Strona 7 z 44 PierwszyPierwszy 1234567891011121314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 431

Temat: Alfy z silnikami benzynowymi gatunkiem na wymarciu?

Użytkownik Znawca Avatar Wujek
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS

Domyślnie

"Diesel Audi R10 V12 TDI wygrywa wyścig 12h w Sebring"
    F1 wygrywa benzyna
    Dakar wygrywa benzyna
    puchar kia picanto wygrywa benzyna
    gokarty wygrywa benzyna
    WRC wygrywa benzyna
    formuła 3 wygrywa benzyna
    puchar renault wygrywa benzyna
    historic trophy wygrywa benzyna
    indy wygrywa benzyna
    formuła 3000 wygrywa benzyna
    Indianapolis 500 wygrywa benzyna
    NASCAR wygrywa benzyna
    Dragster wygrywa benzyna
    TOCA wygrywa benzyna
    Super GT wygrywa benzyna
    itd

więc co tu diesla porównywać do benzyny. To są fakty i nie ma co gdybać. A każdy dieslowiec wyskakuje z tym audi TDI. Śmiać mi się chce.
    Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
    Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
    Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
    Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
    Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
    Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Cytat Napisał Wujek Zobacz post
    więc co tu diesla porównywać do benzyny. To są fakty i nie ma co gdybać. A każdy dieslowiec wyskakuje z tym audi TDI. Śmiać mi się chce.
    Bo przecież 2.0 TDI (zębatka pompy oleju, wał) jest taki cudowny dzięki temu Audi.

Umówmy się panowie- każdy silnik jest fajny, ale każdy ma różne potrzeby, gusta i kaprysy. Już pomijając moje osobiste zdanie, że nie do każdej marki(a gdzieniegdzie nawet i konkretnych modeli) wypada brac diesla- ale to moje odczucie i tym odczuciem będę się (JA) kierował kupując samochód.

Użytkownik Romeo Avatar żuwik
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    166 2,4 JTD CF2 '00 ` ` ` ` ` ` ` ` ` 166 3,0 V6 CF3 '03

Domyślnie

Cytat Napisał BartekMan Zobacz post
    no jak to kto, oczywiscie ja)
    Wielbiciele kochani diesli dajcie spokoj, prosze. Kupiliscie diesle WYŁĄCZNIE DLATEGO ze mniej palą i ropa jest tańsza. Nie ma innego powodu. Gdyby paliły tyle samo a ropa miałaby cenę benzyny, 99 procent z Was kupiłoby benzyne po prostu.

Taka prawda. Nie wciskajcie więc kitu o brzmieniu, wkręcaniu w fotel i innych zaletach silników diesla. Silnik benzynowy, nowoczesny oczywiscie, ma daleko większą kulturę pracy, daje lepsze brzmienie, i lepsze osiągi.
    Dlatego większość aut sprzedawanych na zachodzie, w bogatszych krajach, to benzyna po prostu i tyle.
    Ziom, luz.

Jestem zwolennikiem benzyniaków, nienawidzę gazu, nie uznaję czegoś takiego jak sportowy diesel, bo czegoś takiego nie ma. Kocham R5, V6, R6, V8, R8, V10, V12, czyli wszystko co ma więcej niż 4 garki.

Dlaczego kupiłem JTD? Nie żeby oszczędzać. Żeby nie wydawać. Dźwięk tego silnika jest dla mnie gorszy niż v6, ale o niebo lepszy niż TS i mówiąc szczerze - całkiem imponujący. Gdyby nie ten fakt, nie kupił bym diesla. Nienawidzę dźwięku 4cyl diesla.

Nie kupiłem Alfy 166 JTD żeby oszczędzać. Nie zarabiam 5 tysiaków żeby obrobić 3,2 TI, a nie będę kupować po to, żeby niszczała i żebym jeździł na drutach. Dzięki wyborowi JTD mogę się cieszyć momentem dorównującym V6 (a na tym mi zależy) mając moc porównywalną z TS, spalanie niższe, ceny części eksploatacyjnych silnika porównywalne z TS (rozrząd w V6 tani nie jest), dzięki czemu starcza mi kasy na części eksploatacyjne 166 takie jak wahacze, końcówki, łożyska i inne sporadycznie sypiące się rzeczy (podobno, mam ją od miesiąca i tylko łożysko do zrobienia). Nie imponuje mi prędkość maksymalna, 200km/h to i tak za dużo, aby pokonywać zakręty. JTD wystarcza do tego, żeby nacieszyć się fenomenalnym zawieszeniem 166. Pozwala mi jeździć limuzyną mimo że nie zarabiam jak biznesmen. Chciałbym v-kę, ale jak mam do wyboru TS lub JTD - wybieram JTD bo daje większą frajdę z jazdy.

Kupiłem JTD żeby cieszyć się jazdą. Jakbym chciał oszczędzać, kupiłbym Clio I 1,2, albo Cinquecento 1,1. Gdyby benzyniaki i diesle paliły tyle samo a ON był w cenie Pb nikt nie sprzedawałby nawet diesli. Ale tak nie jest i pogódź się z tym, bo pieprzysz. Twoje zdanie to: "gdyby diesel nie miał zalet, miałby same wady". WSZYSTKO gdyby nie miało zalet, miałoby same wady.

