No nie chwaliłeś się że wymieniłeś chłodnicę ale na ....używaną - CZYŻ JUŻ JEDNEJ UŻYWANEJ NIE MIAŁES - po co ci była druga????
No nie chwaliłeś się że wymieniłeś chłodnicę ale na ....używaną - CZYŻ JUŻ JEDNEJ UŻYWANEJ NIE MIAŁES - po co ci była druga????
Ostatnio edytowane przez Maciek-156 ; 29-12-2009 o 13:14
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
wszystko ok
Ostatnio edytowane przez ideally ; 24-01-2010 o 13:47
Jeeeezu...
Czy ktoś wreszcie zamknie ten temat?
Nikt nie ma dość zarzynania tego wozu?
Czapka spadnie tak, czy tak... uszczelkę się wymieni i będzie latać.. no chyba, że wcześniej się przegrzeje...
wszystko ok
Ostatnio edytowane przez ideally ; 24-01-2010 o 13:47
- tak nie można kolego ideally.Czasami mam dość forum, gdy ktoś się wymądrza.
- jedna jaskółka nawet jeśli głośno krzyczy wiosny nie czyni, TY jak i ON macie prawo do swego głosu i to widac na tym forum, bo ono od tego jest.
- przypadek auta kolegi ideally jak dla mnie jest dość iteresujący, ponieważ nie wszytko w tym samochodzie jest tak jak być powinno.
- najgorsze z tego jest to że nie mozna wskazać co jest temu winne.
- pomiar pulsacji w rurze wydechowej wykazał ewenement: zapłon powstaje około 10 stopni po GMP ( na wykresie poniżej GMP to punkt BMT = 0 ).
- siedze obecnie nad tym problemem poniewaz wiele alf ma takie same wykresy dynamiczne.
- legenda: kanał 2 oscyloskopu to impuls synch z iskry 1 cyl, kanał 3 oscyloskopu to sygnał z czujnika piezo z rury wydechowej, taki czujnik dość dokładnie mierzy punkty GMP, to są miejsca w których czujnik podaje zero napiecia.
- według teorii na biegu jałowym iskra powstaje przez punktem GMP, czyli tzw. wyprzedzenie zapłonu a tu jest inaczej !!!.
--
![]()
Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 04-01-2010 o 20:43
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
Nie chcę się za bardzo rozpisywać, bo to raczej nie ten temat, ale chciałbym zapytać, czy w swoich pomiarach uwzględniłeś przesunięcie w czasie związane z pokonaniem przez spaliny drogi od silnika do końcówki wydechu?
Jeśli nie, to już masz odpowiedź na swoje pytania. A swoją drogą warto byłoby obliczyć średnią predkość przepływu spalin bo czas pewnie znasz, a długość samochodu to tak ok. 4 m.
Albo inne miejsce usytuowania czujnika piezoelektrycznego - np. blisko silnika, gdzieś przy kolektorze wydechowym. Chociaż to nie byłoby takie proste, bo trzeba by robić specjalne podejście. Ale kto wie - to Twój pomiar, czy z jakiegoś innego źródła?
- mój pomiar a mechanika to znasz.
- silnik 1.6 i mam z tym problem ponieważ na wykresie jest falowanie na poziomie 0V i to przeszkadza w analizie komputerowej.
- madry komputer bierze pierwsze wystąpienie zera volt a pomija impuls synchronizacji od pierwszego cylindra.
- i tak miało byc aby mozna było robic analiże nawet jak nie ma impulsu synchronizacji.
- muszę poprawić skrypty dla tego przypadku.
- a spaliny w rurze wydechowej chyba pedżą tak jak dzwięk, czyli 340 m/sekundę.
- ciekawe czy autor tematu zmienił już chłodnicę i jaki jest efekt końcowy jego zmagań z materią.
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm