Koledzy mam problem z podłączeniem swojej alfy do kompa. Moja bella to 156 SW z 2001, sprzed liftu wewnętrznego i zewnętrznego, silnik 1.9jtd, interfejs niebieski z przełącznikiem zakupiony od viakena, laptop z win7 32bit. Dziś zapaliła mi się kontrolka poduchy, więc myślę pora wypróbować kabelek i zerknąć co tam w ecu słychać. Stery zainstalowane, kabelek wskoczył na com8, odpaliłem FESa 3.5 i od razu za pierwszym podejściem udało mi się wejść w poduszki i usunąć błąd. Ale tu dobre wiadomości się kończą i zaczęło być pod górkę. Skoro już i tak siedziałem w samochodzie z laptopem to zachciało mi się zerknąć na błędy abs i silnika, ale nic z tego - próbowałem na wszystkich ustawieniach (default, optimal, slow, fast), usuwałem sterowniki i instalowałem od nowa zarówno z windows update jak i z ftdichip.com, zmieniałem port usb, restartowałem kompa, próbowałem z FES 3.5, 3.6 i MES bodajże 1.2. Po usunięciu sterów ftdi ftcleanem udało mi się połączyć z ABSem ale sam silnik milczy nieczuły na prośby i groźby
przejrzałem całą masę tematów z naszego forum, z innych forów alfa/fiat/lancia ale nic co próbowałem nie podziałało, nawet rozebrałem kabelek żeby sprawdzić czy nic się przypadkiem nie odlutowało. Może ktoś spotkał się z tym problemem i mógłby mi coś podpowiedzieć. Dodam tylko że próbowałem kabelek i kompa na golfie 4 kombi i tam ładnie się łączył.