Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Fabryczne radio a głośnik dwucewkowy

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Spider 3.0 V6 12v

Domyślnie Fabryczne radio a głośnik dwucewkowy

W orginale, z tyłu (zas siedzeniami) w Spider jest subwoofer dwucewkowy i jest on podlaczony tzn. kazda jego cewka do oddzielnych kanałow w radio.

Czy orginalne radio Clarion(PU-9907A) ma zmostkowane tylne kanaly i idzie tam sygnal mono?
    Pytam, gdyz jesli podlaczymy glosnik dwucewkowy do kanałow stereo(czyli jedna cewka do L i druga do R) to go spalimy....a tu jednak dziala....

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Cytat Napisał piorek Zobacz post
    W orginale, z tyłu (zas siedzeniami) w Spider jest subwoofer dwucewkowy i jest on podlaczony tzn. kazda jego cewka do oddzielnych kanałow w radio.

Czy orginalne radio Clarion(PU-9907A) ma zmostkowane tylne kanaly i idzie tam sygnal mono?
    Pytam, gdyz jesli podlaczymy glosnik dwucewkowy do kanałow stereo(czyli jedna cewka do L i druga do R) to go spalimy....a tu jednak dziala....
    Kolego takie rozwiązanie jest np. w Mercedesie CL215 - nic się nie spali - ten głośnik zachowuje się jak dwa oddzielne głośniki, jak sam stwierdziłeś jest dwucewkowy i każda cewka podłączona jest pod osobny wzmacniacz. Radio fabryczne nie ma żadnego mostka na tylne kanały i jest takie samo jak w Gtv'ce dla dwóch zwykłych tylnych głośników. Ważne jest tylko by pracowały w tzw. "fazie" czyli odpowiedniej biegunowości, co zresztą dotyczy wszelkich instalacji głośnikowych.
    Ostatnio edytowane przez stanlizak ; 03-03-2014 o 15:06

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Spider 3.0 V6 12v

Domyślnie

Ciekawe, tez nie zauwazylem zadnych objawow ubocznych od kilku lat. Natomiast dorwałem sie do manuali takich głośników i producenci wyraznie zaznaczaja ze sygnal powinien isc nie tylko w tej samej fazie, ale rowniez ten sam...

Wskazywało by to tez na logike bo membrana jest jedna, cewka tez tyle ze podwojna, wiec dwa - nawet niewiele zmienione - sygnały moga spowodowac dziwne zachowanie glosnika

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Głośniki te posiadają filtr dolnoprzepustowy (zazwyczaj 12db/okt) by obciąć wysokie tony i nie wprowadzać zniekształceń a niskie częstotliwości w nagraniach stero są praktycznie "bezkierunkowe".

Użytkownik Znawca Avatar SCHNNAZZI
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie

Taki temat juz byl bo sam zakladalem. Oryginalny sub slabo gra. Ja wsadxilem glosnik basowy 20cm i wzmak. Teraz to dopiero jesg bass.
    Fiat Tipo 2020 - Alfa Romeo 916 Spider 1996 - Ducati Multistrada 1100 2007 - Fiat Ducato Autolaweta 2002 - Nissan Leaf 2013
    Mam chorobę zwaną ITALIA

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Spider 3.0 V6 12v

Domyślnie

Cytat Napisał SCHNNAZZI Zobacz post
    Taki temat juz byl bo sam zakladalem. Oryginalny sub slabo gra. Ja wsadxilem glosnik basowy 20cm i wzmak. Teraz to dopiero jesg bass.
    Wiekszosc seryjnych glosnikow gra slabo, a Twoje temat dotyczyl troche innej tematyki niz moj Subwoofer mam wymieniony na inny, ale tak jak oryginalny rowniez dwucewkowy - stad moje pytanie...

Użytkownik Znawca Avatar IamICEman
    Mieszka w
    Wągrowiec
    Auto
    czekam na używaną Giulie;) była 159 i GT

Domyślnie

witam panowie. Szukam oryginalnego radia do alfy spider 1996r . Czy to z linka jest oryginalne?
    http://allegro.pl/radio-alfa-romeo-z...054105611.html

SZUKASZ NOWYCH OPON? NAPISZ PRZYGOTUJE OFERTĘ.
    DYSPONUJE DUŻĄ ILOŚCIĄ OPON NOWYCH JAK I UŻYWANYCH!!
    Felgi nowe i używane! dystanse każdy rodzaj !

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Zamość/Warszawa
    Auto
    AF Spider 916, Thesis 2,4 JTDm

Domyślnie

Witajcie,

Jeżeli można chciałbym podłączyć się do tematu

Planuje zmodernizować nagłośnienie w swoim Spiderze, obecne jest już trochę "zjechane"... Chciałbym wymienić głośnik i kable w drzwiach oraz wstawić głośnik basowy (ze wzmacniaczem- ten zestaw już mam) na miejsce tego z tyłu. Możecie polecić jakieś dobre głośniki do drzwi?
    Czy jest sens montowania dodatkowych głośników w tylnej "półce" bo przeglądając kilka Spiderów widziałem takie rozwiązania.
    dzięki z góry za sugestie