Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy 123456789101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 118

Temat: szarpanie podczas jazdy 1.9 jts

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa 159

Domyślnie

Te przy podszybiu

Auto
    Alfa 159

Domyślnie

Cytat Napisał Alabaster Zobacz post
    ciekawe czy poprzedni właściciel o tym wiedział
    te elektrozawory można kupić dużo taniej na amerykańskim ebayu
    http://www.ebay.com/itm/Cobalt-Malib...699644&vxp=mtr

numery 12655421 i 12655420
    Nawiązując mam pytanie w usa jeździ dużo tych silników i co ciekawe z VVT jak to oni nazywają. Sprawdzał ktoś kompatybilność wszystkich części - łańcucha, górnych kół zębatych?

Użytkownik Romeo Avatar Arthrm
    Mieszka w
    Dublin, Ireland, Ireland/Kraków, Bochnia
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTS Sportivo,

Domyślnie

u mnie byla diagnoza pompy paliwa...potem okazalo sie ze nie.... objawy troche inne....poszarpywanie tez bylo przy rozpedzaniu auta... problemy ze startem na cieplym... wymienione swiece, czujniki itp... na koniec mechanik kazal mi odpiac vacuum ( przewod idacy do silnika) i pojezdzic troche na wyzszych obrotach...po tym czasie objawy ustaly....
    aha tez mam 1.9 jts
    IRLANDIA

____________Jest:_______________________Były:____ _______________________________

______Alfa Romeo 159 1.9 JTS Sportivo______ Alfa Romeo 156 1.6 Lusso________Alfa Romeo 147 1.6 Lusso
    __________________ _____

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał piotrux Zobacz post
    Nawiązując mam pytanie w usa jeździ dużo tych silników i co ciekawe z VVT jak to oni nazywają. Sprawdzał ktoś kompatybilność wszystkich części - łańcucha, górnych kół zębatych?
    Piotr,
    nie wyważaj otwartych drzwi, temat został już dokładnie zgłębiony

http://www.forum.alfaholicy.org/159_...brak_mocy.html

http://www.forum.alfaholicy.org/159_...swiadczen.html

http://www.forum.alfaholicy.org/pora..._lancucha.html

Powodzenia w lekturze

Użytkownik Alfa i Omega
    Auto
    może GT

Domyślnie

nie pamiętam, żeby ktoś zamawiał z usa
    np. taki zestaw za 100$ z podatkiem i wysyłką
    http://www.ebay.com/itm/00-11-GM-2-0...00d432&vxp=mtr

edit: tylko, że z generals motors/opla nie pasują z tego co pamiętam
    Ostatnio edytowane przez Alabaster ; 21-08-2014 o 16:06

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał piotrux Zobacz post
    Z tego co na AlfaOwner ludzie pisali, to na przykład z zestawu dla Vauxhalla nie pasują koła zębate i jeszcze jakieś drobiazgi.

Użytkownik Alfa i Omega
    Auto
    może GT

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekf Zobacz post
    Z tego co na AlfaOwner ludzie pisali, to na przykład z zestawu dla Vauxhalla nie pasują koła zębate i jeszcze jakieś drobiazgi.
    na tym forum też o tym pisano
    tylko 36 funtów taki zestaw, może na zapas se kupie
    http://www.amazon.co.uk/FAI-Autopart...productDetails

Dla potomnych w skrócie - kupiłem w IC oba zestawy łańcucha SWAG (łącznie coś koło 1500 pln po sporych zniżkach), zawiozłem do ASO, chłopaki rozebrali rozrząd i okazało się, że są zmiany konstrukcyjne - inna średnica na wałku, inne simeringi, inna konstrukcja napinacza hydraulicznego - widziałem na własne oczy. W Carsie powiedzieli, że to niemożliwe, ale ostatecznie przyjęli części.
    Mechanik powiedział, że może coś porzeźbić, ale uznałem, że to zbyt krytyczny element. Szczególnie dotyczyło to napinacza hydraulicznego - inne umiejscowienie dysz olejowych - hgw jaki to ma wpływ na działanie, a że bolid bierze w/w kolega, to tym bardziej nie będę kombinował z rozrządem. Zresztą i tak bym nie mógł wybrać sobie z gotowych zestawów pojedyńczych elementów. Poza tym dochodzą kwestie gwarancyjne.
    Skończyło się zamówieniem łańcuchów w ASO - koszt obu, z robocizną to 5800 pln. Cóż, tym razem pozostanie tylko doświadczenie i satysfakcja.

