Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy 123456
Pokaż wyniki od 51 do 57 z 57

Temat: Po remoncie je olej!

bystrixx
    Gość

Domyślnie

Ratujcie koledzy bo zaraz dostanę spazmy... wróciłem od mechaniora, zrobił uszczelniacze, zmienił olej i wsio ok. Dojechałem do chaty teraz chciałem pojechać na miasto i świeci mi się lampka CODE, rozrusznik kręci ale auto nie startuje, w unidiagu pokazuje błąd U1600 coś o immo, sprawdzałem z drugim kluczykiem - to samo, kręciłem 8 razy - dalej nic. Mam kod (to chyba ten - pisze Code Vendeur-Code verkoper) po belgijsku czy jak kto woli po francusku. Nie ma radia oryginalnego - Pytanie jak odpalić to bydle? Jak wpisać ten Code? bo normalnie mnie już szlak trafia, zastanawiam się nad jakimś egzorcystą...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Pewnie, jak zwykle, winna jest antenka immobilizera. Głęboko pod kolanami kierowcy jest puszka immo, dochodzi do niej taki płaski kabelek idący od stacyjki. Wyjmij wtyczkę od tego kabelka, spryskaj jakimś preparatem kontaktowym i powinno pomóc. Oczywiście wszystko robimy na wyłączonym zapłonie. Wtyczka jest mała, podobna do telefonicznej.

bystrixx
    Gość

Domyślnie

rozebrałem, zrobiłem i działa.
    Dziękuję wszystkim za pomocną dłoń. Widzę że przy tych autach trzeba być wytrwałym...Pozdrawiam

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał andro34 Zobacz post
    ok!sprubuję...

należy też wymienić oringi obu wałków.

wykręcić trzeba wszystkie świece,i podpierać kolejno zawory.
    rozwiązałem to w ten sposób,ustawiłem tłok w górnym maksymalnym punkcie i z drutu o srednicy ok 4 mm wygiąłem haczyk który dało się włozyć przez otwór większej świecy i podpierać kolejno zawory.wygięcie tego drutu dobrałem metodą prób.

pozdrawiam!!!
    Kurczę, a ja miałem nadzieję, że w alfie zawory są na tyle blisko tłoka, że nie trzeba ich podpierać.
    Rozumiem, że pisząc o oringach wałków miałeś na myśli ich uszczelniacze, czyli tzw. simeringi.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

...

sory
    do usunięcia

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Tomaszów Maz. czasem Piła
    Auto
    Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM

Domyślnie

Cytat Napisał andro34 Zobacz post
    ok!sprubuję...

to że do tej operacji trzeba wyjąć wałki rozrządu oraz popychacze to chyba każdy wie.
    dodam że nie wolno pomylić popychaczy,muszą z powrotem trafić do swoich miejsc.należy też wymienić oringi obu wałków.

wykręcić trzeba wszystkie świece,i podpierać kolejno zawory.
    rozwiązałem to w ten sposób,ustawiłem tłok w górnym maksymalnym punkcie i z drutu o srednicy ok 4 mm wygiąłem haczyk który dało się włozyć przez otwór większej świecy i podpierać kolejno zawory.wygięcie tego drutu dobrałem metodą prób.
    następnie użyłem rurki dł. ok 15cm i srednicy minimalnie mniejszej od sprężyny zaworowej rurka wewnątrz musi mieć minimum 15mm srednicy.

przykładam ją do podkładki trzymającej sprężynę ale tak żeby trzonek zaworu wraz z zabezpieczeniami schował się pod rurką i energicznie uderzam młotkiem tak aby one wyskoczyły.

PRZED TĄ OPERACJĄ TRZEBA DOBRZE ZABEZPIECZYĆ SILNIK SZMATAMI ŻEBY WYSKAKUJĄCE ZABEZPIECZENIE NIE WPADŁO DO JEGO WNĘTRZA BO WTEDY TO JUŻ KAPLICA...

rzadko kiedy wyskakują oba naraz,przeważnie wyskakuje jedno zabezpieczenie a drugie zostaje dalej w swoim gnieździe.wtedy używałem specjalnego przyrządu-dźwigni do dociskania sprężyn zaworowych i szczypcami wyciagałem drugą część zabezpieczenia.

dalej zdejmujemy podkładkę,dwie sprężyny i mamy już bezpośredni dostęp do uszczelniacza.jest tam bardzo ciasno i mało miejsca na manewry.najlepiej jest je ściągać wygiętym haczykiem lub długimi szczypcami.

po oczyszczeniu miejsca zakładamy nowy uszczelniacz uprzednio zanurzywszy w czystym oleju.
    do tego celu najlepiej użyć długiej rurki lub klucza nasadowego,ich srednicę trzeba dobrać tak żeby wewnetrzna krawędź oparła się na zewnętrznej metalowej krawędzi uszczelniacza.trzeba uważać przy tym aby nałozyć je idealnie prosto i nie uszkodzić niczego.
    następnie składamy wszystko w odwrotnej kolejności.wkładając popychacze i wałki smarujemy je obficie czystym olejem.

cała operacja zajęła mi prawie cały dzień roboczy.

naprawa ta jest bardzo trudna i wymaga użycia specjalistycznych narzędzi oraz dużego doświadczenia,dlatego też lepiej ją zlecić dobremu mechanikowi.

pozdrawiam!!!
    może dodaj ten opis do działu zrób to sam?

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest
    klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
    ALFA-i każdy dzień jest inny