Strona 1 z 6 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 59

Temat: Problemow ciąg dalszy...Pomocy bo oszaleje!

Użytkownik Ogier
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 jtdm

Domyślnie Problemow ciąg dalszy...Pomocy bo oszaleje!

witam.Po uporaniu sie z naprawa kolektora wydechowego i wtryskow jest kolejny problem..
    Jakis czas temu wspomaganie podczas krecenia kierownica w miejscu wydawalo odglos jakby bylo sterowane elektrycznie.Teraz nie ma tego dzwieku ale czasem jak skrecam przy malej predkosci to cos buczy i jakby "trze" . Ciezko to okreslic.. auto jak daje mu w gaz to dziwnie buczy i czase. czuje jakby silnik mial ciezej..kurde sprawdzalem lozyska i przeguby i jest ok. Czy zacierajaca sie lub zatarta pompa wspomagania miala by cos wspolnego? aha i jak zaczyna buczec podczas przyspieszania to czuje drzenie na pedale gazu oraz troche jakby pod nogami..jestem znowu juz za granica i tutaj ciezko to zalatwic bez duzych kosztow.Pompa wspomagania nie jeczy i plyn tez jest..czy mozna jakos sprawdzic czy pompa ciezko chodzi ?np.zdjac pasek i pokrecic kolem?a moze ktos ma inny pomysl na to buczenie? buczy tylko przy przyspieszaniu no i czasem zabuczy jakby wspomaganie przy skrecaniu no i wtedy tez drzy... Ciezko mi jest opisac te objawy bo o ile na mechanice sie w miare znam to to mnie rozwala..moze q-tronic sie konczy ze buczy i drzy lekko jak przyspieszam..

Nie zakładaj w ten sposób tematów, bo z tytułu nie wynika nic konkretnego, dodatki typu "Pomocy" nic nie wnoszą i są niezgodne z regulaminem.
    Pisz po polsku !
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 03-10-2014 o 09:57 Powód: regulamin

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

"Spokojnie, to tylko awaria..." Zapoznaj się z tym tematem:
    http://www.forum.alfaholicy.org/159_...i_problem.html
    Prawdopodobnie filterek ze zbiornika opuścił swe naturalne miejsce. Kup nowy zbiorniczek (poliftowy) w ASO i buteleczkę Tuteli.
    Ostatnio edytowane przez magil ; 26-09-2014 o 19:50
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Ogier
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 jtdm

Domyślnie

Dzieki za odp ale czemu czuc buczenie jak przyspieszam ?Aha no i pompa nigdy nie wyla itp.Tez na postoju nic nie trze ani nie buczy dlatego podejrzewalem skrzynie ,przeguby.Kurde nawet czuc to drzenie na lewarku.. czy zbiorniczek dal by takie objawy? w Pl bylem u Twardowskiego ale mechanik sie przejechal i stwierdzil ze wszystko jest git ;/
    Ostatnio edytowane przez Majkel2.4jtdm ; 26-09-2014 o 20:41 Powód: Dodano

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

A co w końcu było z tymi wtryskami u Ciebie?

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Nie dam sobie ręki uciąć, bo w Twoim aucie nie siedziałem, ale objawy są bardzo podobne do problemów z wadliwy zbiornikiem. W temacie do którego link wkleiłem jest napisane, jak rozpoznać zbiornik przedzmianowy. To może tez trochę podpowiedzieć.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Ogier
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 jtdm

Domyślnie

No mam jeszcze stary zbiorniczek to na pewno.Ja stawiam na pompe wspomagania bo jak skrece na maxa i przytrzymam to dziwnie popiskujaco jeczy ?;/ cos w tym stylu heh no i maglownica bo cos puka jak jade po dolkach jakby lewy sworzen ale bylem na kontroli zawiechy i jest w super stanie a ponoc puka magiel jak sie konczy. Narazie to moge gdybac chyba..trudno bede smigal do momentu az sie wysypie cos i bede pewny bo dzwiek sie tak dziwnie roznosi ze to moze byc wszystko.Albo jak Alfinka da rade do swiat bozego narodzenia to pojdzie do Twardowskiego i niech oni szukaja. Jesli chodzi o wtryski to wymienilem dwie koncowki i jest ok w miare ale kultura pracy dalej pozostawia wiele do zyczenia dlatego tez wysylam je do Polski na sprawdzenie i ew.naprawe.Moze od kombinowania sie rozregulowaly albo cos.. W kazdym razie nie wiem czemu czuje drzenie przy prztspieszaniu..Pompa jakby sie zatarla to by nie bylo wspomagania i by wyla.A tu ani plyn sie nie pieni ani nic..nigdy nie mialem uszkodzonej maglownicy wie nie znam objawow ale raczej z drzeniem przy przyspieszaniu nie ma to nic wspolnego chyba ;/ kurde nie umiem ubrac w slowa tego co czuje jak przyspieszam..buczy i wibruje jakby sie lozyska w kolach sie pozacieraly..ehh.. jak uda mi sie zlokalizowac problem to na pewno napisze dla potomnosci
    ps.Zbiorniczek zamowie i wymienie

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał Majkel2.4jtdm Zobacz post
    ps.Zbiorniczek zamowie i wymienie
    Zamów, wymień i zapomnij o temacie. Nie ruszaj pompy i maglownicy do czasu wymiany zbiorniczka. Niejeden już wymieniał te rzeczy i niepotrzebnie wywalił tysiące złotych zamiast wymienić zbiornik za 150 zł czy 200 zł. Jak będziesz miał dużą strzykawkę i nowy płyn to ogarniesz wymianę sam pod blokiem. Objawy zepsutego zbiorniczka to właśnie gumowanie i chrobotanie.

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Popieram.

Użytkownik Ogier
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 jtdm

Domyślnie

Oki tak zrobie.Ale czemu slychac to jak przyspieszam? Dzieki za pomoc i odswieze temat czy cos pomoglo.
    Ostatnio edytowane przez Majkel2.4jtdm ; 27-09-2014 o 20:59

Użytkownik Ogier
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 jtdm

Domyślnie

A czy jest mozliwe uszkodzenie przegubu wewnetrznego tak,zeby tarl ale nie wibrowal? bo ten dzwiek jak przyspieszam to wlasnie tak jakby przegub wew. sie zacieral albo cos w tym stylu. Dlatego wibracje sie przenosza na skrzynie..fakt przy 120kmh troszke czuc ze sie trzesie kierownica ale moze to wina kol. Wkazdym razie da sie jakos to sprawdzic? jak poznac ze przegub jest zuzyty? bo tez gdzies wyczytalem ze w tej Alfie sie krzyzak zaciera w przegubie wew. Tyle ze nie pasuje mi to,ze czuc to od 2.200obr do 3200obr..dzis troche posmigalem i posluchalem autka i wlasnie ten dzwiek podobny do rozwalonego przegubu wew. kiedys w fokusie tak mialem ale i wtedy czuc bylo ze sie trzesie..