Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: nie odpala po nocy,za mało prądu, wadliwy akumulator?

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa GT, Q2

Domyślnie nie odpala po nocy,za mało prądu, wadliwy akumulator?

Rano przy próbie odpalenia, grzeje świece po czym zakręci rozrusznik raz, i wszystko gaśnie(kontrolki,wyświetlacz), po 2, 3 próbach co raz słabiej jakby akumulator się rozladowal ale, oczko na aku zielone chociaż to słaby wskaźnik aby się nim sugerować po podłączeniu prostownik i wg. jego wskazań po max godzinie akumulator naladowany, czasami 15 min ladowania wystarczy i auto odpala, na kable odpala ladowalem ostatnio aku przez 24h i problem jest nadal. Zaczęło się jak przyszły mrozy. Latem nie było problemu nawet jak auto stało tydzien. Ale wczoraj w dzień było 4 stopni W plusie i po pracy nie odpalil.Czyżby aku był już śmietnik? Niby ma ponad rok, tak przynajmniej uważał poprzedni właściciel. Varta 72ah 680a

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    GT 1.9JTD

Domyślnie

Przy słabym aku prawdopodobnie pojawiłyby się jakieś błędy w ecu, przynajmniej ja tak miałem. Słaby akumulator i przy odpalaniu po nocy wyrzucało mi błąd czujnika wałka rozrządu - co powodowało brak synchronizacji i brak zezwolenia na odpalenie. Wymieniłem akumulator dodatkowo przeczyściłem rozrusznik i jak ręką odjął.

Najlepiej było by od kogoś pożyczyć aku i sprawdzić po nocy czy to w nim problem. A może ładowanie ci siadło? Jak podładujesz w domu to odpala bo jest na ładowany na maksa 2,3 rozruchy i mu brakuje...

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa GT, Q2

Domyślnie

Ładowanie 13,8-13,9V nie mam właśnie z kim podmienić aku nawet

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    GT 1.9JTD

Domyślnie

Mozesz zawsze podjechac do sklepu z akumulatorami i ci sprawdza go pod wzgledem pradu rozruchowgo.. choc osobiscie nie jestem do tego przekonany..

Wysyłane z mojego Blade za pomocą Tapatalk 2

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa GT, Q2

Domyślnie

Napewno to zrobię zanim kupie nowy, mam nadzieję że to tylko aku a nie coś gorszego

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    GT 1.9JTD

Domyślnie

Problemem może być też rozrusznik, Jeżeli masz dostęp do kanału( choć niektórzy wyciągają od góry), można go wyciągnąć wyjąć wirnik i sprawdzić stan ( wirnik,tulejki i szczotki).

Użytkownik Maniak resoraków Avatar www156
    Mieszka w
    KR
    Auto
    159 1,9 M-JET 16v

Domyślnie

Problemem też może być stan połączeń w czarnej skrzyneczce z bezpiecznikami na klemie +. Porozkręcaj wyczyść wszystkie połączenia. Pracy niewiele a czasami efekt spory.
    Byla 156 2,0 TS,
    była 156 2,4 20V
    była 156 1,9 16V
    jest 159 1,9 16V
    była giulietta 2,0 IMOLA
    jest giulia 2,0

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa GT, Q2

Domyślnie

Klemy i masy sprawdzałem i czyscilem profilaktycznie przed zimą. W sobotę rano odpaliłem normalnie zrobiłem kilka krótkich tras auto odpalalo za każdym razem. Od soboty wieczora alfa stała dziś rano odpaliła bez problemu. Wydaje mi się ze coś z rozrusznikiem jest, zanim zaczal się ten problem postawiłem alfe na tydzień kiedy było bardzo mokro a przez ten tydzień były mrozy i jak chciałem później odpalić to aku był padnięty naladowalem odpaliłem i od następnego dnia się zaczęło. Moglo coś tam w rozruszniku przymarznac? Albo aku stracił swoją moc rozruchowa? ciężki temat...

Dodano po 4 minutes:

I nie mam dostępu do kanału niestety jak będę chciał już sprawdzać rozrusznik musze dać do mechanika także chciałem się upewnić najpierw w czym mógłby tkwić problem.
    Ostatnio edytowane przez michauu ; 12-01-2015 o 07:52 Powód: Dodano