Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: Silnik nie odpala po problemach z akumulatorem 2,5 v6

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 2,5 V6 1998r.

Domyślnie Silnik nie odpala po problemach z akumulatorem 2,5 v6

Chciałbym Was prosić o pomoc w związku z awaria do której sam doprowadziłem. Jakiś tydzień temu zostawiłem moja Alfę z włączonymi swiatłami pozycyjnymi na pare nocy co spowodowało rozładownie akumulatora. Jako wykwalifikowany student politologii doszedłem do wniosku że wyciągnięcie akumulatora mi nie straszne i podjąłem sie zadania. Jakież było moje zdziwienie gdy okazało się że dał znać o sobie moj geniusz motoryzacyjny i przy wyciąganiu ( wyszarpywaniu ) akumulatora urwałem gruby czarny kabel biegnący gdzieś w głąb czeluści pod maską. Naładowałem akumulator lecz okazało się że silnik nie działa z urwanym rzeczonym kablem. Nie poddałem się i nabyłem w sklepie zacisk na kabel, który rzekomo miał sprawić ze do mechanika zdołam dojechać, zacisnąłem, wygląda ładnie, ale silnik dalej nie odpala, rozrusznik chodzi. Dodam, że cała elektryka w samochodzie działa, a przed awarią silnik odpalał bez najmniejszych problemów. Ma ktoś jakiś pomysł co mogło sie stać ? I ewentualnie gdzie w Olsztynie znajde jakiegoś oganiętego mechanika?

Użytkownik Rowerzysta Avatar regis
    Mieszka w
    Przemyśl
    Auto
    156 2,5 v6 '99

Domyślnie

Cytat Napisał 303 suto Zobacz post
    gruby czarny kabel biegnący gdzieś w głąb czeluści pod maską. Naładowałem akumulator lecz okazało się że silnik nie działa z urwanym rzeczonym kablem.
    Cóż za dokładny opis sytuacji ;P może zdjęcie jakieś zrób będzie łatwiej coś wymyślić, ale jak cała elektryka działa i rozrusznik kręci to nie wiem czy będzie to miało związek z akumulatorem i czarnym kablem (pewnie minusowym, albo może i nie).

Jak rozrusznik kręci ale nie odpala sprawdź sobie czy pod fotelem kierowcy czy nie wyskoczył ci ten bezpiecznik wypadkowy, niby nie powinno mieć to związku z akumulatorem ale miałem tak kiedyś jak odbierałem alfe od mechanika a on na pewno wyciągał akumulator. Też nie mogłem odpalić tak jakby nie było paliwa, okazało się że wyskoczył ten bezpiecznik.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto

Domyślnie

Bezpiecznik pod fotelem kierowcy wydaje sie w porządku, pozniej wrzuce fotki.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

A czy czasami nie zrobiłeś jakiegoś zwarcia, majstrując przy kabelku z naładowanym aku?
    Sprawdź wszystkie bezpieczniki.
    A jak podpinałeś aku po naładaowaniu, to zachowałeś kolejność podłączania klem?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto

Domyślnie

Wydaje mi się że mogłem zrobić zwarcie, bo owym kabelkiem się rzeczywiscie trochę bawiłem, dzisiaj jak wsiadłem żeby zobaczyć ten bezpiecznik pod fotelem, to zobaczyłem że miga mi czerwona dioda po lewej stronie kierownicy i w ogóle dziwne rzeczy się działy z elektryka, jakby znów akumulator się rozładował , bo rozrusznik nie kręci i centralny nie działa. W poniedziałek jestem umówiony do mechanika, sam już się nie dotykam bo jeszcze więcej szkód narobie. Po wizycie dam znać co zepsułem i na co trzeba uważać

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Jak przekrecisz kluczyk w stacyjce to gasnie CODE?
    Genetics makes the champions, want to compare?!

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto

Domyślnie

Jeśli wytłumaczysz mi prostymi słowami co to jest to CODE to odpowiem ( jeśli to ta czerwona dioda, to nie gaśnie, miga po włączeniu zapłonu)
    Ostatnio edytowane przez 303 suto ; 02-11-2011 o 22:50

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał 303 suto Zobacz post
    Wydaje mi się że mogłem zrobić zwarcie, bo owym kabelkiem się rzeczywiscie trochę bawiłem, dzisiaj jak wsiadłem żeby zobaczyć ten bezpiecznik pod fotelem, to zobaczyłem że miga mi czerwona dioda po lewej stronie kierownicy i w ogóle dziwne rzeczy się działy z elektryka, jakby znów akumulator się rozładował , bo rozrusznik nie kręci i centralny nie działa. W poniedziałek jestem umówiony do mechanika, sam już się nie dotykam bo jeszcze więcej szkód narobie. Po wizycie dam znać co zepsułem i na co trzeba uważać
    No to trzymamy kciuki, żeby elektronika wytrzymała te srogie eksperymenty.

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

To ikona immo na wyswietlaczu gdzie pokazuje Ci otwarte drzwi, ale skoro nie wiesz o ktora chodzi znaczy ze znika
    Genetics makes the champions, want to compare?!

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa/Zambrów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5 V6 24v SP1 1999r (była) Alfa Romeo 156SW 2.5V6 24v SP2 2001r (jest)

Domyślnie

Powiedz czy urwales kabel idacy do klemy ze znaczkiem (+) czy (-)
    jesli do (+) to sprawdź czy podpiołeś też dwa inne kable które idą do zasilania dwóch skrzyneczek bezpieczników. Jedna z nich odpowiada za obsługe wszystkiego co w kabinie, druga za zapłon, wtrysk i pompe paliwa. Jeśli któryś przegapiłeś ten drugi to mogą być jaja.
    pzdr