Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy 12345678
Pokaż wyniki od 71 do 78 z 78

Temat: [166] The Best Engine

Kamil
    Gość

Domyślnie

Co do wyboru silnika to najpierw się zastanów czy naprawdę chcesz alfę 166. Po roku użytkowania (jako II w rodzinie) mogę mówić o niej prakycznie w samych superlatywach. Ale alfa 166 jest samochodem problematycznym i bardzo kosztownym w utrzymaniu. Oczywiście nie wiem ile masz kasy jaką chcesz zainwestować w samochód. Wspominałeś coś o BMW. Z tego samego rocznika alfa wyjdzie taniej, ale i tak w nią zainwestujesz tyle co różnica w cenie zakupu. Silnik jest sprawą drugorzędną. Przejedź się dieslem i v6 i bierz to ci Ci sę wyda lepszą alternatywą. Nie pytaj innych o zdanie bo niczego sensownego się nie dowiesz (tak Panowie daliście plamę). Musisz pamiętać o tym, że nawet w ASO nie do końca co niektórzy fachowcy "ogarniają" ten model. Sprawdż w swoich okolicah dostępność ewentualnego opiekuna, fachowca, wielbiciela marki. Jeszcze raz siępowtórzę: ALFA 166 jest samochodem jedynym w swoim rodzaju, nietuzinkowym, pięknym, uwodzicielskim bardzo trafne jest porównanie do pięknej kobiety za którą się wszyscy oglądają. Jednak by się cieszyć jedną (ALFĄ) jak i drugą (kobietą) potrzebny jest przepastny portfel.
    Miłego podejmowania decyzji.

cromik
    Gość

Domyślnie

Z Alfą 166 bedzie ta sama sytuacja co jakieś 10 lat temu z Fiatem Cromą. Sam ją wtedy kupiłem tak jak teraz Belle, jeździło chyba z 15 po Zielonej Górze a po jakimś roku, półtora może ze dwie. Są to auta pokazowe, drogie w utrzymaniu, ale z drugiej strony każdy je chce albo sie kazdemu bardzo podoba. Tylko ze często ludzie je kupując porywają się z przysłowiową motyką na księżyc. Połowa po kilku miesiącach stwierdzi że jednak te 2 tysiące na zawieszenie to jakaś masakra i lepiej kupić golfa.
    Także przed zakupem Alfy lepiej dobrze się zastanowić, bo szkoda aby kolejna niedopieszczona Bella cierpiała
    P.S. A co do 2,4 20V to chyba pokusze się o takiego do swojej 166, bo to przy lekkim virusie to będzie miód I mamy odpowiedź jaki byłby najlepszy ale to za jakiś czas . . .

Użytkownik Romeo Avatar Krajcok
    Mieszka w
    Oberschlesien

Domyślnie

Cytat Napisał Schirru
    swięte słowa. w trasie zarowno dzieki wysokiemu momentowi, jak i niskiemu spalaniu dieselem sie jedzie po prostu szybciej. owszem, to jazdy po miescie i zabawy V6 jest OK, ale w trase wole jechac 2.0 TDI 140 KM Outlanderem, nie mowiac juz o D5 Volvo s60. Mimo ze teoretycznie oba auta sa slabsze od 2.5 Alfy...
    Teoretycznie, bo z 2.4 D5 da sie bez problemu wydobyc 226 KM mocniejszym chipem. Zwlaszcza w S60 chodzi to fajnie, w S80 tez, choc daje sie we znaki masa.

Schirru
    Gość

Domyślnie

spoko spoko, nie mowimy teraz o dlubaniu silnika tylo o serii. i subiektywne wrazenia z podrozy dieslem sa takie że jedzie sie szybciej - nawet jesli nie osiaga sie takich predkosci jak benzynką.

