Chciałbym się zapytać czy są jakieś różnice między silnikami Ts oprócz pojemności i mocy? Są inne różnice?
Bo wiem że podobno najsłabszy 1.6 nie ma wariatora a reszta silniów ma?
Chciałbym się zapytać czy są jakieś różnice między silnikami Ts oprócz pojemności i mocy? Są inne różnice?
Bo wiem że podobno najsłabszy 1.6 nie ma wariatora a reszta silniów ma?
Wariatory ma 1.6 120KM, 1.8 140KM i 2.0 150KM. Dodatkowo 2.0 ma przy rozrządzie wałki wyrównoważające co zwiększa koszt wymiany rozrządu w silniku.
OT
Fred... Już Ci pisaliśmy czym fred jeździł więc nie rozglądaj się za innymi![]()
Silniki zasadniczo różnią się skokiem tłoka i średnicą cylindra(2,0).Rodzinka obejmuje silniki 1,4;1,6;1,8;2,0.Wszystkie ze zmiennymi fazami rozrządu.2,0 dodatkowo wyposażony jest w wałki balansowe Po wycofaniu 1,4 wprowadzono 1,6 o mniejszej mocy i bez wariatora(tylko 147).Od modelu 156 1,8 oraz 2,0 mają zmienną długość kolektora dolotowego.
Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.
różnią się jeszcze grubościami uszczelki pod głowicą(występują dwie długości paska rozrządu) np jednostki 2.0 w 156 do 2000r miały grubszą uszczelkę pod głowicą niż te po 2000r. Ponadto były różne grubości czopów w tych samych pojemnościach(np w 1.6 dwa rodzaje czopów na korbowody), ale to już szczegóły...
Te sprzed 1995/96 r. miały po dwa zawory na cylinder. No i jeszcze kilka innych różnic.
Zupełnie inne sterowanie między CF2 a CF3 też jest dość istotne, elektroniczna przepustnica zdaje się wyeliminowała problemy z falowaniem obrotów. Do tego doszły dwie lambdy i dwa katy.
Twin Spark Compressore - Na pohybel hejterom - Szalone 0.5bara
Mazda mx5 - bokiem, na glebie i z kierownicą po złej stronie.
"Nothing is "good" for daily driving that's not OEM. So by that logic don't turbo your car. Don't make it faster. Don't do anything. Go buy a bus pass."
A grubość pierścieni jest taka sama niezależnie od daty produkcji?
Dzięki dzięki za wytłumaczenie tematuno tak chodziło mi o 16v .
marek230482 narazie brak funduszy na 166
Myśle teraz nad 155 i 8v podoba mi się ta kanciasta buda
Ale 166 będzie na liście życzeń na przyszłość