Strona 1 z 5 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Temat: [156] Zawieszenie - komu wierzyć ?

cin_ek
    Gość

Domyślnie [156] Zawieszenie - komu wierzyć ?

Na przeglądzie przed rejestracją zaraz po sprowadzeniu powiedzieli że do wymiany są tylne amortyzatory, z przodu jedynie tulejka wahacza dolnego. Po dwóch tygodniach pojechałem do ASO we Wrocławiu i stwierdzili że tył jest w super stanie i nic tam nie trzeba zmieniać za to z przodu do wymiany wahacze górne P+L oraz dolny P. czy to możliwe że w tak krótkim czasie przód aż tak bardzo poleciał? i kto ma rację bo dwie zupełnie inne diagnozy. pomiędzy tymi badaniami wymieniane były koła na zimowe ale bez wywarzania i sprawdzania geometrii. W drodze do wrocławia Alfą strasznie trzęsło - wyczuwalne na kierownicy i trochę ją ściągało na boki. na dniach wybieram się do innego mechanika i zobaczę co on powie i postaram się z tego wyciągnąć jakąś średnią. Stawiam raczej na przód i wahacze, teraz po zimie na mieście okropne dziury były i z dwa razy nie mając wyboru wjechałem w dziurę co pewnie jeszcze dołożyło do zużycia. Wiem że najlepiej zamienić na TRW ale może chociaż jedne z nich można wstawić trochę gorszej jakości? Czy takie coś się nadaje:

Allegro wahacz FAST

Przeczytałem już wszystkie wątki na forum o tym ale tylko mętlik w głowie. Dzięki za pomoc

piter34
    Gość

Domyślnie

cin_ek, w mojej alfie na SKP też nic nie stwierdzono a w ASO na akcji "rentgen przed zimą" stwierdzili, że wszystkie wahacze mam do wymiany z przodu. Co do dolnych, to nie pomylili się, bo po ok. 1,5 miesiąca zaczął zgrzytać sworzeń w prawym-dolnym. Wymieniłem na TRW obydwa dolne.

Co do marki FAST, to ten cały komplet z allegro kosztuje taniej niż moje dwa dolne TRW. Nie spodziewałbym się jakiejś super jakości po nich.

ViP Romeo Avatar peteja_43
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    AR 166 2.4JTD 2001r.

Domyślnie

nie kupuj gornych fast tak mi doradził sprzedawca z alegro gora trw nie są az takie drogie ja mam gora trw a doł fast narazie ok

Alfa i jej ochroniarz

radekcapri
    Gość

Domyślnie

Co do zawieszenia w alfie mam podobne doświadczenia jak Ty. Po zakupie byłem w 2 warsztatach. Jeden z nich to ASO. Niestety po sprawdzeniu zawieszenia okazalo się że diagnozy tych warsztatów są zupełnie różne. Na trzy wskazane elementy do wymiany pokrywał się tylko jeden. No i zacząłem wymieniać na chybił trafił. Niestety nie wyszło mi to na zdrowie (szczególnie finansowe) Po wymianie wachaczy , łączników stabilizatora, regeneracji przekladni kierowniczej nadal stukalo !! Byłem zdesperowany i najchętniej sprzedalbym ten samochód, ale postanowiłem dać mu jeszcze jedną szansę. Kupiłem gumowe tuleje drążka stabilizatora za parę groszy i po wymianie nastala błoga cisza Niestety nie na długo :O Jutro jadę do warsztatu znowu szukać przyczyny. Jak tak patrzę na to wszystko z boku to dochodzę do wniosku że chyba lepiej było wymienić caly komplet zawieszenia na taki tani za 499 firmy fast niż kupować przynajmniej 2x droższe elementy TWR i szarpać się z tym co chwilę bo szkoda od razu tyle kasy wywalać. Drugi wniosek to taki, że dobry , sprawdzony mechanik , który lubi alfy to SKARB

cin_ek
    Gość

Domyślnie

jadę jeszcze do mechanika dzisiaj. ponoć najlepszy w mieście zobaczymy co on powie. czy zna się na Alfie nie wiem bo w Legnicy trudno o opinię jakiegoś Alfisty. Tak sobie myślę że górę wymieniałbym na TRW a dół na Fasta. dobry wybór? jakieś sugestie? Całość na TRW wyjdzie około 1000 zł a czeka mnie jeszcze błotnik więc muszę w tą stronę trochę przykombinować.

radekcapri
    Gość

Domyślnie

Tak sobie myślę że górę wymieniałbym na TRW a dół na Fasta.
    No jest to jakaś metoda oszczędności. Z praktyki wynika że częściej psują sie wachacze górne, więc powinny być lepszej jakości.

cin_ek
    Gość

Domyślnie

no bo chyba lepszych niż TRW nie ma?
    peteja_43 ile już przejechałeś na takim zestawie?

jak wrócę wieczorem to napisze na co ten mechanik wpadł :wink:

piter34
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał peteja_43
    nie kupuj gornych fast tak mi doradził sprzedawca z alegro gora trw nie są az takie drogie ja mam gora trw a doł fast narazie ok
    Długo na tym dolnym Fast jeździsz?

ViP Romeo Avatar peteja_43
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    AR 166 2.4JTD 2001r.

Domyślnie

Cytat Napisał piter34
    Cytat Napisał peteja_43
    Długo na tym dolnym Fast jeździsz?
    około 10tys km na razie jest ok
    Bardzo przepraszam ja mam doł vema a nie fast ops: ops:

Alfa i jej ochroniarz

Użytkownik Rowerzysta Avatar Maciek84
    Mieszka w
    Głogów
    Auto
    156 2.5 V6 SW Full FL

Domyślnie

Właśnie, jeżeli ktoś jezdzi na zamiennikach typu QAP/FAST niech się wypowie jak się sprawują. Rozumiem, że TRW/VEMA to te lepsze?