Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Alfa 147 1.6 TS, brak mocy, głośna praca, czy to świece?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Karol147
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6

Domyślnie Alfa 147 1.6 TS, brak mocy, głośna praca, czy to świece?

Witam
    A no dzisiaj taka przygoda mi się przydarzyła. Dojeżdżam już do domu, zwalniam przed progiem zwalniającym i wtedy auto zdechło. Z trudem, ale odpaliło ponownie. Dalsza jazda bardzo ciężka, tzn tak do 2,5 tyś obrotów samochód ledwo jedzie, zupełny brak mocy, nie mogłem podjechał pod lekkie wzniesienie bo gasł. Musiałem na płaskim się rozpędzić żeby obroty były wyższe. Powyżej tak 2,5 tyś obrotów odzyskuje moc. Do tego silnik zaczął bardzo głośno pracować i jak dodam gazu to słychać takie hmm jakby strzelanie. Nie ukazały się żadne kontrolki, podłączyłem się pod kompa, ale też żadnych błędów. Auto po odpaleniu czasami drga. Czy to mogą być świece/przewody? A no i strasznie czuć paliwem, odpaliłem teraz na dworzu i siedziałem w środku przy otwartych drzwiach to tak czuć spalinami, że aż mi się w głowie zakręciło. Nic nie kopci.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Pewnie chodzi na 3 cylindry.
    Zwykle w takim przypadku winna jest świeca, cewka lub woda albo olej w gniazdach świec.
    Zacznij od dokładnego sprawdzenia układu zapłonowego.
    Jak wyktęcisz świece, to zobaczysz, gdzie nie pali.

Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6

Domyślnie

ale, wtedy tak czuć spalinami? No bo śmierdzi strasznie, odpaliłem na dworzu to tak czuć spalinami jakbym w zamkniętym pomieszczeniu go uruchomił

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

To nie odpalaj, bo to jest szczególnie szkodliwe dla katalizatora, gdy nie spalone paliwo zaczyna się kopcić w układzie wydechowym.

Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6

Domyślnie

a praca na 3 cylindrach może powodować taką zmianę pracy silnika? Pracuje bardzo głośno, jak diesel, do tego po dodaniu gazu słychać takie metaliczne trzaski :/

Użytkownik Znawca Avatar Mongoose
    Auto
    156 Sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie

Nie obrociles czasem panewki ; o ? Ale w sumie w 1.6 105 konnym to rzadkosc...

Moze swieca sie zlamala, i w tloku napierdziela. Po tym jak Ci zgasl nie powinienes juz go uruchamiac, rozkrec caly zapon, wykrec swiece i zobacz co tam sie dzieje
    Ostatnio edytowane przez Mongoose ; 29-06-2014 o 10:18

Użytkownik Alfa i Omega Avatar mat147
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6TS 120KM

Domyślnie

A może masz coś nie tak z przewodami zapłonowymi, sprawdź czy przypadkiem nie masz "choinki" na przewodach.

Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6

Domyślnie

Cytat Napisał Mongoose Zobacz post
    Nie obrociles czasem panewki ; o ? Ale w sumie w 1.6 105 konnym to rzadkosc....
    Weź mnie nawet nie strasz...Teraz mi się przypomniało, że wczoraj za nim to się stało to jak jechałem to podczas przyśpieszania był taki dziwny dźwięk, tzn silnik pracował głośniej niż zwykle (tylko podczas przyśpieszania). Parę razy tak mi się wydawało, ale w końcu uznałem, że już świruję z tym wsłuchiwaniem się w każdy dźwięk. 20 minut później stało się to co się stało :/
    No muszę sobie załatwić kogoś kto do mnie przyjedzie i to sprawdzi bo ja w grzebaniu pod maską nie mam doświadczenia a nie chciałbym czegoś napsuć dodatkowo.

Dodano po 9 minutes:

Cytat Napisał 147 Zobacz post
    A może masz coś nie tak z przewodami zapłonowymi, sprawdź czy przypadkiem nie masz "choinki" na przewodach.
    Wolę już go nie odpalać. Wczoraj to robiłem to odpala bez problemu, ale od razu głośna praca. Na biegu jałowym normalnie się wkręca na obroty, dopiero jak chcę ruszyć to lipa :/
    Ostatnio edytowane przez Karol147 ; 29-06-2014 o 13:16 Powód: Dodano

Użytkownik Znawca Avatar Mongoose
    Auto
    156 Sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie

Jak to jest dzwiek, jakby ktos nadupial mlotkiem po silniku, a nie takies male stukanie, czy cykanie slyszalne tylko jak sie wysiadzie z auta, to niestety ;/
    Tylko troche nie czaje jakim cudem by to moglabyc panewka, chyba, ze jezdziles bez oleju, albo lipnym, albo odpalales i pelna pod czerwone pole z 5cioma osobami na pokladzie.
    Albo nawet nie Ty, a poprzedni wlasciciel.
    Ostatnio edytowane przez Mongoose ; 29-06-2014 o 20:59

Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6

Domyślnie

Nie, nie, to nie jest aż taki dźwięk na szczęście. Bardziej właśnie takie cykanie jak to określiłeś które słychać jak dodam gazu. Może ja nie jestem obiektywny bo to moja pierwsza Alfa i w ogóle auto. Podsumowując silnik na wolnych obrotach pracuje jak diesel a po dodaniu gazu słychać takie cykanie. I czasami nim trzęsie jakby miał zaraz zdechnąć.
    Nic z tych rzeczy, ja jeżdżę bardzo delikatnie, praktycznie nie przekraczam 2,5 tyś obrotów a olej sprawdzam często i jak tylko coś ubędzie to zaraz dolewam żeby był max. Do tej pory silnik sprawował się bez zarzutów, jedyne to było lekkie falowanie obrotów, ale wszyscy tu napisali, że to norma. Olej był wymieniany 6 czerwca razem w rozrządem i wszystkimi gratami.