Hmm a ciekawe czy nie dałoby sie jakoś skopiować tego progamu już po zainstalowaniu, wtedy można bybyło zrzucić się we czterech np na orginała i potem pokopiować go tylko :mrgreen:
Hmm a ciekawe czy nie dałoby sie jakoś skopiować tego progamu już po zainstalowaniu, wtedy można bybyło zrzucić się we czterech np na orginała i potem pokopiować go tylko :mrgreen:
To co się liczy w życiu to szybkie dziewczyny i piękne samochody...
AR 156 2.0 TS - była i jest dalej w rodzinie
AR GT 1.9 jtd powered by Rperformance
Z torrentami to chodziło mi o Alfadiag.Jak wpisuję w google słowa: alfadiag torrent, to wyskakuja jakieś stronki niby z wersjami full.Jednak jak chciałem cos pobrać to faktycznie lipa.
koledzy, punkt regulaminu itd.
patche, metody i inne raczej na PW, no chyba że ktos lubi byc wykluczony na 1 miesiąć.
:twisted:
p.s.
proponowany przez kolege "łańcuszek szczęścia", działa .
program demo sciagniety reszta tez
dzsiaj zamawiam interfejs
i bedziemy dzialali ;]
napisze jeszcze jedna sprawe: po tym jak w servisie boscha skasoali mi parametry adaptacyjne do mam dziwne problemy z wolnymi obrotami czego wczesniej nie bylo, moje wolne obroty to 1100obr/min i nizej nie schodza, obroty wczasie jazady zawieszaja sie na 2000tysobr/min i samochod wyje dopiero po ok 30s spadaja do 1100 ale nie plynnie tylko takimi skokami, przejchalem juz 300km i myslalem ze to przejdzie ale niestety tak sie nie stalo, jakies sugestie ?
tak sie dzieje jak sie nie przestrzega procedur serwisowych napraw.
taka procedura obejmuje kolejne kroki czynnosci do wykonania i diagnostyki końcowej.
przykład:
- czyścimy przpustnicę ale nie ruszamy silnika krokowego bo i tak tam nie ma co czyścic.
- podłaczamy komputer i robimy zerowanie silnika krokowego, w tym kroku silnik dopasuje swój trzpien do otworu z przepustnicy.
- potem robimy reset parametrów adaptacyjnych silnika krokowego ( w żadnym przypadku nie robimy reset parametrów adaptacyjnych silnika, one dotyczą sondy lambda a nie silnika krokowego )
- uruchamiamy silnik i sprawdzamy obroty biegu jałowego, obserwujemy jak silnik krokowy adaptuje sie do "wyczyszczonej " przpustnicy w miarę nagrzewania sie silnika.
- potem krótka jazda próbna z róznymi elementami jazdy.
- powrót i znowy podpiecie komputera, ogladanie ewentualnych błędów.
- nie spawdzamy parametrów adaptacyjnych silnika poniewaz to nie było naszym zadaniem i nic w torze sondy lambda nie robiliśmy.
to gdzie został popełniony bład prze kolegę ?
:shock:
Na jaka cholery oni mi zrobili reset parametrow adaptacyjnych silnika, wymiekam, jezeli czlowiek sie sam nie dowie i nie zajmie problemem to zaden autryzowany servis z pseudo fachowcami nie pomoze a nawet zaszkodzi.Napisał bubu321
Z tego co piszesz kolego wnioskuje ze mam czekac az bede mial interfejs i dopiero wtedy bedziemy dzialac wedlog okreslonych procedur ?
I co zrobic jesli parametry silnika zostaly juz wyzerowane ?
interfejs do mnie dotarl, skonfigorowalem porty i nawiazalem polaczenie z ecu, niestety darmowy 30dniowy program alfadiag informuje mnie po nacisnieciu wiekszosci funkcji ze ta opcja nie jest dostepna w wersji demo, program w tej wersji jest bezuzyteczny, unidiag natomiast sie nie laczy przez usb. Prosze kogokolwiek o napisanie pokolei co rzobic zeby wkoncu zdiagnozowac alfe.Napisał bubu321
z gory dziekuje i pozdrawiam
unidiag działa bez problemu, w zakładce connect wybierasz tylko port i tyle, nie zapomnij też o wcześniejszym wczytaniu pliku Def
nie zapomnij też o wcześniejszej konfiguracji portu COM tak jak na obrazku, początkowo też miałem problemy z tym programem jednak dzięki uprzejmości bubu321 już wiem co i jak![]()
-
czasami warto jest odinstalować wszytkie sterowniki do FTDI,
programem FTclean i dopiero potem zainstalować sterowniki do interfejsu.
ale powinny pomóc ustawienia podane przez kolegę.
Kolega provokator i kolega bubu321 bardzi mi pomogli i wrescie udalo mi sie nawiazac kontakt ze swoim ecuNapisał provokator
, oboty zrobione, chodza az milo, zabieram sie za diagnostyke silnika, wstepnie zdiagnozowalem przeplywke i jej wydajnosc wg programu unidiag wyszla max 44kg/h przy obrotach 4500 nie wiem czy to wynik zadowalajacy ??