Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy 12345678
Pokaż wyniki od 71 do 78 z 78

Temat: OC czyli gdzie taniej ubezpieczyć alfę :)

Użytkownik Rowerzysta Avatar Marcino20
    Mieszka w
    DDZ
    Auto
    AR 159 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Nic nie przepłaciłeś. Wysokość oc zależy od wielu czynników, głównie od miejsca zamieszkania, różne stawki dla miast, plus aktualne promocje czy zniżki specjalnie, które agent nie musi Ci dać a może. Ważny jest też wiek, z reguły klienci w wieku 35 - 40 lat mają dodatkową zniżkę do 10% wliczoną już automatycznie w kalkulacje. Zapłaciłeś 570 a to może być najtańsza opcja w Twoim regionie w czasie, w którym zawierałeś umowę. Reasumując dążę do tego, że polecam to a ja tamto nie jest miarodajne. Wiadomo jedno tanie oc mają w większości przypadków niszowe firmy wymieniane ciągle w tym wątku, ale dla każdego taryfikacja i składka jest indywidualna i może być inna. Wiele razy sprzedaje klientom oc np. w Warcie, bo mają inny system zniżek i czy MTU czy TUW wychodzi o wile drożej.

Także sprawdzajcie na swoich danych i parametrach składki każdy z osobna, porównania mało wniosą, no chyba, że macie identyczne auta, zniżki, mieszkacie w tym samym miejscu i macie tyle samo lat
    Było 156 jtd 16v, jest 159 jtdm 16v

Użytkownik Romeo Avatar Abidibi1509
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM

Domyślnie

Cytat Napisał mmlover Zobacz post
    Obecnie OC mam z jakiegoś dziwnego TUW , koszt 490 zł , ale nie wiem czy jak coś sie stanie z mojej winy to nie wiem czy nie przejadę się na tej śmiesznej ubezpieczalni .
    Ale jeżeli stanie się coś z Twojej winy to żadna ubezpieczalnia nie będzie Ci naprawiała auta,prawda?

Mi wyszło najtaniej w PZU. Dosłownie kilka złotych taniej niż w Liberty Direct, ale taniej. Mam jakieś 20 % zniżki za bezkolizyjną jazdę i jestem jedynym właścicielem samochodu. Jeżeli możesz zrobić tatę współwłaścicielem, to najlepiej żeby tata miał OC w innej ubezpieczalni, bo jeżeli coś się stanie (nie daj Boże) z Twojej winy, to tata przynajmniej nie straci swoich zniżek

Mieszka w
    DDZ
    Auto
    AR 159 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Zniżki OC tracisz i zyskujesz ogólnie, nie ważne w jakiej firmie będziesz mieć dzwona, zwyżka i zniżka leci na wszystkich co są w dowodzie po zaistniałej szkodzie i jest to ważne w każdej ubezpieczalni. Tak samo jak przenosisz zniżki do innych i mówisz, że masz 30%, tak samo dzwony się liczą, oczywiste to jest. Także nie wprowadzaj kolego ludzi w błąd.

UFG czyli ubezpieczeniowy fundusz gwarancyjny uruchomił i udostępnił opcję sprawdzania szkodowości klientów, w kilka minut robie weryfikację osoby i już wiem czy szkody były czy nie. Nawet jak podasz, żę masz więcej zniżek i nikt Cie nie sprawdzi, bo nie wszyscy wymagają zaświadczenia o przebiegu ubezpieczenia, tylko wystarczy Twoje ustne oświadczenie, to później będziesz mieć nieprzyjemności jak narobisz szkodę, wypłacą Ci mniejsze odszkodowanie, a w oc będą mogli dochodzić od Ciebie zapłaty części szkody, np 20% ze szkody, bo o tyle skłamałeś, czyli zaoszczędziłeś w składce na rok 200zł, a przywaliłeś w kogoś i później musisz dopłacić 2000zł, bo szkoda była na 10.000zł...

Nie za ciekawie nie sądzisz? Oczywiście żadko się to zdaża, ale już spotkałem się z takim postępowaniem przez dwie ubezpieczalnie.
    Ostatnio edytowane przez Marcino20 ; 09-11-2011 o 11:41

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2,4 JTD Grigio Africa '01

Domyślnie

widzę, że ktoś temat odgrzebał więc może ktoś będzie zainteresowany tematem ubezpieczenia z Krosna i okolic.

Niedawno ubezpieczałem 156 2,4 jtd 2001r. najtaniej wyszło mi w mBanku (zniżki: 60% za bezszkodowość, 5% za posiadanie konta w mbanku i jeszcze 5% za złożenie winsoku przez internet) w sumie ubezpieczenie (samo OC bez NNW) wyszło 355zł i to była najtańsza oferta na rynku. szukając nowego ubezpieczyciela (poprzedni właściciel był w Interrisk, tu chcieli 480zł) zdziwił mi fakt zakwalifikowania Alfy do "grupy podwyższonego ryzyka" w firmie EgroHestia (taką info otrzymałem od pani z punktu w Realu) i co za tym idzie zwiększenie ceny OC! gdyby to był np Opel z silnikiem 2,4 to opłata była by niższa. dziwne, nie?

btw, OC mojej alfy zarejestrowanej w W-wie (kod pocztowy centrum) kosztowało by dwa razy więcej, więc to co pisał wcześniej Bocian trzeba brać pod uwagę.
    Ostatnio edytowane przez raf_RZ ; 09-11-2011 o 14:23

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 159 1.9JTDM 150KM '06r

Domyślnie

Cytat Napisał Marcino20 Zobacz post
    UFG czyli ubezpieczeniowy fundusz gwarancyjny uruchomił i udostępnił opcję sprawdzania szkodowości klientów, w kilka minut robie weryfikację osoby i już wiem czy szkody były czy nie.
    Tak, ale jak na razie tylko PZU i Warta przekazuja do wiadomosci swoje dane, a i nie kazda firma ubezpieczeniowa ma do tego dostep. Byl ostatnio o tym artykul.

Mieszka w
    DDZ
    Auto
    AR 159 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Nie jestes na bieżąco, do "wiadomosci" jak to mowisz to idzie wszystko, kazda firma ma obowiazek przekazac to do UFG, a dostep ma Warta, PZU, teraz Hestia, Allianz a za niedluga chwile reszta bedzie miala dostep. Nawet jak nie maja, przy szkodzie i tak wszystko wychodzi, bo wtedy jest pelna weryfikacja.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 159 1.9JTDM 150KM '06r

Domyślnie

Bardziej przy wycenie, ale nie ma co panikowac, jak na razie dobrze jest. Wierz mi na slowo, przetestowane na wlasnej skorze ;]

Użytkownik Alfa i Omega Avatar rolek
    Mieszka w
    Wyszków
    Auto
    była 156 SW 2.4 JTD powered by cinsoft.pl

Domyślnie

Już teraz każda firma ma dostęp do UFG. Każdy z nas może się do nich zwrócić (wysyłając pismo) i również podadzą przebieg ubezpieczenia.
    Jak kupiłem moją alfę miała jeszcze pół roku ważne OC i przy zmianie danych wyszło ze składka w moim regionie jest inna i mam nadpłatę. W obu przypadkach zniżka 60% ,a u mnie doszedł współwłaściciel i wiek poniżej 25 lat.