a wiesz co się dzieje jak koło tańczy powiedzmy 5mm w przód i w tył? nawet jeżeli zbieżność się wtedy nie zmienia?
a wiesz co się dzieje jak koło tańczy powiedzmy 5mm w przód i w tył? nawet jeżeli zbieżność się wtedy nie zmienia?
Sam ruch przód tył nie zmienia nic. Natomiast oczywiście zgadzam się że ponieważ wahacze poprzeczne mają różną długość to dochodzi do minimalnego skrętu kuł. Nie mam zamiaru się z tobą wykłucać kto ma racje. Czy ja powiedziałem że nie mają luzy na wahaczu poprzecznym wpływu na tor jazdy? Ja tylko twierdze że większy wpływ mają luzy na wahaczach poprzecznych.
Oj z tobą to jak z dzieckiem. Sam ruch przód-tył zakładając że koło nie zmienia kierunku nie zmienia nic i nie ma wpływu na myszkowanie.
"Ja tylko twierdze że większy wpływ mają luzy na wahaczach poprzecznych"-kurcze zastanów się nad tym jeszcze raz może w końcu zajarzysz.
Ps. ja pasuje. OK masz racje jesteś guru.
bzdury gadasz
przy gazie będzie ściągać w swoją stronę
jak puścisz gaz to przestanie
i tak w kółko
Ty a ty jeździsz tylnio nepędówką czy może 4x4. Zastanów się dodasz gazu i co? Tylnie koło ci wyrwie do przodu bo ma napęd? A nawet gdyby założyć taką fikcję że napęd masz na tył i koło ci się przesunie do przodu i zakładając że koło nie zmieni kierunku tylko się przesunie do przodu to co? Auto zmieni kierunek czy nie?
ja pierd...
chyba nie mówimy o rwd?? czy może jednak?
luźne koło z tyłu się cofnie i przez to będzie ściągać...
masz jakieś pojęcie o geometrii?
"przy gazie będzie ściągać w swoją stronę
jak puścisz gaz to przestanie
i tak w kółko"
Ja zgłupiałem taka sytuacja ma miejsce tylko przy kołach które mają napęd (alfa ma na przód). Stąd moje pytanie czy ty jeździsz tylnio napędówką.
Przy myszkowaniu tyłu trzeba wymienić wahacze poprzeczne, tuleje zwrotnicy ,sprawdzić czy sruba mocująca wachacze do zwrotnicy nie jest krzywa (ja miałem dwie) ustawić zbieżność ,i koniec tematu. U mnie myszkowanie wystąpiło gdy spadł śnieg, tylne koła jezdziły gdzie chciały, sa na tyle tanie że nie ma jensu tulejować.
Ok w końcu przyszedł upragniony urlop a wraz z nim naprawa tylnego zawieszenia.
Po podniesieniu prawej tylnej strony na lewarku i chwyceniu za koło trochę się przeraziłem.
Odchylało się ono na końcach obwodu o dobre pół centa w dowolną stronę.
Po odkręceniu koła zastał mnie taki widok:
Widzicie to otarcie na nadkolu? Czy mogło ono być skutkiem złej zbieżności koła w skutek wywalonych wahaczy?
Teraz najważniejsze czyli wchodzę do kanału i łapię za wahacze poprzeczne i podłużne na zdjętym kole.
Tam kolejne przerażenie bo tuleja wahacza poprzecznego (ten bliżej bagażnika) od strony koła praktycznie nie istnieje.
Jakaś jej reszta jest w środku ale generalnie masakra ... po zdjęciu śruby reszta tulejki wyskoczyła sama z wahacza.
Pytanie 1: Czy tą tuleje mogę wprasować (prasa dostępna u lokalnego mechanika za przysłowiowe piwo).
Jeśli tak czy możecie zarzucić jakimś linkiem do takiej tulejki?
Tutaj od razy przychodzi mi do głowy
Pytanie 2: W jaki sposób jest ustawiana zbieżność kół z tyłu (które śruby?) i czy po wymianie tulejki wahacza poprzecznego jest wymagane ustawienie zbieżności.
Ok przechodzimy do prawego wahacza wzdłużnego. Tutaj jak już ktoś z Was pisał mamy śrubę która przechodzi przez tuleje umocowaną w zwrotnicy.
Mój wahacz podłużny przy mocnym szarpaniu też już wydawał metaliczne dźwięki więc zakładam, że tuleja do wymiany.
Tak wygląda mocowanie wahacza podłużnego u mnie:
I tutaj kolejne pytanie o to w jaki sposób wyjąć śrubę wahacza podłużnego? Czy muszę zdjąć całą tarczę wraz z obudową.
Jak widać na zdjęciu skutecznie blokuje ona możliwość wyjęcia śruby. Czy możecie podpowiedzieć jak odkręcić tarcze?
No i najważniejsze skoro tuleja jest zamontowana w zwrotnicy w jaki sposób ją wycisnąć?
Mam odkręcać całą zwrotnice i gonić na prasę? Czy jednak metodą na nakrętkę i śrubę?
Ostatni widok to mój wahacza poprzeczny i jego tuleje
Strona wewnętrzna:
Wydawała się być spoko i raczej nie wymaga wymiany. Jak myślicie?
No i to co zostało w stronie zewnętrznej.
Czy dobrze widzę, że tam w środku czai się jeszcze reszta tulejki?
Jakby kogoś interesowało tutaj film obrazujący stan tylnego zawieszenia w mojej Alfie ...
http://www.youtube.com/watch?v=0n0Vt...ature=youtu.be
Jak widać nie wygląda to najlepiej![]()
Ostatnio edytowane przez grabsoon ; 31-08-2013 o 01:00