Witam
Panowie chciałbym przygotować auto pod Cquartz, to znaczy spolerować wyczyścić itd.
doświadczenie w polerowaniu mam amatorskie, polerowałem auta dla siebie przeważnie raz w roku, miałem pożyczoną polerkę,
więc chciałbym kupic jakąś polerkę dla amatora w przyzwoitej cenie nie od razu za 1000zł właśnie po to aby raz w roku wykonać taki zabieg, zestaw kosmetyków, oraz pastę polerską lub mleczko polerskie - zależnie co polecacie, jakiś scratch remover do rys - i tutaj proszę o doświadczenie czy ktos używał i jak lepiej polerować rysę aby znikła WZDŁUŻ CZY RUCHAMI KOLISTYMI, ponadto oczywiście na koniec zestaw Cquatrz i od razu pytanie następne czy warto po Cquartzu nakładać ten środek RELOAD czy to juz przerost formy nad treścią?
czym zmyć samochód po wypolerowaniu (niektórzy pisza że alkohol izopropylenowy A CO TO JEST?, widziałem też opinie że płynem FAIRY).
i teraz kluczowe pytanie
jaka polerka, mozecie jakieś konkretne modele polecić za dobre pieniądze? jakie powinna mieć obroty czy od zera w górę??? bo wiadomo można łatwo spalić
lakier dużymi obrotami, jakimi powinno się generalnie polerować???
Proszę o wszelkie info w tym temacie co polecacie itp. jakie gąbki czy jedna podczas całego procesu polerowania czy najpierw trwardsza a później bardziej miękka???
pozdrawiam
Kup sobie polerkę Einhella, z elektroniczną regulacją szybkości obrotów i elektronicznym UTRZYMYWANIEM zadanej prędkości. Kosztuje to niecałe 3 stówki. Do tego 3 różnej twardości gąbki (po ok. 30-50 PLN sztuka), do wkręcania na polerkę. Najpierw używasz mocno ściernego środka i twardej gąbki, potem stopniowo coraz delikatniejsze pasty i miękkie gąbki. Po przepolerowaniu czyścisz element IPA. Musisz mieć go dobrze oświetlonego lampą np. halogenową, żeby widzieć wszystkie rysy. Jak już lakier będzie gładki - wtedy dokładne mycie, odtłuszczanie całego auta (też może być IPA) i na to CQuartz. Po aplikacji CQuartza dobrze byłoby wystawić auto na słońce na parę godzin. Bo podejrzewam, że lamp do utwardzania powłoki nie masz![]()
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
hehe...ja po takiej instrukcji się poddaję i na pewno nie odważę się eksperymentować na swoim autkuwolę oddać w ręce profesjonalisty...
Born to be wild.
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
robiłem kiedys polerki - można wydac sporo kasy, narobic sie jak wół i tak efektu nie będzie, a jest niemal 100% pewności, że jak się nie ma doświadczenia, to gdzies sie lakier przypali (sam przypaliłem, a wtedy lakiernik i kilka stówek do tyłu)
Jak juz ktoś sie uprze, to zalecałbym przećwiczyć najpierw polerkę na jakims złomie...
Jak nie masz doświadczenia w polerowaniu, to rzeczywiście tak jak sam, żaden specjalista Ci nie wypoleruje...
Wielkie Dzięki Tomasz, jak zwykle super odpowiedź, a powiedz mi bo nie mogę znaleźć tego Einhella jedynie znalazłem taki; http://www.narzedziak.pl/einhell-pol...e-2093221.html tyle że ten ma obroty od 1000 w góre wydaje mi się że trochę za duże?
generalnie z jaką prędkościa polerujecie???
a może cos takiego: http://www.narzedzia.pl/Polerka-samo...037,17559.html
prosze o info
ale przecież to się nie opłaca...środek do polerowania w sumie pewnie wyjdzie z 300-400zł + polerka 300zł + kilka godzin roboty = 600-700zł + spuchnięte ręce i pewnie średni efekt końcowy....to przy założeniu, że profesjonalna usługa kosztuje 500-600zł w Warszawie (pewnie w innych miastach trochę mniej) a robi się to przeważnie raz na kilka lat to moim zdaniem robienie tego samemu (może po za satysfakcją jak SIĘ UDA) nie ma kompletnie sensu...
Born to be wild.