Wypadajace tulejki juz sa zdjete ze sprzedazy i podobno pracuja nad nowym modelem ktory nie bedzie wypadal... zobaczymy.
U mnie Poliuretany ze Strongflex jakoś sie nie sprawdziły. Zostały założone czerwone na stabilizator i po ok 4 mc zaczęły strasznie skrzypieć i teraz sie tłucze. Jestem ciekaw czy to Pu sie zużyły czy może stabilizator sie wyrobił??
Ostatnio edytowane przez Cannabis ; 06-10-2011 o 18:14
Tłuczenie jest spowodowane zmniejszeniem się średnicy stabilizatora. Stabilizator niemal zawsze się trochę wyciera. Kiedy założyłem u siebie tuleje kupione na wymiar, okazało sie ze są po prostu na styk. Po skręceniu stabilizator można było ruszyć ręką. Okazuje się ze to wystarczy by w czasie jazdy stabilizator się tłukł. Rozwiązania są dwa:
1. Nowy stabilizator
2. Podkładka pod obejmę stabilizatora.
U mnie drugie zdało egzamin. Ktoś na forum radził wsadzić kawałek rurki PCV. Tak zrobiłem. Spowodowało to ze obejmy musiałem dokręcić ze sporą silą, a stabilizatora nie dało się ruszyć.
Po skręceniu i nasmarowaniu wszystko u mnie działa. Nie stuka i nie skrzypi.
to co mi wiadomo to są rożne wymiary wewnętrzne tych gum,
jak kupowałem do siebie to sprzedawca się pytał jaki wymiar wewnętrzny,
fabryczne tuleje posiadają wewnątrz warstwę materiału ,zamienniki tego nie mają.
U mnie po wymianie na żółte też zaczęło stukać (głownie na nie równej nawierzchni).
Kupiłem jak najmniejszą ;/
Na razie z tym jeżdżę, jak będzie coś do roboty przy samochodzie to wtedy to poprawią :0
dobrze wiedziec czego unikac. a na przednim zawieszeniu zawsze padaly sworznie wiec dla mnie to bezsens calkowity wymieniac tam tulejki!! do kosza z pualfa ma smigac po zakretach a nie chwiac sie na "plywajacych" wachaczach!!!.
Tylko PU usztywnia zawieche i auto prowadzi się jeszcze lepiej a przy okazji, biorąc za przykład górny wachacz to czesto przy szerokiej oponie tuleje na górnych wachaczu mówią papap już po paru tyś km i co wtedy?? Ja załozyłem na góre PU i tak już zostanie nawet przy wymianie z powodu uszkodzonego sworznia.
www.italiantrackday.pl
www.shopEFI.pl
www.gofastbits.pl
www.sprintfilter.pl
www.ricambiparts.pl
Mój Alfons - http://www.forum.alfaholicy.org/proj...rbo_teddy.html
Wrodzony wstręt do diesla
nie wiem jakie masz oponki ale i tak wpadniecie w dziure badz wjazd na kraweznik wywola wieksze szkody niz MEGA wielka opona. zobacz wczesniej pokazane fotki dolnych wachaczy i sam pomysl czy na takim czyms alfa sie lepiej prowadzi.