Witam. Mam pytanie czy ktos robil moze swapa z 1.6ts na 2.0ts?? co jest potrzebne do takiej modyfikacji? podobno skrzynie sa takie same. brat ma wlasnie taki silnik 2.0 ts od 156 (na lancuszku). Potrzebna jest inna wiazka?, bo komputer to napewno
Witam. Mam pytanie czy ktos robil moze swapa z 1.6ts na 2.0ts?? co jest potrzebne do takiej modyfikacji? podobno skrzynie sa takie same. brat ma wlasnie taki silnik 2.0 ts od 156 (na lancuszku). Potrzebna jest inna wiazka?, bo komputer to napewno
poszukaj na forum kiedyś była opisana przeróbka z 1,4 na 1,6 i kolega miał problemów co nie miara, głównie z elektryką i elektroniką
ps. czy w AR 156 były silniki 2,0 na łańcuchu? Z tego co mi wiadomo co na łańcuchu był tylko 1,8 T.S. montowany w AR 155
hehe juz druga osoba sie o to pyta, nie wiem, dostalem informacje taka, dzisiaj sie dowiem dokladnie co to za silnik i w ogole i powiem. z 1.4 na 1.6 przeciez to prawie to samo. ostatnio dzwonilem w sprawie ogloszenia ,typ powiedzial ze mial silnik 1.4 i kupil 145 z silnikiem 1.6, dal do serwisu i mu przelozyli wiec czemu tak ciezko by bylo?
eeeeee....156 na łańcuchu TS nie miała
w 16V miedzy 1.7 , 18. a 2.0 są różnice choćby w układzie hamulcowym (tarcze i klocki) przynajmniej w 155
Ostatnio edytowane przez REIJO-AR166 ; 26-02-2009 o 13:47
Kolego u mnie w 155 był robiony podobny swap: 1.6 16V 120 KM -> 1.8 16V 144 KM.
Z tego co mi wiadomo, to i z 2.0 nie będzie problemów - tak słyszałem od chłopaków, którzy sprzedawali ten silnik. Skrzynia nie była ruszana.
Sam silnik z osprzętem był tylko wymieniony - bez komputera.
Wszystko działa, ale jednak silnik nie generuje pełnej mocy, prawdopodobnie właśnie z braku tego komputera.
Jakbyś zrobił taki swap, i przy okazji wymienił ten komputer, to podziel się info, czy silnik generuje te magiczne 155 KM
Co do łańcuszka rozrządu w 2.0 to w 8-zaworowych silnikach był.. ale w modelu 156 były silniki tylko z 16 zaworami + pasek rozrządu.
Ostatnio edytowane przez grzgar ; 26-02-2009 o 13:00
Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI
/Grzesiek
Dwu litrowy silnik z układem hamulcowym od 1,4-1,6 to delikatnie mówiąc mało rozsądne podejście![]()
Komputer też będziesz musiał obowiązkowo wymienić bo cała operacja nie będzie miała sensu.
Od siebie dodam że zastanawiałem się nad podobną operacją, tylko stwierdziłem, o ile wogóle dojdzie to do skutku i mój Mechanik nie straci zapału, że zaczniemy od tyłu
Czyli najpierw wymiana sterowania z komputerem, jeżeli to nie przyniesie pożądanego efektu to głowica, a później tłoki itd. itd.
![]()
Ostatnio edytowane przez adk ; 26-02-2009 o 14:18
Fakt skrzynie są takie same, tylko 1.4 ma inną.
z przelozeniem z 1.4 na 1.6 nie ma wiekszego problemu, ale z 1.6 na 2.0 to juz za duzy skok i za duzo do wymiany. Lepiej kupic bude z uszkodzonym silnikiem i wmontowac ten od brata jak masz za darmo.. Taniej wyjdzie
no dobra ale jak mam 145 z 1999r do wziecia za grosze a tam jest padniety silnik 1.6, a brat (teraz to mial bo juz nie ma) silnik 2.0 za 500zł to nie oplaca sie. Ale dzwonilem do niego to ten silnik jest sprzedany podobno ma jeszcze jeden, ale jak bedzie 1.6 ts to biore i tyle, dobrze chodza te 1.6? z tego co widzialem na filmikach to na dwojce 100km/h
a jeszcze pytanie co macie na mysli osprzet? wiazke silnika? cos jeszcze
Ostatnio edytowane przez seb@rtus ; 26-02-2009 o 17:13