Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 86

Temat: Kolektor - buczenie, brak mocy

MarcinTM
    Gość

Domyślnie

Ja myślałem o przystawce zamontowanej w miejscu przepustnicy z reduktorem na odpowienie podłączenie rury , zaślepienie zaworka odmy i umieszczenie kompresora gdzieś dalej by nie zakłócał hałasem i nasłuchiwanie. Mam kompresor, który może działać na "reversie" i dość cichy z możliwością utrzymania podciśnienia. odpompował bym do ~1at i słuchał.

Jeśli aż tak łapie lewe powietrze powinno być słychać !! a jak nie to sam dym z fajki powinien coś pokazywać, jakieś ruchy w okolicy kolektora.

Trzeba wszystkiego próbować. Mi tylko zostało sprawdzenie kolektora i tutaj jest pewnie problem.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Dymu z papierosa używałem, nasłuchiwania też, w tym stetoskopem lekarskim. Co prawda robiłem to na uruchomionym silniku, ale bez rezultatu. Poza tym pamiętaj, że mając kolektor na samochodzie komora powietrzna sięga aż do cylindrów, bo w tym układzie zawsze któryś zawór ssący będzie otwarty więc od razu masz możliwość zaciągania powietrza ze skrzyni korbowej silnika bo cylinder też nie jest idealnie szczelny. Oczywiście możesz spróbować, ale w rezultaty takich badań wątpię.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- jeszcze jeden wykres z czasem wtrysku, wyprzedzeniem zapłonu, bez dziur.
    --
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

MarcinTM
    Gość

Domyślnie

Ładne wykresy,ale jest jedno ale.
    Widać jak przepustnicę otwieramy, rośnie czas wtrysku, obroty silnika i kąt.
    Ale przy tym dużym skoku kiedy dodało się obrotów i obniżyło i znów dodało to wszystko urosło, kąt natomiast zmniejszył się i tak jak by się opóźnił... i to znacznie... te autko nie miało mocy czasem?

Przy wyższych obrotach kąt musi być znaczny bo mieszanka za wolno się spala, a tłok szybciej dochodzi do GMP...
    Ostatnio edytowane przez MarcinTM ; 02-09-2009 o 22:36

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Wesolatempra
    Mieszka w
    Warszawa - Żoliborz
    Auto
    AR 156 1.9 JTD (115+) '01 oraz AR 156 SW 2.4 (150+) '02

Domyślnie

Cytat Napisał MarcinTM Zobacz post
    - Dlaczego kąt spada najpierw przy gwałtownym dodaniu obrotów, a później rośnie normalnie? Jaka może być przyczyna ? wg. mnie powinien stać, a później rosnąć , a nie spadać :-/.
    Panowie, u mnie wyżej opisany problem ustąpił

Byłem u Pablo. zrobił parę rzeczy przy Belli - m.in. rozrząd z wariatorem, wymienił filtr powietrza oraz trochę się pobawił w czyszczenie przepływomierza, rurek odmy (i chyba czegoś jeszcze - nie pamiętam, najlepiej jego spytajcie). Objawy ustąpiły. Po naciśnięciu gazu reakcja jest natychmiastowa - jak na TSa przystało! Bella fruwa jak za dawnych lat

Rozrząd wcześniej był dobrze ustawiony, wariator nie powinien mieć takiego wpływu - filtr powietrza owszem był brudny, ale gdy problem się pojawił był czysty więc wpływu mieć nie może. Najprawdopodobniej Alfę uzdrowiły te manewry czyszczenia (wydaje mi się, że przepływomierza - choć brzmi to absurdalnie, bo problem pojawił się gdy obecny przepływomierz pojawił się w aucie - czyżby fabryczna część wymagała czyszczenia?!?)...
    "Spadochron" na zimnym silniku jak był tak jest, za to po złapaniu temp Alfa idzie jak burza od razu po dodaniu gazu.

Wykresy - niebawem
    Ostatnio edytowane przez Wesolatempra ; 02-09-2009 o 20:32
    "Mikołaj jak są ograniczenia, to zawsze sobie jedynkę z przodu dopisuje... ale i tak się ledwo wyrabia "

Moje ex:
    Fiat Tempra 1.6 LPG '95, AR 156 1.8 TS + LPG '98, Opel Vectra C 2.2 DTI '03
    Moje aktualne:
    AR 156 1.9 JTD '01 - będzie na sprzedaz
    AR 156 SW 2.4 '02 - juz kupiona, się szykuje do jazdy.

Polecam żaluzje od sąsiada: rolety warszawa

MarcinTM
    Gość

Domyślnie

Gratuluję Wesolatempra

- Bubu, właśnie, czy np. złe parametry MAF'a czy temp. powietrza powodują tryb awaryjny ?

