Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: 156 Crosswagon problem z napędem

Użytkownik Embrion
    Auto
    Crosswagon

Domyślnie 156 Crosswagon problem z napędem

Witam .Moj problem polega na dziwnym pukniecu po dodaniu gazu lub gwaltownego puszczenia sprzegla nie jest to jakis metaliczny dzwiek tylko taki bardziej stłumiony . Na poczatku myslalem ze to podpora wału przednia bo wkladka elastyczna jest oberwana i są to uderzenia walu leczy gdy zrobilem to na sztywno nie zauwazylem zadnego rezultatu dalej jest tak samo wiec podpora odpada wie ktos moze co to jest za stuk czytalem wczesniejsze wypowiedzi lecz nie znalazlem konkretnej odpowiedzi jak temu zaradzic .

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar August
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa Romeo 156 CrossWagon Q4 1.9JTDm 2005r.

Domyślnie

Mam teraz coś podobnego. Obstawiam podpore wału tą na jego środku. Czytałem jeszcze o kilku innych możliwych problemach ale najpierw będę starał się wymienić podpore.
    Moja była: 156 Crosswagon Q4 JTDm

Użytkownik Embrion
    Auto
    AR 156 Q4

Domyślnie

Cytat Napisał August Zobacz post
    Mam teraz coś podobnego. Obstawiam podpore wału tą na jego środku. Czytałem jeszcze o kilku innych możliwych problemach ale najpierw będę starał się wymienić podpore.
    August, to dobry trop - tak można wyeliminować część tych dolegliwości ale niekoniecznie musi tam tkwić 100% przyczyna. Warto zajrzeć czy wieloklin lub elementy tylnego mechanizmu różnicowego nie mają dużego luzu - czasem w q4 tylne dyfry są wyeksploatowane gdy ktoś jeździł na kołach nawet o źle dobranym ciśnieniu w oponach (to wystarczy aby przy wielu km narobić bigosu).
    Myślę, że warto sprawdzić od razu łożyska wału po obu stronach.

Na koniec takie wolne pytanie: czy ktoś zaznajomiony ze specyfiką q4 może wie dlaczego tylny mechanizm w alfach q4 ma stosunkowo duży opór własny (oczywiście 100% sprawny) w porównaniu z innymi konstrukcjami innych koncernów?

Użytkownik Embrion
    Auto
    Crosswagon

Domyślnie odp. August Mam teraz coś podobnego. Obstawiam podpore wału tą na jego środku.

Jezeli chodzi o srodkowa podpore tą z wkladka elastyczna to nie dostaniesz jej nigdzie przeszukalem caly internet i nic jedynie firma ktora regeneruje wały jest w stanie cos zdzilac albo aso ale w aso chca za caly wał okolo 7 tysiecy bo nie da sie go rozebrac i samej podpory nie da sie kupic niestety . Stukanie to nie wina podpory wczoraj usztywnilem w tym miejscu guma wał bo znajduje sie tam lożysko lecz nic to nie dalo dalej słychac taki wytlumiony dzwięk . przyczyna moze byc w tylnym dyferencjale czytalem ze po wymianie walu nic sie nie zmienilo

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Złoty
    Mieszka w
    Jaworzynka
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD Q4 SW DISTINCTIVE

Domyślnie

mocowanie tylnego mostu do sanek i przednią podporę mostu sprawdź. a jak tam masz wszystko ok to sprawdź wieloklin z który łączy wałek atakujący z krótkim wałem. u mnie tam prawdopodobnie tkwi problem stuków. Są niewielkie luzy na wieloklinie.

Użytkownik Embrion
    Auto
    AR 156 Q4

Domyślnie

Cytat Napisał Złoty Zobacz post
    mocowanie tylnego mostu do sanek i przednią podporę mostu sprawdź. a jak tam masz wszystko ok to sprawdź wieloklin z który łączy wałek atakujący z krótkim wałem. u mnie tam prawdopodobnie tkwi problem stuków. Są niewielkie luzy na wieloklinie.
    Kolego Złoty, piszesz z praktyki/autopsji? W sumie to mocowanie wygląda dość solidnie - często to w q4 się zdarza?

Mieszka w
    Jaworzynka
    Auto

Domyślnie

o mocowaniu do sanek było w innym temacie i tam kolega pisał że zlikwidował stuki przez wymianę gum. co do podpory przedniej mostu, jeżeli masz zużytą gumę to będzie się obijać o mocowanie.
    Jeżeli chodzi o wieloklin to u mnie niestety jest luz i przy przyspieszaniu i zdjęciu nogi z gazu słychać głuchy stuk. Wszystkie mocowania przeniesienia napędu mam ok, ostatnio wymieniałem podporę. Most także sprawdził mi dokładniej znajomy mechanik. Tylko ten luz na wieloklinie został.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Crosswagon

Domyślnie

http://www.youtube.com/watch?v=SA6rD...ature=youtu.be czy ten luz na wale moze byc tego przyczyna zauwazylem tez ze jak wcisne pedal gzu i puszcze to lewarek zmiany biegow sie porusza pewnie poduszka

Mieszka w
    Jaworzynka
    Auto

Domyślnie

to zależy w jakiej okolicy słychać ten stukot, jeżeli z przodu to może być poduszka ale jeżeli z tyłu to raczej nie stawiałbym na nią.
    jeżeli chodzi o filmik to widać spory luz na wale ale powiedz mi gdzie się znajduje, bo na filmiku nic nie widać. krzyżaki, przeguby, wielokliny czy w przekładnie?
    (u mnie podobny luz jest na tym nieszczęsnym wieloklinie)

Użytkownik Embrion
    Auto
    Crosswagon

Domyślnie

złapalem wał kolo srodkowej podpory i luz chyba idzie po całym wałem przy sobocie sprawdze to dokladniej ale do tylnego dyfra napewno dochodzi to nie ma wątpliwosci . Jak popuszczalem sprzęglem a znajmoy byl w kanale to mowil ze całym walem szarpie