Strona 6 z 15 PierwszyPierwszy 123456789101112131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 144

Temat: Tylna wycieraczka i kontrolka paliwa w MITO żyją własnym życiem...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

A poziom płynu masz w normie? Wyglada na zapowietrzony układ - wlej płynu prawie pod korek i pojeździj, część wyleci ale reszta uzupełni braki w układzie
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Jola
    Gość

Domyślnie

Płyn mam na wartosci max i na razie jego poziom nie spada...

---------- Post added at 13:15 ---------- Previous post was at 13:09 ----------

sugerujesz, żeby wlać jeszcze, do pełnego zbiornika?

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Cytat Napisał Jola Zobacz post
    Płyn mam na wartosci max i na razie jego poziom nie spada...

---------- Post added at 13:15 ---------- Previous post was at 13:09 ----------

sugerujesz, żeby wlać jeszcze, do pełnego zbiornika?
    Gdy poziom płynu jest powiedzmy średni a układ jest zapowietrzony (np w "małym" obwodzie w rejonie nagrzewnicy) to gdyby tak się zdarzyło że jakoś powietrze z niego ujdzie to wejdzie na jego miejsce płyn i spadnie jego poziom w całym układzie poniżej dopuszczalnego (co może być szkodliwe dla silnika) więc nadmiar płynu na początku mógłby temu zapobiec. Ale nie widzę możliwości żeby miało to właściwości odpowietrzające samo z siebie.

Żeby układ "uczciwie" odpowietrzyć, trzeba odkręcić odpowietrzniki- zwykle jest korek na chłodnicy i kolejny w najwyższym punkcie np na wężu do nagrzewnicy. Wczoraj szukałem go u mnie żeby ci podpowiedzić gdzie jest ale nie umiem zlokalizować, z tym że u mnie trochę układ jest pozmieniany z powodu LPG (parownik jest ogrzewany płynem właśnie). Robi się to na włączonym silniku, trzeba przegazować itp, trzeba uważać żeby się nie poparzyć i generalnie nie jest to zajęcie dla damskich rąk
    Tak czy inaczej próbę odpowietrzenia układu powinien ktoś Ci wykonać w pierwszej kolejności. Zapowietrzenie mogło nastąpić po wymianie uszczelki pod głowicą, która to z kolei mogła się uszkodzić z powodu nadmiernej temperatury głowicy. I tak można wpaść w błędne koło więc do momentu sprawdzenia tematu pilnuj wskaźnika temperatury. Jeśli on faluje w rytm temperatury nawiewu to zapowietrzenie jest na bank (aczkolwiek jeśli stoi w miejscu nie oznacza to że zapowietrzenia nie ma).
    Uff... lepiej podyskutować o czymś przyjemniejszym
    Ostatnio edytowane przez metan ; 26-01-2012 o 14:14

Jola
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał metan Zobacz post
    Tak czy inaczej próbę odpowietrzenia układu powinien ktoś Ci wykonać w pierwszej kolejności. Zapowietrzenie mogło nastąpić po wymianie uszczelki pod głowicą, która to z kolei mogła się uszkodzić z powodu nadmiernej temperatury głowicy. I tak można wpaść w błędne koło więc do momentu sprawdzenia tematu pilnuj wskaźnika temperatury.
    Patrzę na ten wskaźnik, sprawdzam też poziom płynu. Uszczelka była wymieniana 10 miesięcy temu, więc nie wiem czy mogłoby być tak, że dopiero teraz pojawiły się obawy z tym związane... Cóż, do wtorku coraz bliżej

Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

A "bulgocze" pod konsolą jak dodajesz gazu?
    A po odkręceniu korka od chłodnicy i przegazowaniu lecą "bąbelki" z chłodnicy?

Tak czy inaczej dasz radę, życzę udanego rozwiązania problemu i jakby co służę poradą choć na odległość zapewne niewiele można zdiagnozować.
    Ostatnio edytowane przez metan ; 26-01-2012 o 14:20

Jola
    Gość

Domyślnie

Dzięki wielkie @metan, że mogę na Ciebie liczyć mam nadzieję, że jeszcze nie będę musiała spylać Mitki...

Bąbelki lecą

Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Bąbelki= powietrze w płynie = z grubsza potwierdzenia diagnozy.
    Ekstremalnym objawem bąbelków w płynie jest równiez uszczelka pod głowicą bo wtedy gazy spalinowe dostają się do układu.
    Ale to mało prawdopodobna ostateczność, płyn wywala ze zbiorniczka no i wtedy auto słabsze się robi.

Jola
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał metan Zobacz post
    Ale to mało prawdopodobna ostateczność, płyn wywala ze zbiorniczka no i wtedy auto słabsze się robi.
    Ona jest faktycznie trochę słabsza

Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Cytat Napisał Jola Zobacz post
    Ona jest faktycznie trochę słabsza
    Jola ja tylko gdybam, to tylko pewne możliwości, absolutnie nie chcę Ci psuć humoru.
    Ale znajomośc tematu Ci nie zaszkodzi, może pomóc w rozmowach z mechanikami.
    Zdarza się że przy padzie uszczelki auto dymi na biało szczególnie po rozruchu- to woda która dostała się do cylindra zamienia się w parę, czasem też ciężko uruchomić silnik ale nie zawsze te rzeczy występują.

Czasem przy przegazówce poziom płynu się chwilowo zmienia i robi to złudzenie "baniek" a to tylko szybsza praca pompy chłodzącej powoduje takie wahania

Jeśli jest podejrzenie padu uszczelki to po stwierdzeniu przez fachmana że faktycznie lecą bańki do zbiorniczka, powinien zmierzyć ciśnienie sprężania. Gdy jest przedmuch między cylindrem a kanałem wodnym, sprężanie będzie tam mniejsze.
    Idąc dalej (co mam nadzieję nie nastąpi) głowicę przed kolejną wymianą uszczelki przyda się splanować (tzn wyrównac jej powierzchnię). Mój sąsiad ASO-fiatowski mechanik twierdzi wręcz że to niezbędne. I przy tej okazji trzeba też robić rozrząd-pasek musi być wymieniony na 100% ale przy tym przebiegu wymieniłbym też łożysko-napinacz przez co nie musisz się tematem rozrządu martwić przez prawie kolejne 100 tys km.
    Ale możliwe że to jedynie zapowietrzony/nieszczelny układ i zgromadzone powietrze powoli się uwalnia do zbiorniczka czego z całego serca życzę.

Jola
    Gość

Domyślnie

Naprawdę dzięki za cenne wskazówki ja też mam nadzieję, że nie będzie tak źle. Płyn się trzyma na stałym pozimie, jednak grzeje, może słabiej, ale zawsze A co to jest, mam nadzieję, że się dowiem się już wkrótce...