Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: olej ,silnik i samochód zgasł !!!

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar cargo241
    Mieszka w
    Będzin / Eerbeek
    Auto
    Alfa romeo Giulietta 1,4TB

Domyślnie olej ,silnik i samochód zgasł !!!

Witam nie znalazłem podobnego problemu mimo że szukałem a mój problem to taki że moja alfa 156 1.9 jtd 140 km przejechałem 1100 km do holandii i pod samym domem zaczeła lekko szarpać tak jak by odcicnało zapłon na pół sekundy zapaliła sie kontrolka silnika oraz info na kompie od oleju i samochód zgasł podczas jazdy , po ponownym odpaleniu zapalił i przejechałem do domu 5 km i znowu to samo wystąpiło , po odpaleniu nic nie świeciło oleju pokazuje komputer 1 kreske mniej niz całość na wyświetlaczu i po dodaniu gazy znowu zgasł , dodam ze podczas jazdy na autostradzie zauwazyłem ze przy przyspieszaniu strasznie glosno zaczeła chodzić . POMOCY co to może być ????
    zauważyłem jeszcze ze podaczas gdy samochód chodzi na luzie po wcisnieciu sprzęgła jest cisza a gdy puszcze sprzęgło słychac szum od skrzyni .

Użytkownik Romeo Avatar jary17
    Mieszka w
    Lidzbark Welski, Poland
    Auto
    164 3.0 12V była przesiadka na 166 3.0 V6 24V+156 1.6TS BMW E36 1.8is

Domyślnie

Cytat Napisał cargo241 Zobacz post
    Witam nie znalazłem podobnego problemu mimo że szukałem a mój problem to taki że moja alfa 156 1.9 jtd 140 km przejechałem 1100 km do holandii i pod samym domem zaczeła lekko szarpać tak jak by odcicnało zapłon na pół sekundy zapaliła sie kontrolka silnika oraz info na kompie od oleju i samochód zgasł podczas jazdy , po ponownym odpaleniu zapalił i przejechałem do domu 5 km i znowu to samo wystąpiło , po odpaleniu nic nie świeciło oleju pokazuje komputer 1 kreske mniej niz całość na wyświetlaczu i po dodaniu gazy znowu zgasł , dodam ze podczas jazdy na autostradzie zauwazyłem ze przy przyspieszaniu strasznie glosno zaczeła chodzić . POMOCY co to może być ????
    zauważyłem jeszcze ze podaczas gdy samochód chodzi na luzie po wcisnieciu sprzęgła jest cisza a gdy puszcze sprzęgło słychac szum od skrzyni .
    Pierwsza sprawa to nie pisz na biało, a druga to podłącz po komputer i sprawdź błędy.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Milicz
    Auto
    jest 156 1,9 power by Cinek 177KM ----> GT power by Cinek 188KM / 380Nm ;-)

Domyślnie

ten szum po puszczeniu sprzęgła to na 99% łożysko oporowe. Pierścień w słoneczku docisku ma luz i dzwoni w nim łożysko.
    Co do reszty. Sprawdzałeś stan oleju na miarce czy tylko wskazania komputera?
    Jeśli olej jest a kontrolka świeci od oleju prawdopodobieństwo że czujnik ciśnienia oleju nie łączy, sam czujnik jest nie sprawny bądź najgorsza opcja pompa oleju. Ta ostatnia opcja wydaje mi się najbardziej prawdopodobna . Miałem taki przypadek w Fiacie Doublo .
    Skontroluj ciśnienie u jakiegoś mechanika.
    W Doublo było za późno na cokolwiek, ścięło panewki i turbinę.
    A z tego co się orientuję to problemy w JTDm z ciśnnieniem oleju zdarzają się czasem

Użytkownik Romeo Avatar borsukmax
    Mieszka w
    piotrków trybunalski
    Auto
    ALFA ROMEO 156 1.8 106KW TS

Domyślnie

mało informacji

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    BMW E46 330i

Domyślnie

Komunikat o niskim ciśnieniu oleju jest raczej efektem zgaszenia silnika podczas jazdy/pracy poniżej obrotów minimalnych (a jak silnik przerywał to możliwe) i nie mówi nic o usterce, myślę, że można go pominąć i szukać gdzie indziej.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawel2910
    Auto
    Były: 156 2.4 JTD 02r. AR 159 2.4 JTDM 06r. Jest: Giulietta QV 12r.

Domyślnie

Ale kolega ma komunikat o niskim ciśnieniu czy o niskim poziomie bo to 2 różne sprawy

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,8 TS 144 KM 1998 r.

Domyślnie

Najlepiej to sprawdzić stan oleju i ciśnienie ale nie wskaźnikiem w samochodzie tylko zegarem u mechanika. Może turbina ci padła i olej ciągnie.

Mieszka w
    Będzin / Eerbeek
    Auto

Domyślnie

Sprawdzałem olej na miarce i jest ponad połowa na bagnecie wiec olej jest w silniku a co do łożyska to wykluczone gdyż było wymienione 1300 km temu wraz z całym sprzęgłem i kołem dwumasowym , a co do komunikatu który mi się wyświetlił na wyświetlaczu to była sekunda , przeczytałem tylko oil i zgasło i natychmiast pojawił się kontrolka silnika i zgasł samochód , i samochód zdecydowanie głosniej chodzi podczas przyspieszania , jutro moze dojade do mechanika i zobacze co sie stało , usłyszałem też wersje ze może to pompa wtrysku lub coś podobnego . co o tym myślicie ?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,8 TS 144 KM 1998 r.

Domyślnie

Wątpie żeby pompa wtryskowa w CR tak nagle padła... może pompa oleju... ciężko cokolwiek stwierdzić tak na odległość

Mieszka w
    Będzin / Eerbeek
    Auto

Domyślnie

Witam ponownie , problem rozwiązany !!! przyczyna - błąd komputera dotyczący wtryskiwaczy , czyli ogólnie cos z komputerem ( podobno ) koszt naparwy 60e i Alfinka hula jak nowa !!!.