Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy 12345
Pokaż wyniki od 41 do 46 z 46

Temat: Zakup Alfy w Deft autka

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał sothis Zobacz post
    Mam stosownego maila w archiwum z rozliczeniem.
    No - czyli rozliczenie było. JA mam tylko kwotę przelewu bo jak pisałem - archiwum z 2012 mailowo/serwisowe poszło sobie na wycieczkę...

Nie byłoby tematu gdyby zgodnie z Twoim zapewnieniem historia była do wyciągnięcia z ASO a w ASO jest pusto.
    Bo w bazie danych ASO masz zapisane najczęściej tylko naprawy gwarancyjne - chyba, ze ktoś nadgorliwie wpisywał wszystko jak leci. I jeśli auto nie miało napraw gwarancyjnych - to nie ma tego zapisanego w bazie.

Ta opieka jest wliczona w cenę auta czy wynika z Twojej dobrodusznej natury?
    A o co Ci tak naprawdę chodzi? Zaproponowałeś rozwiązanie nietypowej sytuacji, ja na rozwiązanie przystałem, rozliczyłem się wg ustaleń - to co mam jeszcze zrobić - napisać wiersz z tej okazji? Jedyne czego nie jestem TERAZ w stanie dostarczyć - to dokładna historia napraw samochodu.

Można powiedzieć, że było to na fali niepowodzeń po kompletnie nieudanym czipku i usunięciu DPF'a, za który zwróciłeś pieniądze. Wszystko poszło do poprawy oczywiście generując nowe koszta.
    Ten "kompletnie nieudany chip" to jest ogólnie bardzo dyskusyjna sprawa. Biorąc pod uwagę, że auto mogło być przez Ciebie shamowywane już przy istniejącej dziurze w dolocie - pomiary mogły nie być miarodajne. Zwłaszcza, że taka sytuacja, jak u Ciebie, wystąpiła po raz pierwszy i jedyny, jak do tej pory. I jak widać nie tylko ja mogę pewnych rzeczy nie zauważyć - twój tuner też się zorientował, że jest problem dopiero w momencie, jak rura dolotowa całkowicie się rozkleiła. I tutaj jest szerokie pole do dyskusji, zwłaszcza, że zarówno jeden jak i drugi tuner dysponował wydrukami przed i po chipowaniu. I żeby sprawę jakoś po ludzku załatwić i nie fatygować Cię ponad 100 km w jedną stronę - zrobiłeś sobie ponownie program gdzie indziej, a jak się rozliczyliśmy - sam napisałeś.

I właśnie o tym pisałem w pierwszym poście do założyciela tematu, że cena auta i opinie o Twoim komisie nie gwarantują uniknięcia przykrych niespodzianek, mimo serwisowania w ASO.
    Widzisz - i tak jest niestety w przypadku każdego auta. Nie tylko używanego. Nikt Ci nie zagwarantuje, że dany egzemplarz się przez 2 lata nie zepsuje i nikt Ci nie zagwarantuje, że wszystkie naprawy, jakie wykonają mechanicy, będą zrobione od A do Z zgodnie z wszystkimi wytycznymi producenta.

Wybacz Panie Tomaszu, że ośmieliłem się forumowego guru ocenić po czasie ale po to jest forum, żeby dostać rzetelne informacje na dany temat i zgodnie z prawdą przedstawiłem kilka spraw. Każdy sam sobie odpowie na pytanie czego oczekuje i co go satysfakcjonuje. Pozdrawiam
    A ja - wywołany niejako do tablicy - pozwoliłem sobie mieć pewne małe zastrzeżenia co do owej rzetelności. Zupełnie czym innym jest zakup auta od firmy, która po tej operacji odwinie się na pięcie i twierdzi "widziały gały co brały, reklamacji nie uznajemy", a czym innym sprzedaż i obsługa po sprzedaży polegająca na takim rozwiązaniu problematycznych kwestii, żeby nikt do nikogo pretensji nie miał - przede wszystkim pod względem finansowym, bo o to się docelowo zawsze rozchodzi.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Będzie VW :(

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Moim zdaniem tak. Bo nikt nie będzie czytał "pomocy przy zakupie" kilkadziesiąt kart w celu znalezienia wątku o autka.pl, superalfa czy innych. A tak wszystkie żale i pochwały nt. poszukiwanej firmy zgromadzone w jednym wątku. Dostrzegasz różnicę?
    Bez sensu, zatem równie dobrze mogę założyć:
    50 wątków o sprzedawcach 159
    50 wątków o sprzedawcach CB do Alfy 159
    50 wątków o sprzedawcach opon do Alfy 159
    itd

Czytelność forum spadnie do minimum. Wg mnie trzymanie takich wątków osobno jest śmieszne skoro i tak jest jeden wspólny temat Pomoc przy zakupie AR159 / Brera w którym ludzie pytają o konkretne auta linkowane do komisów/sprzedawców.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

A 50 wątków o niedziałającym EGR Ci nie przeszkadza? Bez urazy, skończmy off top
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar sothis
    Mieszka w
    Pawłowice/Jastrzębie Zdr
    Auto
    była 156 1,9 JTD, teraz 159 2.0 JTDm 170KM '09r

