Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Sprawdzenie szczelności intercoolera

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawel2910
    Auto
    Były: 156 2.4 JTD 02r. AR 159 2.4 JTDM 06r. Jest: Giulietta QV 12r.

Domyślnie Sprawdzenie szczelności intercoolera

Hej, jutro biorę się za demontaż intercoolera ponieważ wszystkie rury i opaski zostały sprawdzone a przedmuchy są nadal w okolicach coolera w związku z tym mam pytanie, jak najlepiej sprawdzić jego szczelność, dodam, że za bardzo nie mam dostępu do sprężonego powietrza, myślałem, że może pozatykam wloty i zanurzę go w wodzie? Może jest jakiś bardziej profesjonalny "sposób"?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Nalej benzyny ekstrakcyjnej i zobacz czy cieknie.

Najczęściej z S3 mini
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Rowerzysta Avatar rustupl
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    156 2.4 '03

Domyślnie

Ja zrobiłem na dniach dokładnie w taki sposób: kupiłem 2 złączki (jakieś małe kolanka - w moim przypadku 15%) rur do kanalizacji 50mm w obi + 2 zaślepki. W jednej zaślepce wywierciłem dziurę i wsadziłem złączkę z przewodem (miałem akurat takie coś - średnica przewodu idealnie pasowała do zaworu najzwyklejszej pompki nożnej samochodowej). Złączkę tą posmarowałem klejem dwuskładnikowym przed jej wkręceniem do zaślepki. Później zmatowiłem powierzchnie kolanek i zaślepek w miejscach styku - klejenia no i je skleiłem. Jak wszystko ładnie wyschło połączyłem intercooler z rurami i do rur z drugiej strony wsadziłem przygotowane wcześniej kolanka. Jeśli któreś kolanko z zaślepką wchodziło zbyt luźno do rury, wykorzystałem najzwyklejszą taśmę izolacyjna do zwiększenia średnicy.
    Tak przygotowany układ naplumpałem do 1,5 bara (turbina chyba więcej nie daje w naszych przypadkach). Nie miałem tak dużej wanienki z wodą, więc wykorzystałem AIRBULL do sprawdzenia czy nigdzie nie ucieka powietrze (można również zrobić odpowiedni roztwór mydła z wodą i popsikać całość - jak gdzieś będzie uciekać to będą robić się bańki). W moim przypadku wszystko okazało się szczelne. Samo ciśnienie trzymałem na układzie jakieś 2 godziny i również nie zauważyłem żadnego spadku (manometr na pompce).

Koszt - 15zł
    Wieczorem mogę zrobić kilka zdjęć jakbyś chciał.

Można by jeszcze wykorzystać jakąś suszarkę/opalarkę w celu doprowadzenia rury turbo-intercooler do temperatury bliższej nominalnej jej pracy.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    156FL -> Giulia?

Domyślnie

Cytat Napisał rustupl Zobacz post
    1,5 bara (turbina chyba więcej nie daje w naszych przypadkach)
    turbina daje jakos 1,2-1,3 doladowania wiec okolo 2,2 bara w układzie jest. Patent bardzo ciekawy

Auto

Domyślnie

Intercooler sprawdziłem i wydaje się być szczelny, od razu po wyjęciu było widać co puszcza a dokładniej na złączce rury intercooler-kolektor, zamontowaną mam rurę od misia ze złączkami sylikonowymi, poprawiałem to z 1000 razy i jak widać nadal gdzieś puszczało przy dole bo jak psikałem plakiem w tych okolicach to silnik wchodził na obroty Skręciłem złączkę na wyjętym coolerze, jak będzie źle to wywalę tą rurę i wstawię oryginalną gumową.

Mieszka w
    Bytom
    Auto
    156 2.4 '03

Domyślnie

pawel rozwiń trochę bo nie rozumiem - pisząc 2,2 bara masz na myśli ciśnienie bezwzględne ? Bo ja pisałem o ciśnieniu względnym, czyli bezwzględne to będzie jakoś ok 2,5 w przypadku 'mojej próby szczelności'.

Auto

Domyślnie

U mnie nadal gdzieś puszcza, mam już dość, chyba wywalę tą kwasówkę i kupię gumową, tylko z drugiej strony szkoda trochę bo oryginalna słono kosztuje. Nieszczelność musi być całkiem spora skoro psikam plakiem w okolice złączki rury z intercoolerem i obroty podnoszą się, jakiegoś mocnego syczenia nie słychać tylko irytujące lekkie piszczenie podczas jazdy na wyższych biegach w okolicach 1800-2300 obr/min. Obejmy poprawiałem kilka razy, dawałem szersze sgb jak i zwykłe ślimakowe i nadal to samo.

Mieszka w
    Bytom
    Auto
    156 2.4 '03

Domyślnie

może jednak spróbujesz moim sposobem, tylko spróbować wsadzić to do wody żeby widzieć bomble

Auto

Domyślnie

Szczerze to nie chce mi się wyciągać tego drugi raz, tym bardziej, że nieszczelność sprawdzam na biegu jałowym a więc nie musiałbym nawet zadać dużego ciśnienia żeby to sprawdzić.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Robertonsky@gma
    Mieszka w
    UK
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5 v24, W-168 , Vectra 1.9 150

Domyślnie

w sumie 1800/2300 obr/min to dmuchawka już nieźle tłoczy, jeżeli masz jakieś nieszczelności to wymontuj i zawieź wszystko do zakładu gdzie robią głowice. wszystko ci podłączą i sprawdzą na szczelność. dużo roboty nie bedą mieli wiec i tez dużo zkasować nie powinni.