Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Wyciek oleju

Piciek
    Gość

Domyślnie Wyciek oleju

Witam wszystkich. Mam male pytanko, mianowicie: miesiac temu bylem na wymianie oleju, wymienione zostaly filtry i olej. Dostarczylem do warsztatu olej w bance 5 litrowej, wiec powiedzialem osobie wymieniajacej ze do Alfuni wchodzi 4,5 litra. Ale facet wlewajac olej wlal caly baniak. Wiec znalazlo sie tam 5 litrow. Gdy mu mowilem ze tam mialo sie zmiescic 4,5 to facet mowil, ze caly czas sprawdzal poziom i dopiero po wlaniu 5litrow bylo na poziomie optymalnym. Wiec zostawilem ta sprawe. Ale 2 tygodnie temu zauwazylem ze pod samochodem zrobila sie niewielka plamka oleju.
    Wiec mam pytanie czy jest mozliwe ze nadmiar oleju moze sie wylewac ? Aha przy okazji zauwazylem maslo pod korkiem wlewu.
    P.S. Olej to Elf Competition 10W40 i poprzednio takiego masla nie bylo.

Użytkownik Romeo Avatar Matt21
    Mieszka w
    Szopie
    Auto
    Po-Jeep Grand Cherokee - luźno spasowany, wysokoobrotowy 1.6 TS

Domyślnie

Jeśli po wlaniu 5l był za duży stan oleju czyli ponad max po tych dwóch tygodniach od zbyt dużego ciśnienia oleju mógł puścić któryś z uszczelniaczy. Co ma masła pod korkiem z reguły wina niedogrzanego silnika.
    DIESEL POWER - BEZ DYMU NIE MA OGNIA !!
    Honda CBR 929 - DYMU BRAK OGIEŃ POZOSTAŁ

Piciek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Matt21 Zobacz post
    Jeśli po wlaniu 5l był za duży stan oleju czyli ponad max po tych dwóch tygodniach od zbyt dużego ciśnienia oleju mógł puścić któryś z uszczelniaczy. Co ma masła pod korkiem z reguły wina niedogrzanego silnika.
    Co do poziomu oleju to na bagnecie bylo optimum, wiec moze u mnie 5 litrow to optimum? (wedlug ksiazki to 4,5l). A co do uszczelaniacza, to rozumiem ze trzeba wymienic? a jesli tak to ile cos takiego moze kosztowac??

Mieszka w
    Szopie
    Auto

Domyślnie

Nie jestem "biegły" w TS ale jest ich kilka w silniku, musisz najpierw zlokalizować wyciek, później się pogada o kosztach bo jeśli uszczelniacz wału to trzeba wyciągnąć skrzynię biegów, a to jak wiesz koszt już większy, wszystko zależy który to uszczelniacz lub tylko uszczelka, teraz to takie gdybanie. Zlokalizuj wyciek to będzie jaśniej.

Piciek
    Gość

Domyślnie

Masz racje, najpierw musze to dokladnie zlokalizowac, dam znac w najblizszym czasie co zuwazylem. Dzieki

Mieszka w
    Szopie
    Auto

Domyślnie

Czekam z niecierpliowścią

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Wesolatempra
    Mieszka w
    Warszawa - Żoliborz
    Auto
    AR 156 1.9 JTD (115+) '01 oraz AR 156 SW 2.4 (150+) '02

Domyślnie

Powiem tyle, że do mojego TSa wchodzi zawsze ok. 4,5l i jest max na bagnecie.
    Wg papierów do wszystkich TSów wchodzi tyle samo oleju.

Niestety nadmiar oleju może doprowadzić do rozszczelnienia tak jak pisze Matt... Zlokalizuj wyciek i sprawdź oczywiście poziom oleju
    "Mikołaj jak są ograniczenia, to zawsze sobie jedynkę z przodu dopisuje... ale i tak się ledwo wyrabia "

Moje ex:
    Fiat Tempra 1.6 LPG '95, AR 156 1.8 TS + LPG '98, Opel Vectra C 2.2 DTI '03
    Moje aktualne:
    AR 156 1.9 JTD '01 - będzie na sprzedaz
    AR 156 SW 2.4 '02 - juz kupiona, się szykuje do jazdy.

Polecam żaluzje od sąsiada: rolety warszawa

Piciek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Wesolatempra Zobacz post
    Powiem tyle, że do mojego TSa wchodzi zawsze ok. 4,5l i jest max na bagnecie.
    Wg papierów do wszystkich TSów wchodzi tyle samo oleju.

Niestety nadmiar oleju może doprowadzić do rozszczelnienia tak jak pisze Matt... Zlokalizuj wyciek i sprawdź oczywiście poziom oleju
    No nic innego nie pozostaje mi ja zlokalizowac ten wyciek, a poziom oleju dalej jest max. Ale mam pytanie, czy mozna udowodnic facetowi ktory wlewal olej, ze to jest jego wina i powinien sam poprawic swoja robote? Aha i czy np. ten warsztat (nie specjalizuja sie w alfach) jest w stanie dobrze wymienic uszczelnienie czy moze powinienem go oddac do warsztatu specjalizujacego sie w alfach.?

Aha i jeszcze jedno pytanie, czy Alfa nie ma jakiegos wyrzytnika nadmiaru oleju? Jak to z tym jest?
    Ostatnio edytowane przez Piciek ; 08-02-2009 o 09:45

xxx258
    Gość

Domyślnie

ja wam powiem że miałem identycznie tak samo (pisałem o tym też na forum) Jak mi zalali 5l. to wyglądało że olej jest na max(raz po wyciągnięciu miernika pokazywało max a raz że jest ponad). ale jakoś tak nie dawało mi to spokoju no i pojechałem następnego dnia żeby mi trochę ściągneli. Oczywiście spec stwierdził że on zalał dobrze no ale że jak chce to on mi łaskawie ściągnie . No i co się okazało - 3 razy wkładał wąż do "odsysania"
    oleju i nagle zdziwienie że jednak przelali. Wniosek powiedzieć żeby wlali 4.5l a reszte to sobie sam mozesz dolać

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Talking

No chyba, że mechanik wlał tyle, ile trzeba, a resztę sobie po prostu wziął. Może prywatnie akurat jeździ na takim samym oleju.
    Natomiast co do przelwu to oczywiście silnik nie ma żadnego przelewu i jeśli zalejesz zbyt dużo oleju to nie jest to korzystne i może doprowadzić do do uszkodzenia uszczelniaczy.
    Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 08-02-2009 o 14:29 Powód: błąd w pisowni