Ja ze swoim tez nie mam i nie miałem więc to chyba przez te felerne egzemplarze macie problemy.
Ja ze swoim tez nie mam i nie miałem więc to chyba przez te felerne egzemplarze macie problemy.
Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)
Moje Paniehttp://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html
Przy tych wskaźnikach to trzeba by było jeździć non stop z podpiętym komputerem i wtedy na bieżąco monitorować, czy wszystko jest ok.
Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.
Mamy takie same wersje silnikowe z tych samych lat i podobny problem![]()
A rozwiazania brak - nom ja mam jedno ale kosztowne wymienić termostat na oryginał a jak dalej bedzie tak samo to 350 PLN pójdzie...
Problem w tym, że mój mechanik ma tylko dostęp do zamienników czyt. Vernetów i za nie bierze gwarancje a w ASO gdzie mają Behra - mówią, że termostat jest sprawny i nie trzeba wymieniać, owszem moge się uprzeć ale na swoją odpowiedzialność.
Gdyby u mnie temperatura się wahała to bym wymieniał ale on łapie 70 st. i utrzymuje, nom chyba, że postoi z pół godziniki to łapie 90 ale po ruszeniu wraca do 70 st.
Jak sprawdzić organoleptycznie czy termostat jest dobry - czy chlodnica/rura powinna być zimna czy ciepla czy to ma znaczenie?
Jedno co zauważyłem to, że jak włącze nawiew to dużo wolniej się nagrzewa ale powietrze ciepłe dość szybko leci z nawiewów.
Podłączyc komputer i zobaczyć rzeczywistą temperaturę w chwili kiedy wg wskaźnika uważasz że jest 70C
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Nie mam mozliwości podpiecia pod kompa i tu caly ból a organoleptycznie mozna jakoś to stwierdzić?
To normalne że teraz rano przy minusowych temperaturach i przymrozkach słabiej Ci się będzie nagrzewało auto. U mnie trzeba przejechać tak minimum 8 km żeby się prawidłowo zagrzał do tych 90 stopni. Jeżeli przy minusowych jedziesz szybciej i masz włączone ogrzewanie wewnątrz kabiny to temperatura ( na wskaźniku) jeżeli jest 70 stopni to sądzę że jest prawidłowa. Po przejechaniu tych 8-10 km się nagrzewa do 90 stopni u mnie, latem o wiele szybciej to logiczne. Bez ogrzewania (jak sprawdzałem niedawno) jadąc rano do pracy, znacznie szybciej złapie temperaturę, wyższe obroty temu sprzyjają,ale jak je osiągać na zimnym silnku>? Ja do 3000 piłuję tylko na zimnym więcej nie. Jak ci wskazówka będzie podchodziła do 90 stopni (na wskaźniku kabinowym ) to otwórz machę i złap za górny wąż prowadzący do chłodnicy powinien być gorący, jeżeli jest letni i nie parzy dłoni po dotknięciu tzn, że wcześniej Ci termostat puszcza płyn na chłodnicę. Dokładnie nie wiem jaka u was w dieslach jest całkowita temperatura otwarcia. Poszukaj kogoś z komputerkiem, podłączyć i dowiesz się po zagrzaniu auta kiedy ci termostat puszcza płyn na duży obieg.
Dokladnie tak jak piszesz - u mnie po 6 km i wyłączonym ogrzewaniu, obrotach 2-3 tyś na wskażniku kabinowym jest 70 st. i też uważam, że przy niższych tmperaturach na zewnątrz albo przy włączonym ogrzewaniu temperatura bdzie rosla wolniej a latem szybciej.
Sprawdze jeszcze z tym wężem do chłodnicy.
Kiedyś Maciek-156 pisał, że oryginał BEHR w disclu ma niższą temperaturę otwarcia niż VERNAT co jak dobrze rozumiem - powoduje, że orginł szybciej żaczyna schładzać silnik - dobre latem gorsze zimą.
Sebek - musisz czytac uważniej, gdyż już w drugim temacie pisze to samo, a mianowicie to ORYGINALNY TERMOSTAT FIRMY BEHR MONTOWANY NA PIERWSZY MONTAŻ DO JTD (W FABRYCE), MA POCZĄTKOWĄ TEMP. OTWARCIA OSCYLUJĄCĄ W GRANICACH 78-82st.C, A CAŁKOWITĄ PRZY 86-88st.C - co z resztą widac podłączając program np. fiatecuscan. Widzimy, wtedy dokładnie przy jakiej temp. termostat sie otwiera i kiedy zamyka.
prosze: http://www.fotosik.pl/showFullSize.p...325dfda394cb6e
Ostatnio edytowane przez majster ; 26-11-2011 o 18:29
Fabryczne termostaty taką temperaturę miały. Obecnie oferowane termostaty Behra są juz pozmianowe (od 2006r) z wyższą temperatura otwarcia W podwieszonym temacie o termostatach są wszystkie informacje:
http://www.forum.alfaholicy.org/147_...n_spark_v.html
Ostatnio edytowane przez Maciek-156 ; 26-11-2011 o 21:55
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)