Witam,
Szukałem rozwiązania - ale ile użytkowników, tyle Alf i tyle samo sytuacji z danym problemem.
Mianowicie Alfę mam benzyna + gaz 1.6TS 99r, na gazie auto chodziło bez problemów, był tylko delikatny problem z brakiem mocy i dławieniem się po odpaleniu na benzynie i do momentu póki się nie rozgrzał i nie przełączył na gaz.
Nie sprawdzałem czego to problem ponieważ i tak ciągle jeździłem na gazie - po przełączeniu na benzynę po prostu miał mniej mocy niż na gazie.
Od razu napiszę, że miałem wymienioną pompę paliwa, rozrząd, sprzęgło kilka tygodni temu.
Odbyłem dłuższą przejażdżkę 300km do Świnoujścia, po wjechaniu na prom zgasiłem auto, po przepłynięciu spotkała mnie nie miła niespodzianka - auto nie chciało odpalić i paliła się kontrolka wtrysku, musiałem wyjechać więc na szybkiego 1 i odpalanie na biegu - ciężko ale załapał.
Przez kilka dni auto jeździło normalnie i nie było problemów, po czym jednego dnia przekręcam kluczyk - pali się znów kontrolka wtrysku i auto nie odpala i zamiast dotychczasowego dźwięku po przekręceniu kluczyka jest dźwięk "syczenia" słyszalny ze strony pompy - wcześniej takiego nie było.
Sytuacja jest nietypowa ponieważ nie jestem u siebie, jestem w obcym mieście praktycznie spłukany - nie mam możliwość jechać do żadnego mechanika bo auto stoi, a i tak nie miałbym kasy by mu płacić za diagnostykę i naprawę.
Więc kieruję do was prośbę - czy ktoś mógłby mi wskazać potencja ogniska problemu? Czytałem, że to może być czujnik położenia wału - ja natomiast jestem zielony w mechanice samochodowej i nie mam pojęcia gdzie się co znajduje, prosiłbym o wypunktowanie potencjalnych ognisk i opis (lub zdjęcie) miejsca gdzie ono się znajduje i na co należałoby zwrócić uwagę, co sprawdzić, co przeczyścić?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
PS: dziś przepompowałem trochę pedałem gazu i auto odpaliło dosłownie na "dotyk", ale to nie zmienia faktu, że problem zaistniał i dalej jest problem z mocą i dławieniem się na benzynie pomiędzy sekwencją benzyna/gaz, prawdopodobnie ta sama przyczyna leży przy problemie z odpaleniem i kontrolką wtrysku?