Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: crosswagon problem z elektronika

Użytkownik Rowerzysta Avatar Wuziu
    Mieszka w
    Radostowice
    Auto
    Alfa Crosswagon

Domyślnie crosswagon problem z elektronika

No i zaczeły sie pierwsze wydatki sprzęgło i dwumas do wymiany
    Ale mam problem z elektryka samochód pali jezdzi normalnie i czasem po zgaszeniu gdy chce ponownie zapalic nie da sie za pierwszym razem kreci wszystko normalnie tylko nie pali za drugim razem od strzału i od razu wywala kontrolke zeby zgłosic sie do serwisu.
    W ASO w żorach samochod był juz z tym problemem trzykrotnie i cały czas to samo juz niby wymienili jakis czujnik i wiązke ale po odebraniu w piatek auta wczoraj znowu bład mi wywaliło
    Całe szczescie robia to na gwarancji ale straconego czasu i paliwa juz nikt nie zwróci a problem nadal pozostaje ;/
    a kontrolka z serwisu co jakis czas sama gasnie dzis jadac do pracy swieciła jeszcze a jak wracałem do domu to nie...
    I w dodatku cos zaczeło trzeszczec dosyc głosno ze w srodku słychac i tylko na wolnych obrotach a co najlepsze czasem przestaje.
    Dzis rano jak odpaliłem samochod to tak jak by z silnika dzwiek zepsutej maszynki do strzyzenia takie trzesienie i po pracy chciałem to sprawdzic jak odpaliłem pod zakładem auto to jeszcze to było słychac a po powrocie do domu jak chciałem zobaczyc czy cos sie nie poluzowało to oczywiscie cisza.... znacie jakiegos egzorcyste?

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar August
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa Romeo 156 CrossWagon Q4 1.9JTDm 2005r.

Domyślnie

Z odpalaniem dopiero za drugim razem też tak miałem ze dwa razy, ale tylko jak samochód stał całą noc na mrozie. Najlepiej właśnie jak znajdziesz kogoś w twojej okolicy kto podłączy się pod kompa i zczyta te błędy. A to gaśnięcie tej kontrolki to normalka. Znaczy, przyczyna jej zapalenia chwilowo nie wróciła.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kraków Radom
    Auto
    159 1.9 16v q-tronic 2008r

Domyślnie

masz szyberdach?? ja nie mam i u mnie brzęczały kosteczki od wiązki (przy obrotach ok 1700-1800). Pod daszkiem przeciwsłonecznym pasażera jest lampka - zdemontuj ją i owiń 2 kostki w coś.

chyba, że faktycznie od silnika coś...

Mieszka w
    Radostowice
    Auto
    Alfa Crosswagon

Domyślnie

nie bardzo rozumiem to niby normalka ze bedzie mi wywalac kontrolka a potem gasnac?

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar August
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa Romeo 156 CrossWagon Q4 1.9JTDm 2005r.

Domyślnie

Mówią, że alfa humorzasta to może i normalne. A tak na serio to skoro sie ona pali to występuje jakaś anomalia. Tyle, że jak ASO sobie z tym nie radzi to myślę, że na forum raczej nikt nie pomoże. Najlepiej jakbyś odczyt z kompa wrzucił to może ktoś powie co to za błędy masz.

A ten dźwięk to w komorze silnika jest? Skąd mniej więcej dochodzi? Bo pamiętam coś podobnego słyszałem (dzwięk cicha maszynka do golenia właśnie ) w jednej 156 która oglądałem i wyszło, że to jakaś drobna rzecz z elektryki ale nie pamiętam co dokładnie niestety. Ale nic groźnego.
    Ostatnio edytowane przez August ; 25-03-2013 o 23:22

matism2
    Gość

Domyślnie

jak jedzie nie stoi na drodze to nie ma problemu , w kazdym teraz aucie cos sie zapala

Mieszka w
    Radostowice
    Auto
    Alfa Crosswagon

Domyślnie

nie mam szyberdachu i to raczej nie elektryczna rzecz z komory silnika tak jak by od spodu ale jak zaczyna trzaskac to tylko jak jest zimny dzis wybadałem jak sie zagrzeje to cicho jedynie jak bym powolutku z jedynki ruszał to mozna to usłyszec
    a jak zaczyna to trzaskac to mam wrazenie jak by mi cała deska rozdzielcza chodziła drgan nie czuc ale głosno słychac