Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 63

Temat: Kiedy spryskiwacze xenonów ?

Użytkownik Romeo Avatar murgal
    Mieszka w
    Sandomierz/Wrocław
    Auto
    159 2.4 Berlina

Domyślnie

Dzisiaj byłem w Irbisie, xenon działa poprawnie, tzn poziomowanie, wiązki wyglądają fabrycznie... Także w sobote tak czy siak auto leci na serwis duży do nich, mają się przyjrzeć i obadać temat.

Użytkownik Rowerzysta Avatar por.Jaszczuk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 SW JTDm 2007 & VW Passat 2018 2.0TDI

Domyślnie

Cytat Napisał slawek986 Zobacz post
    Witam Panowie
    Przerabiałem temat i do swojej Alfy 159 dołożyłem spryski. Mam też już skompletowany zastaw do założenia xenonów.
    Otóż ja złożyłem wszystko na oryginałach.
    Kupiłem 6 sztuk sprysków i cały zestaw tj. czujnik poziomu płynu w zbiorniczku z oryginalną uszczelką, dodatkową pompkę oryginał (dodam, że jest taka sama jak w 156!!! cudo, bo cena nie 230zł tylko 59zł w Landcar.eu), żeby to podłączyć, to muszą być oryginalne wiązki bez tego nie da się za łatwo!!! I dalej jest sobie taki zaworek zwrotny Valeo koszt ok. 170zł, potem trójniczek i do każdego spryska wężyk. I teraz baja Właśnie zakupiłem oryginał i zakładam wężyk i nie pasuje!!!!! okazało się że ASO ma błąd w przekroju tego wężyka i dają taki jaki jest do spryskiwaczy szyby a tam potrzeba z większą średnicą. Więc zwróciłem im ten wężyk i zakupiłem na Allegro wężyk do spryskiwaczy (taki aby nie zamarzał mi w zimie i nie pękał na mrozie, bo te najtańsze tak działają ha ha ha i potem płacz bo cieknie i nie pryska. Oczywiście musiałem włączyć funkcję w body i zrobić osiowanie proxy. Działają bez zarzutu. Dodam, żeby nie za każdym pociągnięciem manetki wylewało się dużo płynu, to zamontuję jeszcze na przewodzie pompki urządzenie opóźniające sygnał i nie za każdym razem będzie wylewało tyle płynu.
    Jeśli coś, to chętnie służę pomocą jak i co zrobić.
    Pozdrawiam wszystkich
    Ja musiałem "wyłączyć" 4 spryskiwacze [zaciśnięte opaską odpowiednie węźyki], bo jadąc z Warszawy do Poznania A2 w czasie deszczu musiałem dolewać płynu - działają tylko spryskiwacze do xeonów. Niestety musiałem zdemontować cały zderzak.
    Ostatnio edytowane przez por.Jaszczuk ; 24-01-2014 o 13:51

Użytkownik Romeo Avatar gar_krk
    Auto
    159 / MiTo

Domyślnie

Cytat Napisał por.Jaszczuk Zobacz post
    Ja musiałem "wyłączyć" 4 spryskiwacze leflektorów [zaciśnięte opaską odpowiednie węźyki], bo jadąc z Warszawy do Poznania A2 w czasie deszczu musiałem dolewać płynu - działają tylko spryskiwacze do xeonów. Niestety musiałem zdemontować cały zderzak.
    leflektorów

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Tak z nieco innej beczki...

Czy mnie się dobrze wydaje, że ksenony + spryskiwacze ksenonów oznaczały automatycznie czujnik poziomu płynu do spryskiwaczy (nieobecny w wersjach bez ksenonów)?

Użytkownik Romeo Avatar Arturek
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm , kiedyś była AR 156 2.0TS a jeszcze wcześniej TIPO 2.0ie 16V

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekf Zobacz post
    Tak z nieco innej beczki...

Czy mnie się dobrze wydaje, że ksenony + spryskiwacze ksenonów oznaczały automatycznie czujnik poziomu płynu do spryskiwaczy (nieobecny w wersjach bez ksenonów)?
    Tak jest

- - - Updated - - -

jadąc z Warszawy do Poznania A2 w czasie deszczu musiałem dolewać płynu
    No to ładnie musiałeś polewać żeby aż 6L wysiurać. To chyba miałeś rękę cały czas na manetce.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piotrek_inf
    Auto
    Lancia Delta III 1.8 Di

Domyślnie

bo jadąc z Warszawy do Poznania A2 w czasie deszczu musiałem dolewać płynu
    Mam podobnie, staram się ograniczać i tylko raz na jakiś czas spryskuje, ale 5L na 300km ledwo co wystarczyło

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Ludzie, oszczędzając sobie te kilka złotych oślepiacie innych. Ksenon to nie halogen, jego światło jest wielokrotnie silniejsze, dlatego m.in. w serii są spryskiwacze, bo ich klosze muszą być czyste żeby nie oślepiały innych rozpraszając światło na syfie na kloszach.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Cytat Napisał kasztelan Zobacz post
    jego światło jest wielokrotnie silniejsze
    Tylko dwukrotnie. Jeżeli chodzi o ścisłość.
    Fakt,potrzebne są, jednak to czy zabrudzone klosze oślepiają to bym polemizował.... Wielokrotnie to sprawdzałem i brudne po prostu słabiej świecą. Brudne szkło przecież nie rozprasza światła bo niby jak.Po prostu zmniejsza przejrzystość a co za tym idzie słabiej świecą. W innych autach reflektory spryskiwane są dopiero po długim przytrzymaniu manetki. Czyli wtedy gdy masz już na prawdę solidnie zabryzgane szyby to i lampy spłukuje. Ale umyciem też bym tego nie nazwał. Nie ma to jak wycieraczki na lampach w starych autach

Użytkownik Romeo Avatar Arturek
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm , kiedyś była AR 156 2.0TS a jeszcze wcześniej TIPO 2.0ie 16V

Domyślnie

Też tak sądzę czym brudniejszy klosz tym mniej będzie oślepiał-świecił. Swoją drogą niewiadomo licząc w lumenach jak daje xenon a jak H7. Na oko widać ,że świeci jaśniej a pobór energii ma prawie dwukrotnie mniejszy. Co do sprysków kiedyś mierzyłem ile siura na klosze lamp i wyszło mi mniej więcej za jednym pociągnięciem manetki 0,15 L Także mało to to nie jest. Ale wiadomo to zależy nie od przejechanych kilometrów tylko ile razy jest potrzeba spryskania. Kolsze z wycieraczkami to już chyba lamus psuło się to podobnie jak podnoszone światła.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Cytat Napisał Arturek Zobacz post
    Swoją drogą niewiadomo licząc w lumenach jak daje xenon a jak H7. Na oko widać ,że świeci jaśniej a pobór energii ma prawie dwukrotnie mniejsz
    Wiadomo.
    H7 1400-1500lm. Ksenon 3200lm.
    Halogen to włókno rogrzane do białości, zwykła spirala stąd takie zapotrzebowanie na energię. Ksenon to światło wyładowcze w atmosferze gazu. Powiedzmy taka "jarzeniówka"