Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Temat: Odpalanie Alfy po 4 latach postoju pod chmurka....

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 156 2,4JTD 136KM 2000r

Domyślnie Odpalanie Alfy po 4 latach postoju pod chmurka....

Witam, odziedziczyłem po bracie Alfę 156 SW 2,4JTD 136km. Gdy jeszcze była w jego w posiadaniu, przeszła gruntowny przegląd oraz remont tego co tego wymagało. Wymieniony został rozrząd, wszystkie inne paski, filtry płyny i oleje. Autko po tych czynnościach sprawowało się wyśmienicie, paliło na dotyk, nie dymiło i wgl wszystko było ok. 2 dni po remoncie, brat wybrał się do kolegi gdzie rozwalił miskę, lecz niestety czujnik ciśnienia się nie zaświecił i jechał tak aż auto samo zgasło. ściągnąłem go do domu i postawiliśmy samochód przed domem.. na drugi dzień pokleiliśmy miskę prowizorycznie, żeby zobaczyć czy silnik mocno oberwał. Olej został nalany, alfa odpaliła od strzała chodziła równo, lecz zaczęła dymić bo turbina nie wytrzymała braku smarowania. i od tamtej pory auto stało nie jeżdżone aż do teraz kiedy postanowiłem ją ożywić. Pierwsze co zrobiłem, zdjąłem miskę i dałem do spawania, przy okazji sprawdzając panewki i wszystko z nimi ok. w misce było troszeczkę miedzianych kawałków ale to z turbiny.. Miska została pospawana, założona, zalany został olej, wymieniony filtr oleju jak i paliwa i spróbowałem ją odpalić. odpaliła niemalże tak samo jakby niedawno była zgaszona lecz po chwili zgasła, i powtarzało się to dopóki nie przytrzymałem jej na gazie.. silnik chodzi, nie wydaje niepokojących dźwięków lecz chodzi strasznie nierówno, obroty skaczą jak w ciągniku ruskim, od 900 do prawie zera.. Auto zostało podłączone do komputera, który pokazał tylko że jedna świeca jest spalona, a poza tym czysto. oddałem wtryski do sprawdzenia oraz założyłem nowe świece żarowe. Okazało się że wtryski są dobre, błąd świec po wymianie nie wraca, lecz silnik jak chodził tak chodzi.. Nie odpali bez dodaniu gazu, jak odpali to strasznie faluje obrotami jakby zaraz miał zgasnąć, na obroty się wkręca lecz widać ze nie jest to prawidłowa praca i do tego dymi jakby na siwo. na desce pali się cały czas "marchewka" lecz błędu nie wykazuje.. Nie mam pomysłu już jak to ugryźć, może ktoś coś pomoże

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Regulator ciśnienia paliwa? Podepnij kompa i zobacz jakie ma parametry pracy.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto

Domyślnie

Właśnie jadę do mechanika u którego auto stoi to sprawdzę to. co do regulatora to właśnie po odpieciu i podsieciu go ponownie wgl nie chciała pracować bez trzymania gazu, po powtórzenit czynności wszystko wróciło do punktu wyjścia czyli mocnego falowania

Użytkownik Rowerzysta
    Auto

Domyślnie

A więc tak, po podpieciu pod kompa wyskoczyło mi tym razem czujnik ciśnienia doładowania oraz nieznany błąd p1671. Po wykasowaniu marchewka zgasła lecz praca silnika nie zmieniła się. Jedyne co się poprawiła chodź nie wiem czy to ma jakieś znaczenie z tymi błędami to przestał dymic. Nawet po mocniejszym dodaniu gazu nie puści dymka. Co mnie zaciekawiło to parametry ciśnienia. Bardzo mocno skacze 100-500-300-550-60-500 bar i tak w kółko.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

Pompa common rail i/lub regulator cisnienia paliwa.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto

Domyślnie

Dzięki za wskazówki. Ale mam pytanie.. Czy tylko te części mogą powodować ta usterkę, i czy istnieje jakimś sprawdzenie tego bez kupowania i ryzyka niepotrzebnych kosztów.

Użytkownik Świeżak Avatar michal4g
    Mieszka w
    Bydgoszcz/Gdańsk
    Auto
    AR 156

Domyślnie

Skoro ciśnienie paliwa tak skacze to wszystko wskazuje na zawór w pompie

Użytkownik Rowerzysta
    Auto

Domyślnie

Ale to tak pompa może się uszkodzić po prostu od długiego stania?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kalwaria Zebrzydowska
    Auto
    Giulia Veloce MY' 2019 2.0 280KM

Domyślnie

jak chcesz mam Pompę i regulator w Bardzo dobrym stanie Tylko od 115km 1.9jtd 4 cylindry jak podejdzie to nie ma problemu ale to będzie wina regulatora przeczyść go jest na forum to opisane albo pompę szlak trafił stała długo woda wilgoć ? może spróbuj się nią przejechać przebutować ? albo sam czujnik ciśnienia Paliwa ?

Użytkownik Rowerzysta
    Auto

Domyślnie

Wlalem spora ilość STP lecz to nie pomogło chodź chodziła dosyć długo. Co do jazdy i butowania to z przyjemnoscia ale raz nie jest opłacona a dwa ten postój odbił ogrome piętno na jej zawieszeńiu, wiec jazda w dodatku ostra jest mało bezpieczna :-) co do problemu, wyczyszcze regulator, jak nie pomoże to trzeba by się zoorientowac czy twoje cuda się nadadzą. Jak tak to będziemy handlować :-)