Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Błąd P0191 alfa jtd 115KM

Użytkownik Romeo Avatar palchon
    Mieszka w
    SJZ
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD SPORTWAGON

Domyślnie Błąd P0191 alfa jtd 115KM

Troszke już o tym było, natomiast nie znalazłem posta obejmującego aktualne warunki pogodowe oraz tyczące się silnika 1,9JTD 115KM.
    Otóż doszło do tego tak wsiadłem jak zawsze przed 8 do auta odpaliłem wypaliłem fajkę i ruszyłem w drogę jak co dzień do pracy, przejechałam 300m, zatrzymałem się na skrzyżowaniu wystartowałem 1 bieg 2 bieg i 20 parę metrów po starcie silnik nagle przerwał pracę, ukrat szef jechał za mną więc mnie schol ował do domu, próbowałem jeszcze raz zapalić, bez efektu. W baku miałem jakieś 7-10 litrów wskaźnik nie był opadnięty rezerwa świecił. Po pracy dolałem jeszcze 10 litrów wskaźnik na 1/4 się podniósł, próba odpalenia zakończyła się fiaskiem, podpiołem kompa wyskoczył P0404 (ale tojuż od początku wyskakuje odkąd mam, brak czasu się tym zając) i P0191-Czujnik wysokiego ciśnienia paliwa-nieprawidłowy sygnał, świeciła się także kontrolka silnika, skasowałem więcej się nie pojawił ten błąd kontrolka zgasł, palić dalej nie chce. Po przekręceniu kluczyka coś z przodu brzęczy, jakby się układ odpowietrzał, zostawił kluczyk w pozycji zapłonu odpiąłem oba węzyki na sybkozłączke z filtra a tam ani kropli znich.
    Teraz moje pytanie czy ktośmiał podobny problem przy temperaturze -10 stopni??
    Czy jest możliwe by ropa gdzieś zamarzła w baku lub przewodach, jesli tak to czy próbować gdzieś to rozgrzać farelka??
    I jeśli to było to to czy po usunięciu tego problemu sprawdzać dalej układ CR??
    Pozdrawiam
    Alfa Romeo 156 1,9JTD '02 SPORTWAGON
    Szerokopojęta elektronika i elektryka samochodowa

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

~Pompka~, a co do błedu P0404, to wskazuję on na zaślepienie zaworu EGR...

---------- Post dodany o godzinie 20:34 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:32 ----------

~Pompka~, a co do błędu P0404 jest to błąd wskazujący na zaślepienie zaworu EGR, jeśli robiłeś diagniostykę FES-em, to procenty na EGR wskazywały pewnie 0 procent, co wskazuje, iż jest cały czas zamknięty-więc co masz zamiar z tym zrobić? to tak na marginesie///

---------- Post dodany o godzinie 20:36 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:34 ----------

Pompka paliwa... K....wa pisżę już z trzeci raz to samo, bo coś mi się chyba po...bało z internetem! A ten błąd P0404 to zaślepiont EGR-tak się robi... Więc co chcesz zmieniać, tak na marginesie?

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

powiem Ci, że tez mam od początku ten bład p0404, a egr nie zaslepiony, auto nic nie kopci? Specjalnie sie nim nie przejmuje. Czysciłem egr i dalej ten sam bład, a silnik chodzi normalnie

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

Sprawdź czy pompa paliwa jeszcze działa, pompa szybo się wykończy gdy ciągnie syf ze zbiornika, czyli jazdy na rezerwie, sprawdź bezpieczniki i przekaźniki, może lichej jakości paliwo, przymarzło i bezpiecznik wywaliło.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wodzisław Śl.
    Auto
    Giulietta Veloce 1.75 TCT

Domyślnie

mnie auto przy cwierc baku juz gaslo, po tankowaniu problem znikl, w koncu zabralem sie za wyciagniecie pompy, wyczyscilem tam wszystko i na razie jest ok, sprawdzilem juz drugi raz do rezerwy i nie gasnie

Mieszka w
    SJZ
    Auto

Domyślnie

sprawa skończyła się tak że skasowałem ten błąd ciśnienia i na następny dzień z rana odpalił i tak do dzis dzień
    Natomiast dziś z rana powtórka z rozrywki, zapalił pochodził 10 sekund i zgasł i nie da się odpalić, w baku połowa ropy, akumulator się ładuje trochę dostał kopa przy tym odpalaniu, po południu podepnę kompa i zobaczę co dalej.
    Co śmieszne do pracy podrzucił mnie brat mondem tankuje tam gdzie i ja czyli na wasbrucku, w pracy biorę klucze od merca idę go odpalać a tu zero reakcji kreci kreci a nie gada:/ tankowany także na wasbrucku

Majkel156
    Gość

Domyślnie

Ewidentnie kiepskie paliwo to na początek, ja bym nigdy paliwa do końca nie wyjeżdżał(rezerwy), i tak musisz tankować i tak, a co za różnica czy zaczniesz od rezerwy czy od 1/4 baku dotankowywać, zazsało wody jak do domciu dojechałeś i zamarzło przez noc, potem wypaliłeś paliwo to co zostało, w dzień słoneczko i się rozpuściło, miałem tak w corsie cdti(firmówka), nie chcę straszyć ale ja przez takie gów...ne paliwo wymieniałem pompę 4500zł i regenerowałem pompowtryskiwacze 3x750zł przy 102tyś km(czyli po gwarancji).

Ale to taka moja mała podpowiedź, a powód, może być zupełnie inny.

Mieszka w
    SJZ
    Auto

Domyślnie

oki, brat podobnie jeździ dotankowuje przy 1/4 czy mniej np jak z trasy zjedzie i tez na wasbruku tankuje i pali mu bez problemu, kumpel paskiem tez na wasbruka jezdzi i nie narzeka to jest ciekawe, wszystkie 4 auta co wymieniałem sa na ropę, moim skromnym zdaniem to bym powiedział ze może nazbierało sie jakiego syfu w baku który przymarza przy takich temperaturach

Użytkownik Maniak resoraków Avatar www156
    Mieszka w
    KR
    Auto
    159 1,9 M-JET 16v

Domyślnie

Wyczyść pompę mnie fiacik tęż tak figlował, pomogło czyszczenie pompy paliwa oraz wymiana wężyka odpowietrzającego bak.

Mieszka w
    SJZ
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał www156 Zobacz post
    Wyczyść pompę mnie fiacik tęż tak figlował, pomogło czyszczenie pompy paliwa oraz wymiana wężyka odpowietrzającego bak.
    przy tej temperaturze to nie cieszy mnie taka rada:/

auto odpaliłem przed chwila za 2 razem zaskoczył, kompa jeszcze nie podpinałem, rozgrzałem trochę potem przejechałem się trochę robiąc "wir w baku" ale:
    wjechałem pod garaż zgasiłem auto, wysiadam i słyszę jakieś buczenie, dźwigam maskę i słychać bardziej, odpinam minus z akumulatora, hałas nie ustał:/
    zaczynam się temu przysłuchiwać i na dotyk wyczułem ze winowajca tego jest jakiś pneumatyczny przekaźnik czy coś takiego, znajduje się to zaraz nad chłodnica chodzi do tego jakiś przewód elektryczny oraz dwa wężyki jeden z nich wchodzi gdzieś pod obudowę plastikowa silnika a drugi poniżej do jakieś metalowej puszki, ktoś ma pojecie co to jest??
    ja już biorę kompa i ide się podpiąć

już wróciłem
    po podpięciu kompa wyszło zero błędów
    nawet tego egr-u nie ma mimo iż nic z tym od ostatniego razu nie robiłem
    Ostatnio edytowane przez palchon ; 16-12-2010 o 14:29