Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 54

Temat: 1.8 TS a kompresor powietrza....

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Rypin
    Auto
    147 x 4, 166, 159 - byłe / GT - obecne

Domyślnie

Cytat Napisał Krusz Zobacz post
    W takim razie prosze wytłumacz mi - krok po kroku, jak mam zaprojektować prawidłowy dolot do kompresora?

Nie bardzo rozumiem to zdanie. Czyli głośne rajdówki nie odprowadzają spalin poprawnie?
    p.s. Roli długości/pojemności wydechu do osiągów, tak samo jak i zjawisk falowych w nim występujących mi tłumaczyć nie musisz. Ale nadal nie wiem jak się ma jego głośność do mocy samochodu.
    Jak ZAPEWNE wiesz, rajdowki odprowadzaja spaliny poprawnie - kosztem tego, ze ciezko przejechac jeden sezon na jednym motorze i jego podzespolach..
    Wiec nie traktuje wyjacego kompresora jako POPRAWNY MONTAZ na 5tys km.. chyba, ze taka zywotnosc Cie zadawala

Biorac pod uwage montaz i eksploatacje na np. dystansie 50tys km musisz to zrobic poprawnie - jak? PRZECIEZ WIESZ, ZE WYJCE SIE OK, wiec sobie zaloz..
    A jak masz obawy - polecam serwisowki do eatona od m45 po m90 - na podstawie tego gdzie byly montowane, jakimi podzespolami mozesz okreslic jakis waskie widelki w ktorych mozesz sie poruszac..
    Prawdopodobienstwo, ze dotrzesz to konstruktorow tego typu ukladow pracujacych dla np. Mercedesa jest dosc nikle - i mysle ze nawet jakby Ci sie udalo to i tak, to sa wielomiesieczne opracowania grupy inzynierow
    aby zagralo to wlasciwie przy zalozeniach: moc, trwalosc, bezobslugowosc, uciazliwosc..

PEWNIE ZE SIE DA WLOZYC.. nakrecic filmik na YT tez sie da.. tylko czy o to chodzi w profi modach?
    10 cylindrów, 475KM = Tribeca B9 żony / Forester XT MY06 mój

Użytkownik Romeo Avatar Krusz
    Mieszka w
    Warszawa / Lancaster UK
    Auto
    156 1.8TS '02

Domyślnie

Powiem krótko - nie masz absolutnie żadnej wiedzy.
    Piszesz o poprawnym montażu, ale nie piszesz jak on wygląda, dlaczego tak a nie innaczej.
    Odnosisz się do konstrukcji Mercedesa, w którym jedyn z założeń projektowych dolotu było wyciszenie kompresora. Nie ma to wpływu na jego żywotność.

Ja zupełnie szczerze zapytałem jak mam opracować dolot kompresora, bo myślałem, że masz wiedzę na ten temat i dlatego dyskutujesz. Jedyną Twoją odpowiedzią było odnoszenie się do mitycznych inżynierów Merca i pieniactwo.

Dla mnie raczej EOT.

Twin Spark Compressore - Na pohybel hejterom - Szalone 0.5bara
    Mazda mx5 - bokiem, na glebie i z kierownicą po złej stronie.
    "Nothing is "good" for daily driving that's not OEM. So by that logic don't turbo your car. Don't make it faster. Don't do anything. Go buy a bus pass."

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Rypin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Krusz Zobacz post
    Powiem krótko - nie masz absolutnie żadnej wiedzy.
    Piszesz o poprawnym montażu, ale nie piszesz jak on wygląda, dlaczego tak a nie innaczej.
    Odnosisz się do konstrukcji Mercedesa, w którym jedyn z założeń projektowych dolotu było wyciszenie kompresora. Nie ma to wpływu na jego żywotność.

Ja zupełnie szczerze zapytałem jak mam opracować dolot kompresora, bo myślałem, że masz wiedzę na ten temat i dlatego dyskutujesz. Jedyną Twoją odpowiedzią było odnoszenie się do mitycznych inżynierów Merca i pieniactwo.

Dla mnie raczej EOT.

Sluchaaam? pieniactwo? brak wiedzy?

NAPISALEM W PIERWSZYM POSCIE JAK WYGLADA POPRAWNY MONTAZ
    oczekujesz, ze wezme Twoje auto i spedze nad nim miesiac? czy dam Ci schemat = gotowca w stylu "jak zalozyc kompresor do np. 2.0 t.s." - ZARTUJESZ CHYBA

ZYJ MARZENIEM - WYDAJ NA TEMAT KILKA/lub NASCIE TYS ZL GDZIES W GARAZU - BEDZIESZ MIAL WIEDZE JAK TO SIE ROBI A RACZEJ JAK ROBIC NIE MOZNA - wtedy moze nie bedziesz ublizal tym, co proboja Cie uczulic na delikatnosc i zlozonosc zagadnienia

GLUPIO-MADRY jestes i to jest ost post jaki napisalem z Toba - cokolwiek odpiszesz

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Kompresor pod obciazeniem zawsze bedzie wyl jak zazynana swinia, im wyzej obroty tym bardziej. Stojac w miejscu mini bedzie ciche nawet deptajac, ale w ruchu juz nie to samo a nie mowie jakby zmienil dolot... Podobno Eatony wyja bo maja proste zeby tak jak sportowe skrzynie, spasowane na ciasno i z czasem warstwa "teflonu" sciera sie i daje wiekszy efekt.
    Genetics makes the champions, want to compare?!

