to jest od 2,4
Pytam się ponieważ po uporaniu się z problemami z silnikiem w końcu nadszedł czas na montaż sprzęgła z dwumasą, w tamtym roku odkupiłem komplet po praktycznie zerowym przebiegu od 1.9 jtd 115KM po numerach doszedłem, że dwumas na 100% pasuje z resztą sprzęgło też, ale ktoś mi powiedział, że w sklepach wciskają kit, że po nr. pasuje do 1.9 i 2.4 ale w rzeczywistości w 2.4 jest właśnie więcej tych blaszek sprężyny, jeżeli kolego mówisz, że tak jest w 2.4 to kamień z serca i od razu informacja, że w nowych sprzęgłach wypuszczanych przez valeo sprężyny płytkowe docisku są takie same w 1.9 i 2.4 dlatego sprzęgła są zamienne.
Temat jest dość intrygujący. Czy w związku z możliwością manipulacji odnośnie oferowania docisku od 1,9 do 2,4 może wypowiedzieć się ktoś pod jakimi konkretnymi numerami poszczególnych producentów możemy być pewni, że kupujemy właściwy docisk do 2,4 JTD.
Pytanie dodatkowe czy sprzęgło do 166 2,4 jtd 136 koni jest inne niż do silnika o tej samej mocy i pojemności w 156? Technicznie niby identyczne, ale w 166 jest chyba skrzynia 6-cio biegowa i to chyba może generować problem.
To może ktoś by znalazł jakiś stary docisk z 2.4 jtd i policzył te blaszki? Byłbym spokojniejszy![]()
Jest 6 jak na zdjęciu z 1 postu - na 100%.
AR 156 2,4JTD 136KM '99 Blue Cosmo met.
Nissan Navara 4x4 D22 DoubleCab 2,5TD 103KM '01
Polcomtex.pl - usługi brukarskie
To super wielkie dzięki, kamień z serca![]()
Ma ktoś namiary na zestawy gdzie jest na pewno 6 blaszek w docisku? Jestem na etapie wyboru sprzęgła i szukam właściwego
Pacjent to AR 156 2,4 136 koni. Wg Valeo powinienem kupić 821324 - ale tam na liście zastosowań jest sporo aut z silnikami 1,9, natomiast np. w zaprzyjaźnionym z forum sklepie z Łodzi sugerują na stronie 821325 - który niby pasuje do 166 2,4 ze skrzynią 6-cio biegową. Ktoś mądrzejszy się wypowie co zamówić?
Docisk na moim zdjęciu został wyjęty z 1.9 jtd 115KM, a więc zapewne teraz wszystkie sprzedawane sprzęgła pasują zamiennie do 1.9 jak i do 2.4.
Pasować to pasują, ale ktoś na tym traci, ktoś zyskuje albo pozostaje bez zmian. Gdzieś tu na forum jest temat ilości blaszek w docisku i w 1,9 jest jedna mniej. Pytanie ile teraz blaszek dają w tych zestawach uniwersalnych i czy jest na rynku w ofercie zestaw z gwarantowanym właściwym dociskiem do 2,4 ?