Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Nieprawidłowa ilość zębów na kole fonicznym

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Dragos
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Stara 156 1.9 8v

Domyślnie Nieprawidłowa ilość zębów na kole fonicznym

Cześć.

W trakcie jazdy czasem zapala mi się kontrolka hamulca ręcznego. Po zgaszeniu auta i zapaleniu ponownie przez kawał czasu się nie włącza.
    Po podłączeniu i skanowaniu błędów w abs wyświetla mi błąd jak w temacie. Chodzi o taką zębatkę co jest w piaście i czujnik abs z niej zlicza sobie coś tam?
    Nie jest napisane w którym kole występuje problem jeśli chodzi o to co wyżej napisałem. Dodam jeszcze, że w lewym przednim mam walnięty czujnik co pokazał FES i kontrolka abs świeci cały czas. Może muszę wymienić czujnik i błąd z kołem fonicznym się sam naprawi?

Przy okazji zapytam o jeszcze jeden problem. Nie mogę się połączyć z ECU przez FES'a. Z Abs'em i podszukami nie ma problemu. Co jest przyczyną? Jak sobie z tym poradzić?

Użytkownik Rowerzysta Avatar sulik
    Mieszka w
    Nowy Dwór Maz.
    Auto
    159 1.9 8V + wirus

Domyślnie

Co do drugiego , to może być nieodpowiedni kabel OBD-2. Nie do każdego gniazda OBD-2 pasuje dany kabelek , tam różni się to pinami nieco . I właśnie niektóre opcje diagnostyki nie łączą.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Stavanger (pochodzenie Słupsk)
    Auto
    75 2.0IE 166 2.4JTD Giulietta 2.0 159 2.0

Domyślnie

Pewnie wredny sąsiad w nocy spiłował ci jeden ząb

A na poważnie to w 156 nie ma zębatki (stare układy ABS). Jest pierścień magnetyczny w łożysku. Mało prawdopodobne by uległ on uszkodzeniu. Wymień czujnik.

Musisz pobawić się ustawieniami portu COM i połączy sie napewno. Co laptop to inna historia. Ostatnio dopiero po zmianie "latency timer" na 4msec mogłem sie połączyć...

Użytkownik Rowerzysta Avatar sulik
    Mieszka w
    Nowy Dwór Maz.
    Auto
    159 1.9 8V + wirus

Domyślnie

Z tym klimekkk się nie zgodzę , bo diagnostyka która przebiega normalnie w mojej alfie , po podpięciu pod wejście tym kablem do OBD-2 ale programem dedykowanym do samochodu VOLVO do modelu S40, nie chciał się połączyć nie wiedzieć czemu. Dopiero zakup kabelka na aledrogo do tego modelu , rozwiązało problem połączenia się . A przecież wtyczka jest niby ta sama
    Ostatnio edytowane przez sulik ; 14-10-2013 o 12:58

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Stavanger (pochodzenie Słupsk)
    Auto
    75 2.0IE 166 2.4JTD Giulietta 2.0 159 2.0

Domyślnie

Dragos napisał o łączeniu sie z FES i udzieliłem odpowiedzi w oparciu o moje doświadczenia z tym programem. Łączyłem się nim wielokrotnie na różnych laptopach z 166, 156, Bravo I...

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał Dragos Zobacz post
    Cześć.

W trakcie jazdy czasem zapala mi się kontrolka hamulca ręcznego. Po zgaszeniu auta i zapaleniu ponownie przez kawał czasu się nie włącza.
    Po podłączeniu i skanowaniu błędów w abs wyświetla mi błąd jak w temacie. Chodzi o taką zębatkę co jest w piaście i czujnik abs z niej zlicza sobie coś tam?
    Nie jest napisane w którym kole występuje problem jeśli chodzi o to co wyżej napisałem. Dodam jeszcze, że w lewym przednim mam walnięty czujnik co pokazał FES i kontrolka abs świeci cały czas. Może muszę wymienić czujnik i błąd z kołem fonicznym się sam naprawi?

Przy okazji zapytam o jeszcze jeden problem. Nie mogę się połączyć z ECU przez FES'a. Z Abs'em i podszukami nie ma problemu. Co jest przyczyną? Jak sobie z tym poradzić?
    :Kontrolka ręcznego:najprawdobniej mało płynu w zbiorniczku.
    ABS:wymien czujnik i powinno byc ok
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Świeżak Avatar MarcinPioneer
    Mieszka w
    Sokołów Podlaski
    Auto
    GIULIETTA 1.4 MA, 147 1.6TS 105KM, BMW E34 525i 24V

Domyślnie

Zależy jaki ma kod błędu, ale jak piszesz, że coś związane z kołem fonicznym. To jest do wymiany łożysko koła z pierścieniem magnetycznym. Ostatnio w robocie mieliśmy PUNTO II z tym problemem, jak jeździł po mieście to było w porządku, ale jak się rozpędził do ok 90km/h, wywalało błąd ABS, po z gaszeniu samochodu i ponownym zapaleniu było dobrze, dopóki znowu nie osiągnie ok 90km/h. Po wymianie łożyska koła - jest dobrze.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Dragos
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Stara 156 1.9 8v

Domyślnie

Cytat Napisał MarcinPioneer Zobacz post
    Zależy jaki ma kod błędu, ale jak piszesz, że coś związane z kołem fonicznym. To jest do wymiany łożysko koła z pierścieniem magnetycznym. Ostatnio w robocie mieliśmy PUNTO II z tym problemem, jak jeździł po mieście to było w porządku, ale jak się rozpędził do ok 90km/h, wywalało błąd ABS, po z gaszeniu samochodu i ponownym zapaleniu było dobrze, dopóki znowu nie osiągnie ok 90km/h. Po wymianie łożyska koła - jest dobrze.
    Coś jest w ten deseń. Tylko które łożysko do wymiany bo nie pisze.

Pierwsze co to sprawdziłem poziom płynu w zbiorniczku.

Użytkownik Świeżak Avatar MarcinPioneer
    Mieszka w
    Sokołów Podlaski
    Auto
    GIULIETTA 1.4 MA, 147 1.6TS 105KM, BMW E34 525i 24V

Domyślnie

W PUNTO II był kod błędu i było napisane przednie prawe. Podłącz może pod mądrzejszy komputer to Ci powie które koło.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar maxiking
    Mieszka w
    Tarnów 33-100
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 jtd 115 koni 2001/2002r

Domyślnie

miałem kolego ten sam problem w zimie. Za czujnik abs-u chcieli za nowy 150zł , ja kupiłem całą piaste z czujnikiem za 60zł z anglika i w sumie dobrze że tak zrobiłem bo łożysko się już w tamtej piaście kończyło a w tej było idealne także jeśli nie chcesz wydać za dużo kasy to poszukaj anglika na części albo nawet polskiego po wypadku