.8TS '02

Domyślnie

Na każdym skrzyżowaniu wolno wyprzedzić z prawej strony osobę skręcającą w lewo.
    Jak innaczej byś sobie wyobrażał jazdę po skrzyżowaniu z osobnym pasem do skrętu w lewo?

Twin Spark Compressore - Na pohybel hejterom - Szalone 0.5bara
    Mazda mx5 - bokiem, na glebie i z kierownicą po złej stronie.
    "Nothing is "good" for daily driving that's not OEM. So by that logic don't turbo your car. Don't make it faster. Don't do anything. Go buy a bus pass."