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Ten "kompletnie nieudany chip" to jest ogólnie bardzo dyskusyjna sprawa. Biorąc pod uwagę, że auto mogło być przez Ciebie shamowywane już przy istniejącej dziurze w dolocie - pomiary mogły nie być miarodajne. Zwłaszcza, że taka sytuacja, jak u Ciebie, wystąpiła po raz pierwszy i jedyny, jak do tej pory. I jak widać nie tylko ja mogę pewnych rzeczy nie zauważyć - twój tuner też się zorientował, że jest problem dopiero w momencie, jak rura dolotowa całkowicie się rozkleiła. I tutaj jest szerokie pole do dyskusji, zwłaszcza, że zarówno jeden jak i drugi tuner dysponował wydrukami przed i po chipowaniu. I żeby sprawę jakoś po ludzku załatwić i nie fatygować Cię ponad 100 km w jedną stronę - zrobiłeś sobie ponownie program gdzie indziej, a jak się rozliczyliśmy - sam napisałeś.
    Dostałeś z pierwszej ręki szczegółowe informacje jak była zrobiona modyfikacja, co było modyfikowane a czego tuner nie ruszył więc nie ma z czym dyskutować.
    Nie stawiałbym naszych tunerów na jednym poziomie bo mój wystroił auto w nieco ponad godzinę, twój walczył 2 dni i osiągnął -6 KM w stosunku do serii plus chwilowy spadek mocy, o którym wiedział i tak wypuścił auto z hamowni razem z Tobą. Na programie zrobiłem ponad 40 kkm i nic się nie dzieje. Foty efektów "profesjonalnego" usunięcia DPF'a również są więc tu też nie ma z czym dyskutować, sonda Lambda już dawno wymieniona i teraz Panie to jest igła

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał sothis Zobacz post
    Dostałeś z pierwszej ręki szczegółowe informacje jak była zrobiona modyfikacja, co było modyfikowane a czego tuner nie ruszył więc nie ma z czym dyskutować.
    Nie stawiałbym naszych tunerów na jednym poziomie bo mój wystroił auto w nieco ponad godzinę, twój walczył 2 dni i osiągnął -6 KM w stosunku do serii plus chwilowy spadek mocy, o którym wiedział i tak wypuścił auto z hamowni razem z Tobą. Na programie zrobiłem ponad 40 kkm i nic się nie dzieje. Foty efektów "profesjonalnego" usunięcia DPF'a również są więc tu też nie ma z czym dyskutować, sonda Lambda już dawno wymieniona i teraz Panie to jest igła
    Ze sposobem usunięcia DPF-u nie dyskutuję - było to zrobione bardzo partyzancko i przesądziło o mocnym ograniczeniu współpracy z tym człowiekiem, który tą usługę wykonał. Nie lubię się za kogoś tłumaczyć z ewidentnych bubli i takie rozwiązanie minimalizuje możliwość ponownego ich wystąpienia. A co do hamowania auta z potencjalnie nieszczelnym dolotem - cóż - efekt mógł być przeróżny. I hamownia (nawet kiepska) raczej się nie "pomyli" w pomiarach przed i po modyfikacji o wartość rzędu 30 KM przy tej mocy silnika, jaką dysponujesz. Dlatego w tym konkretnym przypadku z dużym dystansem podchodzę do wygenerowanych wyników i do zagadnienia chiptuningu ogólnie - zwłaszcza po kilku poprawkach oprogramowania wykonanego przez różnych tunerów, w tym także Twojego Ot - taka problematyczna branża.
    Ostatnio edytowane przez Tomek_KRK ; 12-05-2015 o 14:46
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Embrion Avatar dontworry
    Auto
    159 16V JTDM

Domyślnie

Witam, po to jest to forum aby można było chociażby poczytać liczne pozytywne opinie przy różnych wątkach na temat Autka.pl, nie kupowałem akurat w tym komisie więc osobiście nie miałem styczności, ale chętniej na pewno podjechałbym do Krakowa niż w jakiekolwiek inne miejsce i jeśli za jakiś czas będę wymieniał alfę na coś nowszego i zarazem będą mieć w ofercie jakiegoś Suva to od tego komisu rozpocznę swoje poszukiwania. Deft Autka mają również pewną specjalizację w Alfach 159 co jest sporym plusem i od nich pewnie dowiedziałbym się jak to wkońcu u mnie wygląda sprawa z dpf-em, egr-em i kolektorem.

Akurat pomimo trójkąta bermudzkiego kupiłem 2 lata temu Alfę w Radomiu i poza znalezionymi defektami w Aso czyli głośna praca pompy wspomagania oraz zużytymi tylnymi klockami doszła tylko wymiana górnego wachacza i stąd komis w którym kupowałem samochód będzie drugi na liście. (faktycznie plak był wszędzie, jedni plakują, a drudzy okurzają workiem z odkurzacza)

W Pleszewie jestem dosyć często i tu również patrzyłem za Alfą, ale była w okolicy tylko jedna i niestety nie można było sprawdzić jej na jeździe próbnej niby z braku ubezpieczenia czy czegoś w tym stylu (stoi do tej pory bo wątpię, że komis sprowadza wciąż tylko niebieskie). Jest również czarna w kombi, ale z kiepskim wyposażeniem i już stoi dłuższy czas więc wnioskuje że również coś jej dolega. A czy tu są magicy? Pewnie się znajdą, ale nigdy nie uwierzę w taką regułę, na tych nieuczciwych sprzedawców trzeba uważać wszędzie, przed zakupem trzeba sprawdzić wszystko i podjechać do ASO.