Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 58

Temat: Problem z wahaczem

Użytkownik Rowerzysta Avatar kamal
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Cytat Napisał tomekzabrze Zobacz post
    a skad jestes?? bo jak slask to moge ci lemfordera po 288zl zalatwic ....
    Małopolska..szkoda, że wcześniej nie miałem takiej propozycji cenowej..dzisiaj już zapłaciłem za wahacze

Tak z ciekawości zapytam. W jakiej cenie masz trw i czy jest jakiś lepszy zamiennik od lemfordera bo słyszałem opinie, że to już górna półka.
    Ostatnio edytowane przez kamal ; 04-06-2013 o 19:02

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Lemförder to produkty na pierwszy montaż m.in. w BMW. Ja osobiście bardzo lubię tego producenta, nie zawiodłem się na jakości. Szkoda, że nie miałem wyboru, gdy kupowałem wahacze (a dokładniej - kupował mi warsztat). Na pewno wolałbym Lemfördera.

Co do górnych wahaczy TRW w 159 - moim zdaniem zbyt dużo osób ma z nimi problemy, żeby uznać, że to kwestia słabego źródła. To są powtarzające się problemy. Mój mechanik takie mi zamontował (warsztat specjalizuje się w Alfach i bierze na siebie koszt robocizny, gdy trzeba gwarancyjnie wymieniać część) i u mnie lewy sworzeń górnego wahacza skrzypi jak konwój nysek policyjnych. A do tego już pojawiły się stuki. Dolne wahacze TRW są ok. Nie mam z nimi problemów. Podobnie, o problemach górnych wahaczy TRW było dużo napisane w wątku o skrzypiącym zawieszeniu.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 04-06-2013 o 19:19

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia

Domyślnie

Cytat Napisał pieron Zobacz post
    Ja wymieniałem jakiś tydzień temu prawy górny wahacz w italmoto w jaworznie. Zamontowali mi trw [dokładnie chyba jtc1302] zapłaciłem 280 za wahacz i 75 za montaż. Ale żeby 5setek :/ grrrrrrrrrrrrr.
    a zbieżnosci nie robiłes??? ja już też raz wymieniłem na TRW przejechałem 20 tys i szlag go trafił.
    poszedłem po rozum i kupiłem ori który wytrzyma 100 tys
    chytry 2 razy kupuje

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

a ja tak z ciekawosi zapytam czy jezeli jeden dolny wahacz jest uszkodzony(swozen) i jezdzi sie z takim moze poleciec gorny wahacz??

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Lemförder to produkty na pierwszy montaż m.in. w BMW. Ja osobiście bardzo lubię tego producenta, nie zawiodłem się na jakości. Szkoda, że nie miałem wyboru, gdy kupowałem wahacze (a dokładniej - kupował mi warsztat). Na pewno wolałbym Lemfördera.
    Miesiąc temu właśnie tego producenta górny lewy wahacz(280zł) polecił i wymienił mi mój mechanik. Pierwszy raz mam Lemfordera czas pokaże co jest wart.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia

Domyślnie

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    a ja tak z ciekawosi zapytam czy jezeli jeden dolny wahacz jest uszkodzony(swozen) i jezdzi sie z takim moze poleciec gorny wahacz??
    tak na logike to nie, bo wszystkie siły idą włąsnie na niego(dolny) stawia mniejszy opór, jezeli wymienisz go na nowy to to tak bo to bedzie słabszy element(górny))

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

tzn.gorny mam wymieniony ale byc moze mi polecial dolny swozen.Jeszcze nie lokalizowalem stukow ale podejrzewam dolny i boje sie zeby mi gorny nie polecial stad to pytanie.Pozatym skrzypi mi najprawdopodobniej sprezyna-i to okrutnie

Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    tzn.gorny mam wymieniony ale byc moze mi polecial dolny swozen.Jeszcze nie lokalizowalem stukow ale podejrzewam dolny i boje sie zeby mi gorny nie polecial stad to pytanie.Pozatym skrzypi mi najprawdopodobniej sprezyna-i to okrutnie
    Najlepiej jedź do dwóch różnych mechaników i posłuchaj co oni mają do powiedzenia na temat twojego skrzypienia. Sam możesz się tylko domyślać.
    Ja jeżdżąc wcześniejszym samochodem myślałem, że stuki dochodzą z wahaczy a dochodziły z amortyzatorów, a dokładnie z tych miejsc gdzie amortyzator jest przykręcony do nadwozia. Pod wpływem czasu wydarła się ta guma otaczająca otwór montażu amortyzatora i amortyzator stukał o śrubę.

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

a do kogo ja pojade jak mam jednego w Dębicy i 2 w Krakowie.Mam zamiar wybrac sie do Tomka,a wczesniej na stacje kontroli pojadzow w celu zlokalizowania stukow,pukow i skrzypienia tylko ze sie wybrac nie moge.Podejrzewam dolny lewy wahacz bo jako jedyny jest oryginalny,gumy stabilizatora bo mi cos zza konsoli skrzypi.Wymienie chyba cale drazki,laczniki stabilizatorow,gumy stabilizatora,dolny lewy wahacz.Kamal Ty piszesz o poduszkach amorow??Tez o nich myslalem-ok.100 zl/szt.

Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Możliwe, że te gumy się nazywają poduszkami amortyzatorów.