500zl to starawa cena...
ale mysle ze zaczne od wskaznika cisnienia i temp oleju i zobaczymy co pokaze bez ingerencji w zaworek.Przyjdzie zmiania oleju to micha w dol i zabierzemy sie za zaworek i potem na zegar
500zl to starawa cena...
ale mysle ze zaczne od wskaznika cisnienia i temp oleju i zobaczymy co pokaze bez ingerencji w zaworek.Przyjdzie zmiania oleju to micha w dol i zabierzemy sie za zaworek i potem na zegar
570 dokładnie , w asoDo JTS'a droższa, bo 800.
500 zł nowa pompa do 2.0 ts ? ciężko się zakłada? chyba się pokuszębo mój ma już 80 tys po remoncie , w sumie 330, a pompy nie zmienialem przy kapitalce. w sumie ciśnienie jest w miarę, ale na zapas, dla spokoju można by wymienić jak wymiana łatwa?
Alfa Romeo:Giulia 2.0 '18- w budowie/159 2.0 '10 - na sprzedaż /156 2.0TS '97 -moja pierwsza -zgniła/156 2.0 JTS - trzymam na klasyka
Pozostałe: Uaz 469 2,6i(Isuzu) - w błoto / Isuzu Trooper 3,5 V6 - w błoto / Volvo XC90 2.4D - nudziarz / Honda CB750 '91/ Fiat 126p '96
Pompy jakos wygladaly dobrze ktore mialem,jedna co ciekawe z mojego silnika niemiecka 99r a 2001 byla wloska produkowana przez inna firme ale poza tym zmian zadnych.Ta starsza wygladal lepiej niz ta nowsza po rozebraniu ale to nic nie znaczy akurat.Wymylem i wyczyscilem jak caly silnik z reszta i miske z okropnego syfu co podejrzewam bylo przyczyna mojej awarii.Nie wiem czy to poprzednik i jego castrol magnatez tak przywarl do miski ale troche bylo czyszczenia
Wskazniki mam z opla calibry tylko jeszcze czujnik i adapter potrzebuje i jakos to wkomponowac na desce lub co chyba bardziej wykonalne estetycznie i manulanie w slupek
Ciśnienie dla TS przy 4tyś obr/min 4,5 bar
Dla JTS w tych samych warunkach 6bar
Jak chcecie wymieniać pompy to lepiej od JTS
Lukas 1983 napisał:
Może jestem w błędzie, ale to jest zaworek przelewowy, którego zadaniem jest nie dopuszczenie wzrostu ciśnienia oleju zwłaszcza na zimnym silniku poprzez skierowanie nadmiaru do misy olejowej. Jak Pompa jest na bakier z kondycją, nie będzie miała co kierować do misy. Podciągnięcie zaworu w pompie nie zapełni zbyt dużych luzów panewek głównych oraz korbowodowych wału powodujących spadek ciśnienia oleju. Także, taka metoda może i poprawi ciśnienie w nieznacznym stopniu ale nie na długo. Tu ,może pomóc jedynie kapitalka silnika .