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

dzięki za te punkty ostrzeżenia itd ... szczerze to po tych wypowiedziach takich przeciwników LPG którzy skreslają ludzi za to że zamiast wydawać 2500na paliwo miesięcznie wydaje 1300 to mam w dupie przynależność do klubu forum itd możecie mnie zbanować, wywalić obrażać śmiać się itd. Cwaniaczek z wąsami któremu 15 letni szrot pali w mieście 12 litrów bęzyny i od biedy wyjedzie nią na miasto a wczesniej miał Poldoneza który palil więcej ma najwięcej do powiedzenia. Przesiadł się ze szrotu co palił 13w mieście i nie miał osiągów do szrotu co ma super osiągi pali 12 i sie mądruje.
    Ja mam dwie jak już wspomniałem alfy 166 obie 3.0 z automatem jedna z gazem dróga bez. Prosta piłka przy tych przebiegach które robię po mieście alfa pali czasami nawet 35 litrów w korkach łódzkich a średnie miesięczne to spalanie 22 litrów o czym więszość wypowiadających sie nie ma nawet pojecia. Mój kolega właściciel największej i najlepszej moim zdaniem firmy zakładającej LPG w łodzi NAGAZ - hamownia itd poradził mi ze założy mi na próbę GAZ i już z niego nie zrezygnowałem. Mówcie sobie co chcecie wszystko chodzi idealnie a wyniki na hamowni zobrazowały większy moment obrotowy na gazie tak to jest wszystko spasowane. Nie uważam żeby mnie to hańbiło tak jak napisał KAYROL uważam się za cżłowieka przedsiębiorczego i tak jak pisałem wolę nadwyżkę spożytkować na siebię i rodzinę kupić dobrą książkę i korzystac z wydazeń kulturalnych w mieście czego nie można powiedzieć o niektórych z was jak widzę.

Cytat Napisał Schirru
    "polansić" na wiosce to za ostatnie pieniądze kupuje limuzyne a potem ładuje w to gaz bo inaczej większość czasu by stała...
    takich debili jak ty dawno nie spotkałem na swojej drodze. czym tu szpanowac i się lansować ? 10 letnim autem ???? może ty to uważasz za lans bo dla mnie to jest szybki środek do przemieszczania się za marne pieniądze bo za BMW AUDI czy inne tej klasy trzeba zapłacić 3 razy tyle do tego alfa jest ładniejsza i niepowtarzalna. Jak by mnie bylo stać to jeździłbym MASERATI Quatroporte a mając prawie pół miliona na zakup takiego auta nie myślal bym o gazie idioto. Po za tym o jakiej ty wiosce mówisz fagasie z warszawki ? Łódź jest dla ciebie wioską ? jeździj sobie popaprańcu po tej swojej warszawce superlimuzyną tańsza od TATA INDICA i się lansuj bo może w tym popapranym mieście takie samochodziki jak twój głównie przemieszczający się na lawecie służą do lansu.

Hipokryci wciskają do swoich wozidełek byle gówno z allegro jak najtańsze ale LPG im przeszkadza 8))) Moje 166-ki obydwie jeżdżą do ASO i wszystko w nich to oryginały bo nie załuję kasy na to żeby moja alfa się świetnie prowadziła. Kto obserwuje moje wątki to wie wszystko zawsze w oryginałach i tak jak powinno być.

HIPOKRYCI <strzela>

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

Cytat Napisał Schirru
    a co do bezawaryjności Twoich Alf "blackalfa166" to czy nie Tobie trzasnął rozrząd, kapał olej i rozleciał sie alterator?? tak sobie z ciekawosci Twoje posty przejrzałem...aha, przesala Ci sie Alfa grzac juz?? bo tak sie zastanawiam Panie znawco i wielbicielu Alfy, kto tu większego szrota kupil...??
    jak już tak wnikliwie czytasz te moje posty to pewnie przeczytałeś, iż radziłem żeby lepiej kupić tańsze auto i w nie zainwestowac niż zawierzać poprzedniemu klientowi i się wpakować. Pewnie ty będziesz tak sprzedawał swojego szrota - bez wypadkowa, nie palone we wnętrzu, nic nie stuka nic nie skrzypi itd model idealni nigdy mnie nie zawiódł. To piękny i oszczędny samochód w miescie pali ok 12 litrów takich ogłoszeń jest na pęczki. Ja za to jedną ze swoich alf konkretnie z 1999r kupilem specjalnie za marne grosze 12tys w agonalnym stanie mając świadomosć że będe musiał w nią włożyć jakieś 20tys w serwisie. I tak tez zrobiłem. Efekt jest taki że dzisiaj mam sprawne auto z wszystkimi nowymi głównymi podzespołami które jeszcze dłuuuuuuugo mi posłuży i nie muszę się martwić tak jak ty o abonament na lawetę. Druga to 2002 rocznik i oprócz klasycznie nagrzewnicy nic nie wymaga naprawy i konserwacji

cromik
    Gość

Domyślnie

Proponuje zamknąc ten temat, bo szkoda że niektórzy użytkownicy "na poziomie" dali się wciagnąć w tą "nie na poziomie" dyskusje
    A po co się denerwowac niepotrzebnie . . . .

Superjahu007
    Gość

Domyślnie

Wnioski nie zostały wyciągnięte więc nie pozostaje nic innego jak temat zamknąć .

Resztę żalów proszę Panowie Alfist zachowajcie dla siebie lub załatwiajcie na PW .