Ja tez nie mam za bardzo kiedy i najprawdopodobniej zrobię to w weekend (ma być ciepło).
Ja tez nie mam za bardzo kiedy i najprawdopodobniej zrobię to w weekend (ma być ciepło).
Powiem tak, byłem święcie rpzekonany, że opory sa związane z pompą pedału sprzęgła. nie ruszałem jej. Wymieniałem w mojej V6 rozrząd więc otworzyliśmy też do sprzęgła. Wymieniłem kopletne sprzęgło i opór zniknął.
no u mnie czyszczenie tego tłoczka nic nie pomogło, więc chyba trzeba się rozejrzeć za sprzęgłem
Panowie mój problem polega na skrzypieniu (jak drzwi od starej szafy) w "kabinie" auta pedału sprzęgła. Gdy kupiłem auto pedał skrzypiał i "chodził" bardzo ciężko.
Wymieniłem wysprzęglnik bo okazało się, że cieknie. Nie pomogło nic, poza tym że nie ciekło.
Wymieniłem pompę, nic nie pomogło.
Wymieniłem sprężynkę pod pedałem chociaż wizualnie była ok.
Cały czas skrzypiało i pedał chodził ciężko.
Po pół roku jazdy z tymi problemami, pewnego dnia po wyrzuceniu auta na luz nie mogłem wrzucić żadnego biegu. Dopiero jak auto ostygło mogłem wrzucić bieg. Dotoczyłem się do zakładu, diagnoza wymiana sprzęgła.
Kupiłem nowe org. w aso ''valeo" wymiana. Auto jak nowe super wszystko.
Po tygodniu coś jest nie tak, skrzypi pedał ciężej chodzi ale i tak o niebo lepiej niż przed wymiana i tak jest do dziś. Pedał skrzypi i coraz ciężej chodzi. Minęło kolejne pół roku jak z tym jeżdżę. Wyciągnąłem takie o to wnioski.
Pedał gdy skrzypi chodzi ciężko.
Pedał gdy nie skrzypi wszystko działa jak w nowym aucie (idealnie)
Kiedy pedał nie skrzypi (jest zimno)
Przypuszczam że ciepło działa jakoś na plastiki tuleje bądź jakieś inne cuda które siedzą w pedale. http://www.forum.alfaholicy.org/atta...a-sprzeglo.jpg
Wymienię z foto 9,18,6,5. Może chociaż pomoże na to denerwujące skrzypienie. Ponieważ smarowanie przez mechanika pomogło na tydzień. Niestety nie wiem tylko kiedy bo ostatnio tylko pracuje i nie mam na nic czasu.
Auto ar 147 140 km 1.9 jtd 16v
U mnie podobnie smarowanie na niewiele się zdało. Tłoczek byl czysciutki a gumy i plastki, ktore na nim pracują w stanie idealnym.
Zachodzę w głowe tylko czemu jak trochę pojexdzę i jakby się "sprzęgło nagrzało" pedał chodzi cieżej.
Ostatnio edytowane przez SEBEK ; 31-10-2010 o 15:09
a czym koledzy smarowali bo ja silikonem w areozolu obficie spsikałem i dwa tygodnie mineło a pedał chodzi dalej dużo lżej![]()
Skrzypienie sprzęgła może pochodzić od łapy która wyciska sprzęgło.U mnie też po tygodniu od wymiany zaczęło strasznie skrzypieć.Dźwięki zlokalizowałem przy skrzyni biegów.Przesmarowałem górną tulejkę łapy i problem zniknął
Nom ja specyfikiem podobnym do WD40 z tym, że nie jest on czyszczacy a a jedynie smarujący.
Może po świętach zakupie jeszcze ten silikon w spreyu i sprubuje ale sukcesów nie wróże bo czy to miało by wpływ , że sprzegło ciężje chodzi po tym jak się rozgrzeje???
Otóż uważam, że może mieć, ja również wymieniłem sprzęgło i było ok przez tydzień, w tym samym czasie było też smarowane przy pedale przez mechanika. Po tygodniu pedał działa lżej niż przed wymiana ale tylko wtedy gdy nie skrzypi.
Gdy kupiłem auto, lewarek od skrzyni biegów również chodził ciężko, po rozgrzaniu silnika nie wracał w pozycje "środkową" i trzeba było go prowadzić ręką, znana przypadłość 147. Naprawiłem to wg opisu z forum, mianowicie odpowiedzialna była za to tuleja "plastikowa" w której po nagrzaniu zapiekał się nazwijmy to "sworzeń"
Więc jeżeli elementy 18,9,5 z foto http://www.forum.alfaholicy.org/atta...a-sprzeglo.jpg są wykonane z tego samego plastiku podatnego na ciepło to mamy sprawę rozwiązaną ciężko działającego pedału.
A skrzypi mi na 100 coś w pedale nie w komorze silnika.
To jest tylko moje gdybanie trzeba po prostu to sprawdzić.
Ostatnio edytowane przez Robertsite ; 31-10-2010 o 20:28