- Ważne pytanie - Czy w trybie awaryjnym działa regulator mieszanki? Z tego co wiem, ECU przyjmuję wartości domyślne, więc sonda może też stać?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- nie ma takiego parametru w M1.5.5 który by mówił że silnik pracuje w trybie serwisowym.
    - nie ma też parametru mówiącego o trybie close /open.
    - że ECU jest w trybie regulacji, mówi o tym sinusoida sondy lambda , a raczej przebieg komparatora sondy lambda.
    - pośrednio można obserwować czas wtrysku ale tylko na biegu jałowym.
    - MAF, czujnik temperatury powietrza nie powodują przejścia w tryb serwisowy.
    - dopiero brak wskazań tych elementów powoduje bezwarunkowe zastąpienie ich wskazań wartościami z bazy pamięci.
    - bez MAF-a , ECu ustawia przepływ na 35 kg/h, temperaturę na 20 st C.
    - bez termostatu temperaturę silnika ustawi na + 85 st C.
    - w efekcie dostaje się prawie czas wtrysku 5 - 6 msek, sonda lambda może działać i być podgrzewana.
    - złe wartości z czujników powodują to, że ECU wybierze mniej optymalny skład mieszanki, czas wtrysku, wyprzedzenie zapłonu.
    - efektem takich ustawień będzie anemiczna jazda, mulenie.
    - auto z zrzutu powyżej ma się dobrze, i nawet nie wie co to "spadochron", czy mulenie.
    - za to egzemplarz poniżej ma "spadochron", ten płaski odcinek oraz mulenie na kącie wyprzedzania.
    - wersja oprogramowania na tym egzemplarzu to 0.24, gdzie obowiazującym jest 0.46 ( 0.66).
    - troche mozna poczytac tutaj,
    --
    http://www.auto-online.pl/serwis/por...a/az_oper1.htm
    http://www.auto-online.pl/serwis/por...a/az_oper2.htm

--
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 03-09-2009 o 17:59
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Wesolatempra
    Mieszka w
    Warszawa - Żoliborz
    Auto
    AR 156 1.9 JTD (115+) '01 oraz AR 156 SW 2.4 (150+) '02

Domyślnie

Skany z unidiaga.

- Pierwszy wykres wyprzedzenia zapłonu i czasów wtrysk na biegu jałowym, drugi podczas jazdy.
    - Widać ładnie dość ostrą charakterystykę otwarcia termostatu Vernet 6506.88J (temp otwarcia 88'C) - było to pierwsze dogrzanie silnika z zimnego (start z ok. 30'C)
    - Nie robiłem resetu (bo sonda lambda stoi pięknie jak widać na ostatnim ze skanów).
    - Nie sprawdzałem przepływomierza. Poprawię się
    Ostatnio edytowane przez Wesolatempra ; 04-09-2009 o 00:11
    "Mikołaj jak są ograniczenia, to zawsze sobie jedynkę z przodu dopisuje... ale i tak się ledwo wyrabia "

Moje ex:
    Fiat Tempra 1.6 LPG '95, AR 156 1.8 TS + LPG '98, Opel Vectra C 2.2 DTI '03
    Moje aktualne:
    AR 156 1.9 JTD '01 - będzie na sprzedaz
    AR 156 SW 2.4 '02 - juz kupiona, się szykuje do jazdy.

Polecam żaluzje od sąsiada: rolety warszawa

MarcinTM
    Gość

Domyślnie

Wesolatempra, a jak weźmiesz i mocno gwałtownie depniesz w geja gazu to jakie są wykresy kąt i wtryski? u mnie jak delikatnie dodam to ok, ale jak podkręcę obroty, poczekam aż spadną i depnę to właśnie kąt spada gwałtownie (opóźnienie).
    Jak masz chwilę, prośba, zrób takie badanie. Dzięki.

A jeszcze jedno, dlaczgo gdy odpalę autko i postoi to sonda stoi, a gdy przejadę się i stanę na wolnych, nawet z 5min to sonda działa znakomicie.
    Przypuszczam, że nie dogrzana, ale aż tak?

Bubu tutaj przeróbka zaworka . Nie ma bata, że zafaluję obrotami !! Jak zafaluję to stawiam browara - przy przepustnicy zaworek odmy zaślepiony!.

Ostatnio edytowane przez MarcinTM ; 04-09-2009 o 14:19

remcyk
    Gość

Domyślnie

Wedlug mnie taka przerobka jest bez sensu dopiero teraz bedziesz mial przepustnice zafajdaną.Nie lepiej zamontowac jakis zbiorniczek na olej (catch tank) http://www.allegro.pl/search.php?sg=0&string=catch+tank zamiast doprowadzac go do dolotu