Kocham benzyniaki, jestem zwolennikiem benzyniaków. Nie oceniaj pochopnie, bo możesz kogoś obrazić.
    Ostatnio edytowane przez żuwik ; 08-09-2010 o 08:20

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Piła
    Auto
    AR 145 1,4 TS 2000r; AR 156 SW 1,9 JTD 2005r

Domyślnie

żuwik - podoba mi się Twoja argumentacja. Nic dodać nic ująć Tak trzymaj.
    Pozdrawiam.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    WPI / GDA
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8v

Domyślnie

Cytat Napisał TAS
    Póki co skłaniam się ku TS, są nieco tańsze w zakupie, lepiej brzmią, mają lepsze osiągi itd. Kiedy jednak czytam Wasze negatywne opinie o TS zaczynam się zastanawiać czy aby to na pewno dobry wybór. Druga sprawa to jak pisałem na wstępie zdecydowanie większy wybór wśród Alf z dieslem od rocznika 2002, a chciałbym, żeby to było w miarę niewyeksploatowane auto.
    Kupuj to co lubisz i to na co Cię stać. Olej tą dyskusję o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą. Oczywiste jest że trzeba patrzeć co się kupuje, bo można naciąć się zarówno na jakieś padło w JTD i TSie. I druga oczywistość - jak się dba tak się ma.

Jeżdżę TS-em od ponad roku, zrobiłem przez ten czas ok 25tys km, używam go do normalnej codziennej jazdy do pracy - czyli da się. Zastanawiałem się nad LPG - pewnie trochę bym oszczędził ale z drugiej strony mój gust mi odradził połączenie alfy i gazu

Użytkownik Fachowiec Avatar rafal_155
    Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

Najlepsi w tej dyskusji są użytkownicy TS oczywiście 16v - tak jakoś bez przekonania i jakby z kompleksami namawiają i chwalą ten silnik

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Cytat Napisał rafal_155 Zobacz post
    Najlepsi w tej dyskusji są użytkownicy TS oczywiście 16v - tak jakoś bez przekonania i jakby z kompleksami namawiają i chwalą ten silnik
    Żeby nie było: ja przeciwnikiem JTD nie jestem, szczególnie 2.4JTD uważam za bardzo udaną jednostkę i lepszą od mojego 2.0TS. Byle kupić zadbany egzemplarz.

Ale ja zrobiłem już jakieś 50.000km 156 z silnikiem 2.0TS, oleju nie bierze, problemów żadnych nie mam, przyspieszenie wyśmienite, nic nie cieknie, ostatnio jeżdżę na LPG, spalanie 10L LPG/100km i żaden diesel nie ma takiego stosunku mocy do ceny przejechania 100km jak ja.

Ale nie mam kilku rzeczy, które narażają właścicieli diesli na koszty a czasem doprowadzają do szału:
    - rozpadającej po 80.000km się turbiny,
    - koła dwumasowego,
    - zatykającego się EGR,
    - FAPa.

Pozdrawiam fanów TS'a. Niedowiarków zapraszam na jazdę testową po Opolu.
    Ostatnio edytowane przez ozzy ; 08-09-2010 o 13:15
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

Użytkownik Znawca Avatar rafter
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    BMW 540i xDrive G30
    AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
    AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
    AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
    BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
    BMW 540i G30 ( 2019 -

Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!

ViP Alfa i Omega
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    AR 156 1.8 TS 1999 MB 124 3.0 24V

Domyślnie

Cytat Napisał żuwik Zobacz post
    Dźwięk tego silnika jest dla mnie gorszy niż v6, ale o niebo lepszy niż TS i mówiąc szczerze - całkiem imponujący.
    nie wiem jak to porównywałes i jakie miałeś kryteria oceniania ale diesel nigdy nie będzie chodiził jak benzyna - i nie ma znaczenia ile to ma cylindrów. ale co do jednego muszę się z tobą zgodzić - sound diesla jest "całkiem imponujący" ... głosne to to, klekocze i trzęsie budą. a TS - moment mniejszy, moc porównywalna ale tony fun'u z ganiania na 5k obr.

Cytat Napisał żuwik Zobacz post

Chciałbym v-kę, ale jak mam do wyboru TS lub JTD - wybieram JTD bo daje większą frajdę z jazdy.
    w przypadku 166 ja się dziwię że ty sie zastanawiałes nad TS. diesel ma moment - dzięki temu ta "krowa" jeszcze całkiem sprawnie się odpycha. TS w takim aucie to nieporozumienie.

jeśli chodzi o 156 to dla kogoś kto nie patrzy tylko na spalanie wysokoobrotowa benzynka będzie o niebo przyjemnieszym środkiem przmieszczania się niż JTD....mówię tu o tych którzy patrzą na Alfę przez pryzmat jej sportowej duszy
    Moja eks:
    Alfa Romeo 156 1,8 TS CF2 1999

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał rafter Zobacz post
    No, tylko ten temat brzmi inaczej, przynajmniej chyba w zamyśle Autora - nie co tańsze, czy co lepsze, ale dlaczego tak się dzieje, że sprzedają się lepiej jedne czy drugie.