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Rypin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał -BamBosZek- Zobacz post
    Kompresor pod obciazeniem zawsze bedzie wyl jak zazynana swinia, im wyzej obroty tym bardziej. Stojac w miejscu mini bedzie ciche nawet deptajac, ale w ruchu juz nie to samo a nie mowie jakby zmienil dolot... Podobno Eatony wyja bo maja proste zeby tak jak sportowe skrzynie, spasowane na ciasno i z czasem warstwa "teflonu" sciera sie i daje wiekszy efekt.
    pytanie: ILE eatonow NOWYCH - nieuzywanych, w opakowaniu - KUPILES? MIALES? ZALOZYLES?
    z fabryczna konserwacja, oliwa itd?

slowo "podobno" w zestawieniu z "wyja" i dalszy wywod.. nie gniewaj sie na mnie.. ALE...
    Ostatnio edytowane przez jaktob77 ; 02-11-2013 o 22:57

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Kolego przedstawiam Ci logiczne podejscie do tematu... czy bedziesz chcial to wykorzystac czy nie to juz Twoja sprawa. Zyj dalej tym ze jak wyje to jest zle

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Rypin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał -BamBosZek- Zobacz post
    Kolego przedstawiam Ci logiczne podejscie do tematu... czy bedziesz chcial to wykorzystac czy nie to juz Twoja sprawa. Zyj dalej tym ze jak wyje to jest zle
    A ja Ci mowie, ze nie zrobiles ZADNEGO MODU i filozofujesz sobie na podstawie wujka google albo cioci youtube

Zyj dalej filozofowaniem o rzeczach, ktorych nie miales mozliwosci sprobowac

KONCZE TEMAT bo stal sie glupi

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

"Filozofujesz"... dobre ;] niech Ci bedzie

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

hmm odnosnie nissana - osobiscie brałem udział w "modzeniu" (od razu zaznacze ze bardziej mentalnie urozmaiciłem towarzystwo swoją obecnością i dokręcałem co mniej ważne ) identycznego z identycznym kompresorem.
    wył tak samo jak ten z filmiku, auto robione typowo pod zawody przez człowieka który dość mocno to ogarnia ( bo robi to od kilkunastu lat) wyjechało spod jego ręki sporo szybkich furtek.
    Każde wyło, każde pochłonęło sporo PLNów liczonych w dziesiątkach tysięcy.
    Chętnie powiem kumplowi, że ma nieprofesionalnie zrobione bo mu kompresor wyje
    Bo widzę, że dla kolegi motor który jest nastawiony na przejechanie 3-4 imprez na jednym silniku, jest motorem przygotowanym nie profesjonalnie, a do tego źle złożonym
    147 powodów do zadowolenia

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Rypin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał mattom Zobacz post
    hmm odnosnie nissana - osobiscie brałem udział w "modzeniu" (od razu zaznacze ze bardziej mentalnie urozmaiciłem towarzystwo swoją obecnością i dokręcałem co mniej ważne ) identycznego z identycznym kompresorem.
    wył tak samo jak ten z filmiku, auto robione typowo pod zawody przez człowieka który dość mocno to ogarnia ( bo robi to od kilkunastu lat) wyjechało spod jego ręki sporo szybkich furtek.
    Każde wyło, każde pochłonęło sporo PLNów liczonych w dziesiątkach tysięcy.
    Chętnie powiem kumplowi, że ma nieprofesionalnie zrobione bo mu kompresor wyje
    Bo widzę, że dla kolegi motor który jest nastawiony na przejechanie 3-4 imprez na jednym silniku, jest motorem przygotowanym nie profesjonalnie, a do tego źle złożonym
    Nie pisze o aucie rajdowym / pokazowym / wyscigowym - tylko o drogowym
    "Biorac pod uwage montaz i eksploatacje na np. dystansie 50tys km musisz to zrobic poprawnie" <-- nikt nie kalkuluje takich przebiegow przy jakis autach do zabawy

Zaden fabrycznie zamontowany kompresor w aucie nastawionym na codzienna eksploatacje nie wyje. Kropka

Kazdy mod pod auto do uzytku torowego / rajdowego / wyscigowego moze byc wyjcem BO NIE LICZY TAM SIE TRWALOSC WIEKSZA niz kilka startow. Kropka dwa