Tak. W sumie to najwięcej jest zachodu z wciśnięciem nowej uszczelki, bo sztywna jest dość.
Tak. W sumie to najwięcej jest zachodu z wciśnięciem nowej uszczelki, bo sztywna jest dość.
Poproszę o inny sposób ściągnięcia zapieczonego ramienia wycieraczki![]()
U mnie nie wytrzymał ściągacz i pękł :/
You can't be a true petrolhead until you've owned an Alfa Romeo
Wybacz, ale ja wcześniej nie spojrzałem do tego linku co to za ściągacz kolega Tobie zaproponował - delikatnie mówiąc lipny.
Jedź do pierwszego lepszego warsztatu i spytaj się czy mają ściągacz do łożysk - zewnętrzny i niech ci wypożyczą za kilkanaście zł na miejscu i w 1 minute ściągniesz to ramie.
Ja mam taki ściągacz i nie ma bata, żeby to ramie nie zeskoczyło .
![]()
A co to ja niby je sprzedaję? U mnie zadziałał..
Mnie nie interesuje czy ty go sprzedajesz, produkujesz, czy polecasz. Stwierdzam jedynie fakt że jest kiepski. Ściągacz w takim kształcie nie będzie stabilny I nie da równomiernego nacisku.
Przy użyciu należy jedynie dbać o to aby stopki były jak najbliżej osi na której osadzone jest ramie wycieczki. W nim zatopiony jest metalowy wielowypust który osiada na osi silnika I na niego powinny stopki naciskać. A nie na brzegi ramienia bo plastik choć twardy to pęknie.
Przy drugim ściągaczu poddał się plastik ramienia wycieraczki :/
Wygląda na to, że skończy się to rozcinaniem szlifierką starego ramienia i założeniem nowego...
Wow... To ja się cieszę, że u mnie nie zapiekło się tak, jak u Ciebie.. Posmarowałeś czymś na wszelki wypadek? Ja smarem Bernera przeciw zapiekaniu.
pzdr, tadzikpl
W całej tej euforii, że w końcu się udało, założyłem uszczelkę, przymierzyłem ramię i dokręciłem śrubę i tak zostałosmaru oczywiście brak, jak się zorientowałem to wszystko było poskładane
![]()
A śruba była tak zapieczona, że przez chwilę wydawało mi się że ktoś ją przyspawał...