Akumulator podładuj, a najlepiej to wymień.
Akumulator podładuj, a najlepiej to wymień.
W benzyniaku? Eee...
Sprawdź połączenie akumulatora do masy. Tj. czarny kabel, który idzie od aku do karoserii. Może się przerwał/śruba zluzowała. Albo klemy na akumulatorze zaśniedziały.
Ostatnio edytowane przez magil ; 07-09-2013 o 21:27
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Oki Magli, tak 2.2bęzyna jutro sprawdzę to o czym piszesz.
może pożyczę gdzieś miernik i sprawdzę ile mam napięcia na baterii , choć aku nie jest stary, a światła ani troszkę nie wskazują na napięcie no i rano odpaliłam bez najmniejszego problemu ... No chyba że z ładowaniem aku coś nie tak ...
W najgorszym wypadku to rozrusznik, mogły polecieć szczotki... Napięcie na aku zapewne jest OK, skoro piszesz, że światła świecą dobrze. Zdejmij klemy (najpierw minus - czarny kabel, potem czerwony) i wyczyść je drobnym pilnikiem bądź papierem ściernym. Tak samo elektrody na akumulatorze.2
W silnikach Diesla jeśli alternator nie ładuje akumulatora, najczęściej objawia się to niegasnącą kontrolką akumulatora na desce. Myślę, że podobnie byłoby w silnikach benzynowych.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Wyczytałam, że aku naprawdę musi być w tych modelach w dobrej kondycji bo mogą się dziać dziwne rzeczy :
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...iadczenie.html
jutro będę próbowała bo jak nie to czeka mnie laweta w poniedziałek...
Temat dotyczy silnika Diesla. W silnikach benzynowych akumulator nie musi być aż tak wydajny, stawiałbym na brak masy albo brak dobrego styku![]()
Hmmm ok, ciekawi mnie tylko czy rozrusznik pada tak od razu ? Czy stopniowo czuć, że powoli się kończy..
pa tak na marginesie to jaki powinnam mieć pomiar prądu na acu ???
hehe, dokladnie taki problem mialem kilka dni temu z moją pandą, jezdzilem, zgasilem i ..... nie odpalilem. Ojciec podjechal, odpalilem od kabli i od tego czasu kreci jak zyleta. Jesli aku by niedomagał to zaraz po odpaleniu i zgaszeniu i probie pononego odpalenia rozrusznik by krecil z "oporem" a tu od strzala pali. I tez nikt nie wie jaka byla przyczyna tego stanu![]()