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...#ixzz3B2w5dgoh

Jest to zestaw firmy FAI , do Opla z silnikiem 2.2 16V.
    Rozrząd jest prawie taki sam. Prawie , bo w alfie są zmienne fazy rozrządu i duże koła zębate są z wariatorami , jak mi to wyjaśniał mechanik.
    W jednym ślizgu nie pasują też otwory, ale zawsze można założyć stary. U mnie jeszcze był w bardzo dobrym stanie.
    Zdjęcia przestawiają rzeczony rozrząd.

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...#ixzz3B2wJodCW

Zdecydowałem się na kompletny zestaw FAI TCK5. I trochę o tym zestawie. Łańcuch OK, kółko napędzające OK, ślizgi OK (mimo pewnych obaw, bo ktoś wcześniej pisał że jeden ślizg mu nie pasował). Mimo że zestaw jest dedykowany do tego silnika, zupełnie inne są koła zębate wałków rozrządu. Rozmiar się zgadza, natomiast jak zresztą było widać na zdjęciu są one bez wariatorów, co w moim przypadku było do zaakceptowania. To czego się nie spodziewałem, to nieco inny napinacz hydrauliczny, nieco dłuższy z cieńszą końcówką a co najgorsze bez sprężyny. W związku z tym napinacz również pozostał stary. Elektrozawory sprawdzone. Sam montaż stosunkowo prosty, dzięki znakom na kółkach, kolorowym ogniwom na łańcuchu (pasującym do znaków) oraz zdjęciom z Autodaty. Miłą niespodzianką był zawarty w zestawie uszczelniacz wału oraz uszczelka pokrywy rozrządu. Dokupić więc trzeba było tylko uszczelkę pokrywy zaworów. Auto złożone i uruchomione. Ciekawe tylko jaka będzie trwałość zmienionego łańcucha, ale i oryginał nie zwala z nóg wytrzymałością.

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...#ixzz3B2wmeLeM

Auto
    Alfa 159

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    Oszczędziłbyś lektury i w skrócie napisał co pasuje

W przytoczonych cytatach ciągle mówimy o fai lub europejskim oplu a mi chodzi o gm np malibu lub cobalt ss z ecotec II. Też mają zmienne fazy i są to chyba jedyne tak podobne konstrukcje. U nas górne koła 800 a w usa 100$.

Według moich poszukiwań oryginalne koła na wałkach są GM i te z np malibu maja identyczne kody części wiec choćby dla samych elektrozaworów i kół opłaca się z US
    Ostatnio edytowane przez piotrux ; 21-08-2014 o 22:56

Użytkownik Świeżak Avatar Spider82
    Mieszka w
    Wisła Wielka
    Auto
    159 2.2 jts 2005r.

Domyślnie

Sprawdził to ktoś? Ja zamówiłem elektrozawory... powinny być dostarczone max do 10 października. Jak wymienie to napisze. A tak to wymieniłem rozrząd i oprócz kół zębatych wszystko pasowało. Koła wyszły mnie 1300 bez paru groszy za org. w sumie ok 2400 za części więc nie jest źle

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał Spider82 Zobacz post
    Sprawdził to ktoś? Ja zamówiłem elektrozawory... powinny być dostarczone max do 10 października. Jak wymienie to napisze. A tak to wymieniłem rozrząd i oprócz kół zębatych wszystko pasowało. Koła wyszły mnie 1300 bez paru groszy za org. w sumie ok 2400 za części więc nie jest źle
    Temat elektrozaworow od malibu opisalem w innym watku.