Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: [156] Problemy początkującego alfisty

koordynator
    Gość

Domyślnie [156] Problemy początkującego alfisty

Na wstępie chciałbym przywitać szanownych forumowiczów, jestem tu nowym tworem - właśnie moja kieszeń zubożała; garaż wzbogacił się o piękną 156 1.8 TS Sportwagon 2000 r.
    Ale żeby nie było zbyt pięknie, mam kilka problemów z nią, chciałbym je poniżej opisać i prosić Was o rady.

Dziękując z góry za pomoc rozpoczynam odliczanie:
    1. Nawiew-działa niezbyt regularnie (siła nawiewu nie wzrasta proporcjonalnie z pokrętłem oraz na maxymalnie ustawionej temperaturze powietrze nawiewane jest "letnie"), płyn chłodniczy oczywiście w normie.
    1. Nie działa zegar kontroli temperatury silnika (ani drgnie).
    3. Sporadycznie zapala się kontrolka wyglądem przypominająca marchewkę.
    4. Po nocy spędzonej pod chmurką raz po raz "skrzypi" przednie zawieszenie.
    5. Elekrtyka szyb:
    -z głównego panelu otwiera się szyba pasażera z przodu, ale nie można jej zamknąć-trzeba korzystać z przycisku umieszczonego w drzwiach pasażera,
    -wogóle nie działa elektryka szyby tylnego pasażera za kierowcą,

Dodam, że auto posiada sekwencyjną instalację gazową.

Bardzo prosiłbym wszystkich Forumowiczów, którzy zetknęli się z tego typu usterkami o pomoc.

Mam również pytanie, czy znacie może mechanika lub amatora znającego się na Alfie z Bydgoszczy lub Torunia (skorzystałbym z usług takiej osoby)?

z góry dziękuję za pomoc,
    Michał

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    krk
    Auto
    Była: 156 1.8 TS '98/ Jest: 166 3.0 2001

Domyślnie

1. zwarcia na potencjometrze/kablach. chyba, że mówisz o tym, że program "Auto" strasznie mocno dmucha
    2. termostat do wymiany, to tłumaczy też "letnie" powietrze przy max grzaniu. albo odpięty kabel, hieh
    3. to kontrolka błędu układu wtrysku (choć nie tylko). sprawdź błędy na jakimś czytniku OBD (30-60zł u elektromechanika, a co niektórzy mają w laptopach prywatnie). prawdopodobnie jakieś zwarcia, luźne kable, jeśli nie zauważasz problemów z silnikiem.
    4. masz zużyte tuleje przednich wahaczy, ew. poduszki amortyzatorów (ale obstawiałbym wahacze). gumy kosztują bodaj 25zł, można wymienić osobiście, choć niewykluczone że całe wahacze do wymiany (starczają w teorii na 100tys.km a w Polsce mamy wyboje )
    5. gdzieś masz ukruszony kabel między lewym a prawym panelem, lub luźną wtyczkę, brak styku, albo zwyczajnie guzik nie zwiera w górę. to samo z tyłem, zrąbana wtyczka albo kabel albo silniczek. trzeba rozebrać tapicerkę drzwi i zajrzeć do środka, przy okazji zakonserwuj sobie wszystkie styki jakie tam masz, na przyszłość.

Użytkownik Romeo Avatar RogerIZ28
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Była piękna 156 1.8TS 2000r LPI

Domyślnie

3 - u mnie tez się sporadycznie zapalała, nie miałem żadnych problemów z silnikiem, lecz to był niestety początek końca przepływomierza. Po wymianie problem zniknął.

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Cytat Napisał v4l4r
    mówisz o tym, że program "Auto" strasznie mocno dmucha
    No właśnie mi dmucha, nigdy nie włącza najcichszego nawiewu. Dlaczego? Ogólnie to ten program AUTO dziwnie działa...

Pytam tutaj bo nie chcę zaczynać nowego wątku.
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

Bianco
    Gość

Domyślnie

zadaniem programu Auto jest jak najszybsze doprowadzenie temperatury wewnątrz auta do tej ustawionej na potencjometrze. Dlatego "dziwnie" działa, na początku wieje mocniej później się osłabia i utrzymuje temperaturę.

Bolo1990
    Gość

Domyślnie

2. ani drgnie ? jezeli wogule sie nie rusza to moze zegar masz walniety. Jezeli sie delikatnie podnosi gdzies ok 50 C to wymien termostat.
    3.Jedz (najlepiej do fiata) na komputer bedzie wszystko wiadomo
    4. jak zostala na noc na mrozie to wszystko jest zmarzniete wiec bedzie skrzypiec (mam tak samo w omedze..jak zostanie na noc to w jezdzie zawsze cos tam poskrzypi)
    5. sprawdz przekazniki bo moze ich wogule nie byc badz sa zepsute.