Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy 12345
Pokaż wyniki od 41 do 46 z 46

Temat: Szybkie pytanie - w jakiej dzielnicy mieszkanie

Użytkownik Romeo Avatar Iwan87
    Auto
    GT 1.9 JTD 150 KM Distinctive

Domyślnie

Słuchajcie, mieszkanie już sobie wynająłem ale na Tarchominie. Pracę mam w Śródmieściu. Na razie do pracy dojeżdżam w ten sposób, że z Nowodworów ( na pętle mam 5 minut spacerkiem) jadę do Metra Młociny i wysiadam przy Politechnice skąd mam 5 minut. Generalnie dojazd do pracy komunikacją miejską zajmuje mi ok. 45 -50 minut co jak na Wawę wydaje mi się, że jest całkiem spoko. Nawet na Kraków jest to dobry czas bo u nas 45 minut potrafi się jechać 8 km. Jak podjeżdżam Alfą i zostawiam ją na parkingu przy metrze Młociny to w 30 minut się wyrobię + dojazd do Młocin do 10 minut. Ale nie zawsze mi się chce odpalać Alfę na te 6 km żeby jechać do Młocin. Nie zamierzam też ukrywać, że wybrałem taką a nie inną lokalizację ze względu na cenę. Za 1400 zł / mc mam kawalerkę 30 m2, w pełni umeblowaną, z pralką, kompletną kuchnią, z Internetem i kablówką + parking podziemny. W Centrum to myślę, że za takie warunki musiałbym dać ze 2 tałzeny bez parkingu i przy mniejszym pewnie metrażu. Jadąc z Krakowa wpadam za Jankami skręcam od razu na obwodnicę i do domu dojeżdżam bez korków. W Wawie mieszkania nie opłaca mi się kupować bo po pierwsze jedno już kupiłem w Krakowie i je będę wykańczał, a po drugie obecnie w Wawie mam kontrakt na 3 miesiące ( bez gwarancji jego przedłużenia - chociażby z mojej strony bo rzeczywistość a zapowiedzi okazały się dwoma światami ) a po drugie będę u Was maks 2 lata w systemie 5 dni pracy w tygodniu w stolicy. Może PKP też dotrzyma terminu uruchomienia Pendolino na 2014/2015 ( ) więc zupełnie przestanie mi się kalkulować miesięczny termin wynajmu mieszkania zamiast pojedynczych noclegów w tygodniu. Obalić mogę też również powszechnie funkcjonujący mit, że u Was jest drożej niż w Krakowie. Może i w centrum rzeczywiście tak jest ( piwo ok. 14 zł koło Pałacu Kultury w knajpie vs. 8 zł w Krakowie na Rynku ) ale tam gdzie mieszkam czyli Białołęcę ceny w Lidlu, Biedronce czy w warzywniaku są bardzo podobne żeby nie powiedzieć takie same.

Nie będę też ukrywał, że praca w Wawie i powroty weekendowe do Krakowa są dla mnie przyjemnością. No ale jak słusznie już ktoś z Was zauważył dzisiaj się pracuje tam gdzie Cię chcą więc za wielkiego wyboru nie miałem a mobilność w podążaniu za pracą to konsekwencja obecnych czasów.
    Ostatnio edytowane przez Iwan87 ; 13-07-2014 o 15:19

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cassiel
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 156 SW FL 1.9 JTD 150 KM

Domyślnie

Jasne pomyliłem sie z 20 min chodziło mi o 11.
    Wszystko zależy tez od tego czy mieszkanie traktujesz jako swego rodzaju lokatę kapitału czy nie. Przyznaje ze kolega nie pisał o zakupie tylko wynajęciu. Wybacz jednak do mnie nie trafiają te argumenty o wynajmowaniu w nieskończoność, no chyba ze z góry wiesz ze w mieście w ktorym pracujesz jesteś tylko przez cześć okresu swojej aktywności zawodowej, bo nie sądzę aby na emeryturze ze zwykłej emerytury stać cię było na wynajem (no chyba ze odkładasz pokaźną kasę). Ale to już indywidualna sprawa każdego. Dla mnie koniec tematu

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Jasne, jednak dopóki nie kupuję to wynajmuję co i gdzie mi pasuje, jak będę chciał kupić to, tak jak napisałem, zwraca się uwagę aby ogólna komunikacja miejska była dobra, wtedy już nie ważne gdzie. Nie mam zamiaru wynajmować w nieskończoność. Swoją drogą teraz wyrwałem fajne mieszkanko na Ochocie za niezłą kasę, 1450,- za dwa pokoje, 54m^2 także wszędzie się da, inna sprawa że szukałem 3 miesiące bo ogólnie ceny są z tzw. dupy.

Użytkownik Romeo Avatar Iwan87
    Auto
    GT 1.9 JTD 150 KM Distinctive

Domyślnie

a co masz w tej cenie ?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Wszystko to co potrzeba, w pełni umeblowane + internet, do tego właściciel w porządku człowiek

Użytkownik Znawca Avatar supa_adam
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Gtv Sport Limited Edition 2002, 156 SW 2.4 JTDm, GT 3.2

Domyślnie

Cytat Napisał cassiel Zobacz post
    W 100% racja. Ludzie lubią opowiadać "bajki o żelaznym wilku". Jeżdzę Gdańskim od 3 lat codziennie wiedząc od strony Modlinskiej i tragedii nie ma - ruch idzie dosyć płynnie - a to najważniejsze.
    Nie wiem jak sam most, ale Trasa Toruńska w okolicach Marymontu i Alei Prymasa to dla mnie zawsze jedna wielka mina, która często kończy się wielokilometrowymi korkami. Jeśli mogę - jadę tak, aby tamtędy nie jechać.
    Najświeższa sytuacja; zeszły piątek, godzina 20:00, wszystkie pasy w stronę Targówka stoją w miejscu na odcinku od mostu, aż Powstańców Śląskich. Dosłownie - stoją w miejscu, cała Prymasa też.
    Dlatego jeśli ktoś mnie pyta, to odradzam tamtą okolicę