Już gdzieś na forum o tym pisałem, że w instrukcji do 145 z silnikiem TS jest napisane że należy stosować benzynę o liczbie oktanowej większej niż 95.Napisał lesio146
Nie wiem jak jest w instrukcji do boxerów.
Już gdzieś na forum o tym pisałem, że w instrukcji do 145 z silnikiem TS jest napisane że należy stosować benzynę o liczbie oktanowej większej niż 95.Napisał lesio146
Nie wiem jak jest w instrukcji do boxerów.
Co do paliw opinie są podzielone. W instrukcji, którą posiadam - jest ona wprawdzie w języku holenderskim (może ktoś ma instrukcję w bardziej ludzkim języku - angielskim, niemieckim lub polskim) - napisane jest, jeśli oczywiście dobrze zrozumiałem paliwo o LO minimum 95.
Znalazłem jednak w internecie stronę na której porównują osiągi silnika pracującego na PB 95 i "zwykłej" 98 - z resztą sami poczytajcie...
http://secretservice.za.pl/95kontra98.pdf
Jeśli chodzi o mnie obecnie leję SUPREME 98 ze stacji STATOIL. Przez pierwszy miesiąc, posiadania swojego maleństwa lałem SUPREMA 98, później przez miesiąc EURO SUPER 95. W niedługim czasie zaczęły mnie prześladować dobiegające z silnika stuki. Z powrotem wróciłem do paliwa SUPREMA 98 - stuki ustały dopiero po ponad dwóch miesiącach. Jednak nie jestem do końca pewnien czy to była wina paliwa. Kilka postów wcześniej zamieściłem zdjęcie swoich świec i wydaje mi się, że nie posiadają jakiś niepokojących dowodów na to że jeżdżę na kiepskiej jakości paliwie.
Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.
Tego syfa ze Statoil już dawno przestałem lać do Belli.Teraz BP Ultimate albo Shell.
Nie wiem czy mogę się z Tobą zgodzić - zobacz samTego syfa ze Statoil już dawno przestałem lać do Belli.Teraz BP Ultimate albo Shell.![]()
http://www.autocentrum.pl/go/267__cz...ta_stacji.html
A tak nawiasem mówiąc to nawet na porządnej stacji można zalać byle czego![]()
Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.
Boxery były fabrycznie przystosowane do PB 95. Nie mają czujnika spalania stukowego. Nie bardzo kumam skąd poprawa pracy silnika Na PB 98, skoro ma wolniejsze spalanie i skutek jest odwrotny od zamierzonego???? Może to tylko dobre samopoczucie???? Inaczej jest z nowszymi silnikami, które potrafią pracować i na 95 i 98. czujniki są w stanie wyłapać różnice w oktanach, a komputer płynnie się dostosuje.
Nie wiem jak w innych silnikach ale w przypadku 1.7 16V (mowa o 33) silnik jest przygotowany do pracy i na 95 i na 98. W momęcie kiedy wlewasz 98 zmieniasz gniazdo przekaźnika umieszczonego przy komputerze i sterownik przechodzi na pracę na paliwie 98, w ten sposób unikasz spalania stukowego.Napisał Uszatek
POMOCY !!!
Wyczaiłem na stronie janmora przewody do mojej 145 1.6 bx i zgupiałem, według tego katalogu powinienem mieć przewody o symbolu AFM55 ale tam widze ze koncówki na świecesa pod kątem 90* a ja mam proste z szerokimi kołnierzykami i zastanawiam się nad tymi o symbolu AFS62 ale nie wiem czy nie sa czasami one przeznaczone do boxerów 16V :|
Może ktoś jest bardziej doświadczony z tym temacie hmm... :mrgreen: ???
http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA