Dobry wszystkim.
Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w zdiagnozowaniu problemu, z którym borykam się już dłuższy czas. Auto źle nie jeździ, ale czegoś mu brakuje, czasami z dwa - trzy razy poszarpuje powyżej 2krpm podczas przyspieszania, no i potrafi czasem również nieźle zakopcić.
Silnik to 2,4 20v.
Na początek: logi z MES'a, zapisywane zwykłym kablem od Viakena po 3 parametry (żeby nie było zbyt dużych opóźnień).
Pliki:
- 1.csv - EGR + prędkość pojazdu + obroty silnika = dla sprawdzenia EGR (na początku znajduje się jazda z domu na autostradę, później jeden cykl: bieg 3 + pedał w podłogę do 4krpm, bieg 4, bieg 5, bieg 6 tylko chwilę gdyż dojeżdżałem do zjazdu)
- 2.csv - obroty silnika + dawka powietrza + docelowa dawka powietrza (dwa cykle od biegu 3 w połączeniu z jazdą na zjazdach autostrady)
- 3.csv - obroty silnika + ciśnienie doładowania + docelowe ciśnienie doładowania (j.w.)
Kondycja pojazdu:
- 3 wtryski bardzo dobre, 2 wtryski dobre (oceniając po korektach)
- termostat sprawny, temperatura silnika poprawna
- układ dolotu (rura turbo -> intercooler -> rura kolektor) szczelna
- na wężach z zaworu overboost nie zauważyłem uszkodzeń
- czujnik ciśnienia w kolektorze czyszczony jakiś czas temu
- zmienna geometria łopatek w turbinie pracuje poprawnie (turbina była wyciągana niedawno i czyszczona)
- zawór EGR zaślepiony (zaślepka z 4 dziurami), ale jest jedno ALE - zawór EGR trzyma się praktycznie na dwóch śrubach. Praktycznie od kupna gwinty w kolektorze na dwóch pozostałych są zerwane i nie da się ich odpowiednio dociągnąć. Pomimo tego, na szczelkach EGR-kolektor brak jest oznak przedmuchu (sadzy) na zewnątrz.
Wydaje mi się, że zawór EGR pracuje prawidłowo - co prawda nie wiem w jakiej powinien być pozycji przy niskich obrotach, ale wydaje mi się, że najważniejsze jest to żeby się zamykał przy przyspieszaniu.
Co się dzieje z dawką powietrza to widać na logach. Obecnie w aucie zamontowany jest oryginalny przepływomierz z Bosha, natomiast kiedyś z jakiejś przyczyny zainwestowałem w nowy, ale autosklep posiadał tylko Piereburga. Po wymianie nie zauważyłem różnicy. Ostatnio znów powróciłem do Bosha i różnicy po zmianie również nie było żadnej.
Co do ciśnienia, to wydaje mi się, że nie jest źle. Zastanawiają mnie tylko te nagłe dwa spadki ciśnienia do wartości prawie że zerowej na 5 biegu przy przyspieszaniu.
Czekam na jakieś propozycje / informację, gdyż ja to za wielkiej wiedzy w tym temacie nie mam.
ps. Jeśli kogoś interesuje, kabelek od Viakena + MES działają na Win10, tylko trzeba uruchomić komputer w trybie instalacji niepodpisanych cyfrowo sterowników (czy jakoś tak)
Z góry dziękuje za wszelkie sugestie.