Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy 123456
Pokaż wyniki od 51 do 57 z 57

Temat: [145] Gdzie te konie...?

ViP Znawca Avatar Rigidigi
    Mieszka w
    SB oraz WX..Y
    Auto
    166 Q2 2.5 V6, była 145 1.6TS, była 147 1.6TS

Domyślnie

Cytat Napisał lesio146
    nie ma zadnych przeciwwskazan do stosowania paliwa o wiekszej niz 95 LO
    Już gdzieś na forum o tym pisałem, że w instrukcji do 145 z silnikiem TS jest napisane że należy stosować benzynę o liczbie oktanowej większej niż 95.
    Nie wiem jak jest w instrukcji do boxerów.

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Co do paliw opinie są podzielone. W instrukcji, którą posiadam - jest ona wprawdzie w języku holenderskim (może ktoś ma instrukcję w bardziej ludzkim języku - angielskim, niemieckim lub polskim) - napisane jest, jeśli oczywiście dobrze zrozumiałem paliwo o LO minimum 95.

Znalazłem jednak w internecie stronę na której porównują osiągi silnika pracującego na PB 95 i "zwykłej" 98 - z resztą sami poczytajcie...
    http://secretservice.za.pl/95kontra98.pdf

Jeśli chodzi o mnie obecnie leję SUPREME 98 ze stacji STATOIL. Przez pierwszy miesiąc, posiadania swojego maleństwa lałem SUPREMA 98, później przez miesiąc EURO SUPER 95. W niedługim czasie zaczęły mnie prześladować dobiegające z silnika stuki. Z powrotem wróciłem do paliwa SUPREMA 98 - stuki ustały dopiero po ponad dwóch miesiącach. Jednak nie jestem do końca pewnien czy to była wina paliwa. Kilka postów wcześniej zamieściłem zdjęcie swoich świec i wydaje mi się, że nie posiadają jakiś niepokojących dowodów na to że jeżdżę na kiepskiej jakości paliwie.
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

grzelutek
    Gość

Domyślnie

Tego syfa ze Statoil już dawno przestałem lać do Belli.Teraz BP Ultimate albo Shell.

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Tego syfa ze Statoil już dawno przestałem lać do Belli.Teraz BP Ultimate albo Shell.
    Nie wiem czy mogę się z Tobą zgodzić - zobacz sam
    http://www.autocentrum.pl/go/267__cz...ta_stacji.html

A tak nawiasem mówiąc to nawet na porządnej stacji można zalać byle czego
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

Uszatek
    Gość

Domyślnie

Boxery były fabrycznie przystosowane do PB 95. Nie mają czujnika spalania stukowego. Nie bardzo kumam skąd poprawa pracy silnika Na PB 98, skoro ma wolniejsze spalanie i skutek jest odwrotny od zamierzonego???? Może to tylko dobre samopoczucie???? Inaczej jest z nowszymi silnikami, które potrafią pracować i na 95 i 98. czujniki są w stanie wyłapać różnice w oktanach, a komputer płynnie się dostosuje.

AR_33
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Uszatek
    Boxery były fabrycznie przystosowane do PB 95. Nie mają czujnika spalania stukowego.
    Nie wiem jak w innych silnikach ale w przypadku 1.7 16V (mowa o 33) silnik jest przygotowany do pracy i na 95 i na 98. W momęcie kiedy wlewasz 98 zmieniasz gniazdo przekaźnika umieszczonego przy komputerze i sterownik przechodzi na pracę na paliwie 98, w ten sposób unikasz spalania stukowego.

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

POMOCY !!!

Wyczaiłem na stronie janmora przewody do mojej 145 1.6 bx i zgupiałem, według tego katalogu powinienem mieć przewody o symbolu AFM55 ale tam widze ze koncówki na świecesa pod kątem 90* a ja mam proste z szerokimi kołnierzykami i zastanawiam się nad tymi o symbolu AFS62 ale nie wiem czy nie sa czasami one przeznaczone do boxerów 16V :|
    Może ktoś jest bardziej doświadczony z tym temacie hmm... :mrgreen: ???
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA