Witam,
Ostatnio kupiłem w zaniedbanym stanie AR 156 TS 1.6. i zabrałem się za pieszczenie tego samochodu.
Oczywiście o zawieszeniu nie będe się rozpisywać, ponieważ stopniowo wszystko wymieniam tam.
Jednak mam problem co dotyka wielu użytkowników. Mulenie, brak mocy, falowanie obrotów itd.
Co już zrobiłem?
Wyczyszczenie przepustnicy - tak
Wymiana filtru powietrza - tak
Wymiana świec - tak
Wymiana cewek - tak
Wymiana uszczelki zaworów - tak (zalewało 4tą swiecę olejem)
Wymiana nieszczelnego dolotu - nie, paczka w drodze
Wykasowanie błędów ECU - tak
Sprawdzenie akumulatora z wymianą kabli - tak
Wymiana sondy - nie
Wymiana przepływki - nie
Planuje zakupić najpierw sonde i sprawdzić czy problem minie. Jeżeli pozostanie, to także wychodzi na to, że przepływomierz padł wraz z sondą.
Ciągle pojawia mi się błąd sondy, więc najwyraźniej tylko to mi zostało do zrobienia. Parametry są na poziomie 839mV i podczas jazdy jak wcisnę gaz to samochód muli, parametr spada do 0 i jak ruszy to parametr wraca do 839mV.
Tylko teraz jak dobrać sondę? Gdzie znajdę numery tej sondy i/lub ewentualnie wyczytam z papierów i dobiorę z katalogu?
Chciałbym zaznaczyć, że powyższe czynności nigdy nie wykonywałem i sam się nauczyłem przez ostatnie 2 miesiące. Jak mechanikom zaświeciły się oczka na widok alfy i powiedzieli że wszystko wyniesie mnie wraz z zawieszeniem 4700zł - to postanowiłem się poduczyć i nie dać się kroić. W końcu zakochałem się w tym wozie po pierwszym kilometrze i nie odpuszczę
Z góry dziękuję za wskazówki.