Witam, mam następujący problem z moją Alfą 156 2.4 JTD 136km. Samochód sam z siebie gaśnie, głównie wygląda to tak. Jadę samochodem normalnie, gdy zatrzymam się na światłach silnik po chwili gaśnie, lecz bez problemu mogę go odpalić. Samochód na zimnym silniku odpala bez problemu
Mam też wrażenie że samochód ma czasami więcej mocy a czasami mniej. Lecz ogólnie jak na silnik z wgraną mocniejszą mapą paliwową dla mnie ma za mało mocy.
W samochodzie została wgrana inna mapa paliwowa, (U Tomasza Seligi w Lesznowoli), sam zaślepiłem EGR, oraz próbowałem wyczyścić chemicznie turbinę preparatem wynn's turbo cleaner. Po zaślepieniu EGR oraz czyszczeniu turbiny samochód zyskał trochę więcej mocy.
Aktualny problem jak już wcześniej wspomniałem to że samochód sam gaśnie gdy zatrzymam się na światłach, oraz raz ma więcej mocy a raz mniej.
Dodatkowo oto błędy z ecu.
Błędy wykasowałem , przejechałem się samochodem, sam zgasł lecz żadnego nowego błędu nie pokazał.
Wiem też że przed czyszczeniem turbiny pałąk sterujący zmienną geometrią był całkowicie zapieczony i się nie ruszał.
Czy te objawy które opisałem mogą być spowodowane tym iż łopatki od zmiennej geometrii zaczęły się zacinać co powoduje że czasem ma więcej mocy a czasem nie oraz to że dostaje przeładowanie i komputer odcina zapłon co powoduje zgaszeniem silnika ?
Czy posiada ktoś wykres prawidłowego doładowania (odczyt z ecu) tak abym mógł porównać z moim?
P.S. jak program polecacie do odczytywania parametrów ECU, czy multiecuscan jest ok?
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam