Na suchym strasznie kontrola trakcji wariuje nawet na 2 biegu. Na mokrym aż boję się jezdzic tak pływa! . Czuję że tył podskakuje i sie przestawia na studzienkach i poprzecznym łączeniu asfaltu, luzu z tylu brak. Co robić? Znacie dobrego fachowca od całej geometri. Woj Sląskie.
Alfa Romeo Giulietta 2.0 TCT <- Jest
Alfa Romeo 147 1.6 T.S <- Jest
Alfa Romeo Mito 1.6 JTDm <- Byla
Alfa Romeo 147 Selespeed <- Byla
Alfa Romeo 156 1.8 T.S <- Byla
Alfa Romeo 159 SW Ti 2.4 JTDm Q-tronic <- Byla
Alfa Romeo GT 1.9 JTDm <- Byla
Alfa Romeo 145 1.8 T.S <- Byla
Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm <- Byla
Alfa Romeo 156 Selespeed <- Byla
Alfa Romeo 145 1.8 T.S <- Byla
A słuchajcie taka sytuacja. Wybieram się na geometrię a szczególnie chodzi mi o zbieżność. Rok temu byłem na geometrii u siebie na zadupiu i przed geometrią kierownica była prosto i jechałem prosto a po wyjechaniu z geometrii kierownica prosto a auto zjeżdża trochę na lewo. Zawróciłem się z reklamacją. Znowu na komputer i znowu to samo. Typ spojrzał na opony i diagnozę podał - wina opon bo od środka są pościnane. Nie tak żeby nie było bieżnika od wewnątrz ale widać ale guma mniej. I powiedział też że jak będą nowe opony to będzie dobrze. A mnie się wydaje że po prostu nie ustawili równo kierownicy. Nastała zima założyłem nowe zimówki goodyeara i to samo dalej auto zjeżdża gdy mam kierownicę równo. Trochę mniej ale to pewnie wynika z tego że zimówki mam mniejsze. I teraz pytanie na geometrie mam jechać na tych zimówkach czy może na tych letnich pościnanych? Wydaja mi się że opony nawet pościnane nie powinny mieć wpływu na ustawienie zbieżności bo przecież to zbieżność (zła) powoduje ścinanie.
Na parkingu przed hipermarketem. Rodzina pakuje zakupy do pancerwagena. Dziecko, chłopiec około 5-6 lat:
-Mamo co to za auto?
-Przeczytaj. Na rejestracji jest napisane
-A-L-F-A R-O-M-E-O. Dlaczego muszę jeździć VW albo Audi?
Matka patrzy na ojca, a ojciec na mnie.
Mina ojca BEZCENNA !!!
Ja u siebie mam delikatnie zebrane obony od środka ale po wymianie przednich sprężyn i ustawieniu geometrii auto jedzie prosto jak strzała.
Sorki ale nie wiem dlaczego przekręca zdjęcie. Dziwne te wartości są dla przedniej osi jeśli chodzi o zbieżność. Pewnie zrobili od niechcenia. Pokłóciłem się właścicielem i powiedziałem co o tym myślę. Z reszta potem spotkałem typa co też mu kierownicę "skręcili". Już nie chodzi mi o ścinanie opon tylko o ustawienie kół w taki sposób aby jechać prosto z kierownicą w poziomie. A tak na marginesie wymiana sprężyn który poprawia parametr?
Tak jak pisałem wcześniej mam jechać na dobrych zimowych oponach czy mogę na tych zużytych? Według mnie nie powinno mieć to różnicy. Bo tak czy tak ustawiam zbieżność a nie kąty.
Ostatnio edytowane przez awj1 ; 29-03-2016 o 16:48
Na parkingu przed hipermarketem. Rodzina pakuje zakupy do pancerwagena. Dziecko, chłopiec około 5-6 lat:
-Mamo co to za auto?
Mina ojca BEZCENNA !!!
Masz beznadziejnie ustawioną zbieżność. Duża różnica między prawym i lewym kołem na przedniej osi. Partactwo i tyle.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
-Mamo co to za auto?
Mina ojca BEZCENNA !!!
Osobiście bym tak u siebie nie ustawił, mimo że na "zielono" to z mojego doświadczenia zbyt daleko od osi jazdy. Mam na myśli obie osie. Obserwuj czy nie będzie zjadało opon.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Tzn. który parametr byś inaczej ustawił i na ile?
-Mamo co to za auto?
Mina ojca BEZCENNA !!!